Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Salmiakin ja lakritsin syönti raskausaikana

Vierailija
25.01.2012 |

Sosiaali- ja terveysministeriön ruokaohjeen mukaan raskaana oleva saa syödä päivittäin maksimissaan 50 grammaa lakritsia. Neuvolan ohjeen mukaan sama koskee salmiakkia. Suomessa tehdyissä kolmessa tutkimuksessa, on kaikissa lakritsin glykyritsiinin todettu aiheuttaneen sikiölle haittaa. Ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa, lapsen peruskortisonieritys lisääntyy 20 % koko loppuelämään ajaksi ja istukan suojamekanismi rikkoutuu ja sikiö altistuu raskausaikana liikaa stressihormoneille (kortisoli). Stressihormoneille altistuminen on rottakokeissa todettu häiritsevän rottien aivojen kehitystä. Suomalaisessa tutkimuksessa runsaasti lakritsia syöneiden äitien lapsilla oli enemmän käytöshäiriöitä, ADHD, kognitiivisia ongelmia ja huonompi muisti. Runsaaksi lakritsinsyönniksi katsotaan tilannetta, että glykyritsiinihapon saanti viikkoa kohden on yli 500 mg. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan raskausaikana saa siis syödä 350 grammaa viikossa. 350 grammaa lakritsia sisältää keskimäärin 700 mg glykyritsiinia. Mutta Fazer ruutusalmiakkiaski sisältää 350 grammassa glykyritsiinia 2625 mg. Tämä määrä on 5.25 kertaa enemmän glykyritsiiniä kuin mitä suositus sanoo ja ohjetta on noudatettu. Neuvolan mielestä sosiaaliterveysministeriön ohje on ok. Ja neuvolassa SUOSITTELIVAT minulle turvallisesti VäHINTÄÄN 50 grammaa salmiakkia päivässä matalan verenpaineen hoitoon. Ja vakuuttelivat turvallisuutta. Söin 10 raskausviikkoa salmiakkia ehkä 25 grammaa päivässä ja sain super salmiakki xylitol-tuotteesta 680 milligrammaa glykyritsiinia viikossa. Valitin asiasta ja turvallisuuden vakuuttelusta ja minut leimattiin hulluksi.Päässä vikaa. Jäin sairaslomalle ennenaikaisten supistusten takia, sain jalkakramppeja, maitoa tihkui ja jalat turposivat ja paino nousi. Lopetin salmiakin. Salmiakin syönnin jälkeen paino tippui, turvotus poistui, jalkakrampit loppuivat, maidoneritys loppui ja supistukset loppuivat. Jos yritän puhua asiasta neuvolassa, minulle sanotaan mene psykologille että asia ei tänne kuulu. He eivät halua perehtyä asiaan. Mitä pitäisi tehdä? Lapsellani on nyt suurempi riski sairastua ADHD, hän ei ehkä pärjää niin hyvin koulussa jne. Olen valvonut asian takia jo kaksi viikkoa.

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuitenkin painotan sinulle sitä, että salmiakkia suositellaan matalaan verenpaineeseen, koska se on yhtä haitallista kuin liian korkea verenpainekin! Nuo sinun luulemasi oireet eivät johtuneet salmiakista, tai sitten olet todella erikoinen tapaus.



Ja hei, ADHD ei johdu mistään raskaudenaikaisesta tapahtumasta, ei vaikka joisit joka päivä kymmenen annosta alkoholia. Se johtuu aivan muista syistä, on tieteellisestikin todettu osittain ettei sikiö vielä siinä vaiheessa voi saada ylivilkkaushäiriötä.



Joten pois mokomat salaliittoteoriat, terve lapsi sieltä varmasti syntyy!

Vierailija
2/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Että paino on tippunut tai vaaka on rikki. On sattumaa, että en enää herää 4 kertaa yössä valtaviin jalkakramppeihin. Tuskin johtuivat lakritsin aiheuttamasta hypokalemiasta. Ehkä sattumaa, että rinnoista ei enää vuoda maitoa. Toinen selitys on, että lisääntynyt sikiön altistuminen kortisolille on todettu lisäävän oksitosiinin määrää elmistössä. Oksitosiini saa maidon herumaan. Sikiön altistuminen liialliselle kortisolille on todettu lisäävän sikiön lisämunuaisten tuottamaa DHEA hormonia. Ja tämä DHEA lisää oksitosiinin ja prostaglandiinien määrää elimistössä. Ja prostaglandiinit lisäävät kohdun supisteluja samoin oksitosiini. Ihme juttu, että raskausviikosta 28 viikolle 33 asti sain 2-4 minuutin välein supistuksia ja ne avasivat kohdun suuta ja jouduin sairaslomalle. Nyt kun lopetin salmiakin syönnin kävelen ongelmitta 3 kilometrin lenkkejä koirien kanssa. Että siitä vaan ylittämään suositusraja 500 mg glykyritsiinia viikossa neuvolan ohjeen mukaan turvallisesti 5.25 kertaisella annoksella. Ja tutkimuksissa jopa 200 mg glykyritsiinia saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia etenkin naisille ja 800 mg aiheuttaa niitä hyvin todennäköisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta en oo nyt ihan varma kuka lapsi se oli. Yhen kanssa söin kamalasti suklaata ja siitä tuli kitukasvuinen ja alipainoinen ja pienenä nukkui huonosti.

ADHD -piirteitä on ollut vaan esikoisella ja häntä odottaessa en taatusti vetänyt karkkia. Sai pienenä huomattavasti terveellisempää ruokaakin kuin muut lapset...



t. viiden äiti

Vierailija
4/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

mistä se tulee. Ja se ei tasan tarkkaan johdu kuule salmiakista!



Hullu olet.

Vierailija
5/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap, vaikuttaa että mielenterveytesi on horjunut pahasti ja tarvitsisit jonkinlaista pikaista apua. Kirjoituksesi on aivan seko!

Vierailija
6/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Salmiakissa on paljon vähemmän glykyrritsiiniä (n. kymmenesosa) kuin lakritsissa.



Ole huoleti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

gynekologi sanoi ettei salmiakkia saa syödä raskauden aikana. En kylläkään muista syytä enää koska mulla se ei ole ajankohtaista mutta vakavaa oli!

Vierailija
8/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Saattoi olla keskenmenon vaara. En ole satavarma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

kumpaakin odottaessa söin salmiakkia varmaan ainakin puoli kiloa viikossa. Verenpaine oli alhainen mutta normaali kuitenkin, salmiakista ei silloin muutama vuosi sitten vielä varoiteltu ja luulin tekeväni kaiken suositusten mukaan kun söin muuten terveellisesti ;)

Vierailija
10/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

meidän äiti söi salmiakkia ja lakritsia jokaisen raskautensa aikana ihan älyttömästi, koska sillä tuli aina raskaana kova lakritsin himo!



Lapsia 3, eikä kenelläkään mitään ADHD piirteitä. Hyvin olemme elämässä ja koulussa pärjänneet, ei sairauksia ym..



ELä siis AP ota kaikkea noin vakavasti! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
25.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta lakusta ja salmiakista raskausaikaan: nostaa verenpainetta joka ei hyvä sille jonka tarttee varoa verenpaineita.



Kerryttää suolaa elimistöön on toinen seikka.

Vierailija
12/12 |
26.01.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin minäkin kuvittelin, että salmiakissa on glykyritsiinia 10 % siitä määrästä mitä sitä on lakussa! Se on vaan arvaus uskomus ja todellisuus on jotakin muuta. Otin yhteyttä lakritsin ja salmiakin valmistajiin. Keskimäärin glykyritsiinia on lakritsissa 500 mg 250 grammassa. Mutta salmiakissa sitä on paljon paljon enemmän jopa 5 kertaa enemmän. Totta se on, pakko ei ole uskoa. Ja olen aiemminkin tavannut ihmisiä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon lakritsin syönnin takia. Verensuola-arvot menevät sekaisin ja tulee hypokalemia, joka aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä, oksentelua, lihaskramppeja, väsymystä ja neurologisia ongelmia.



Ihmiset näköjään elävät elämäänsä tyytyväisinä ja vailla minkäänlaista osaamista ihmisen fysiologiasta ja farmakologiasta. Ja kaikenhuipuksi tällaisia ihmisiä on töissä myös terveydenhuollon ammattihenkilöinä.