Apuja imelletyn perunalaatikon tekoon!
Ekaa kertaa olisin tekemässä... Aikataulu mietityttää, jos keitän, survon ja laitan imeltymään illalla, niin "yli-imeltyykö" jos vasta aamulla jatkan projektia? Siis esim. 9h päästä?? Missä imellytys tapahtuu, uunissako? Että uuni on siis päällä koko yön? Pitääkö käydä välillä sekottamassa/katsomassa ettei liikaa kuumene? Onko joku helppo merkki huomata että on liian kuumaa? Muuta mittaria ei löydy kun sellanen perinteinen lihaan iskettävä piikki... Voiko aamulla perunasoossin heittää pakkaseen, ottaa sen esim. Pe illalla jääkaappiin sulamaan, lisätä voin ym ja paistaa lauantaiaamuna?
Kommentit (18)
tai laitan johonkin lämpimään paikkaan yön yli. Siis hyvinkin se 9 tuntia tai jopa enemmän. Paistan laatikon aamulla. En ymmärrä miten se kuumenisi liikaa. Loraus siirappia joukkoon, se auttaa imeltymistä. Tarvitsee lämpimähkön paikan jotta imeltyminen alkaa.
Valmiin laatikon voi pakastaa, mutta en pakastaisi raakaa. En tiedä miten imeltymisen kävisi. Jollain muulla voi olla kokemusta. Yleensä tosin teen perunalaatikon edellisenä iltana ja paistan sen jouluaattona.
Jos sulla on kinkku uunissa yön niin sitten keittiön työtaso siinä uunissa on just sopivasti lämmin perunalaatikon imeltymiseen. Meillä on kylmä asunto öisin kun mies säästää sähköä, joten pitää keksiä jotain että laatikko saa vähän lämpöä.
ja sulattavat ja kuumentavat sen sitten imeltymään. Tämän koulukunnan mukaan jäätyminen helpottaa imeltymisen käynnistymistä.
jos kyseessä on sähköuuni eikä mikään pankko tai muu luonnostaan lämpönen tila. Aloita aamulla vasta. Voi kuivua yön aikana.
Googlaa Kotilieden imellytetty perunalaatikko-ohje, sillä olen joka vuosi onnistunut. Siirappi ei korvaa imeltymistä koska imeltyessä koostumus myös ohenee. Maistuu erilaiselta oikein tehtynä
johon voi sen panna.
Ei yli-imelly, koska on vaikea ylipäätään saada imeltymään.
Katsopa Marttojen sivulta
martat.fi
Tein lanttulaatikon heidän ohjeen mukaan ja hyvää tuli
ja heitä päälle vielä puhdas froteepyyhe. Kun itse opin tuon pyyhekikan, on laatikko aina imeltynyt.
olet imellyttänyt pyyhkeen alla? Pysyykö lämpö todella? Vai onko niun, ettö lämpöä tarvitaan imeltymisem käynnistymisee, ei ylläpitämiseen?
Ja huom, uuni on ollut yön päällä, kun kinkku on ollut paistumassa.
Alkuun kuumitan vähän enemmän, sitten siihen lämpimän tason päälle yöksi.
Jos lämpötila on liian kuuma, imeltyminen stoppaa. En laittaisi uuniin, mutta jos kinkku on uunissa niin hellan päällä voi pitää. Olen joskus käärinyt kuuman kattilan pyyhkeisiin ja pitänyt kylppärissä lattialämmityksen päällä. Jossain ohjeissa jauhoja lisätään+sekoitetaan kesken imeltymisen, mutta kyllä sen voi hyvin yöksikin jättää imeltymään.
Anoppi teki hyvää perunalaatikkoa. Olen yrittänyt ja yrittänyt, en vain osaa eikä onnistu.
Vierailija kirjoitti:
tai laitan johonkin lämpimään paikkaan yön yli. Siis hyvinkin se 9 tuntia tai jopa enemmän. Paistan laatikon aamulla. En ymmärrä miten se kuumenisi liikaa. Loraus siirappia joukkoon, se auttaa imeltymistä. Tarvitsee lämpimähkön paikan jotta imeltyminen alkaa.
Valmiin laatikon voi pakastaa, mutta en pakastaisi raakaa. En tiedä miten imeltymisen kävisi. Jollain muulla voi olla kokemusta. Yleensä tosin teen perunalaatikon edellisenä iltana ja paistan sen jouluaattona.
Imeltyminen alkaa heti kun jauho sekoitetaan vedellä notkistettuun 75-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tässä vaiheessa ei saa lisätä mitään muuta, koska silloin imeltyminen hidastuu. Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin. Sose imeltyy 3-5 tunnissa.
Vierailija kirjoitti:
olet imellyttänyt pyyhkeen alla? Pysyykö lämpö todella? Vai onko niun, ettö lämpöä tarvitaan imeltymisem käynnistymisee, ei ylläpitämiseen?
Lämpöä tarvitaan imeltymisen ylläpitämiseen.
Kun massa on 2kg perunoita tai enemmän, ja vedellä ohennettu ja jäähdytetty 77 asteiseksi sekä lisätty jauho, ja sose laitetaan hyvin eristettynä lämpimään paikkaan imeltymään, niin lämpö pysyy riittävän kauan yli 65 asteisena, ja imeltyy 3-6 tunnissa.
Erittäin hyvin eristettynä toimii myös huoneenlämmössä. Tärkeää on että sose pysyy riittävän pitkän ajan yli 65 asteisena ja imeltymisreaktiot ehtii tapahtua.
Vierailija kirjoitti:
johon voi sen panna.
Ei yli-imelly, koska on vaikea ylipäätään saada imeltymään.
Imeltyminen on kemiallinen reaktio mikä tapahtuu aina kun olosusteet on reaktion vaatimusten mukaiset.
1. Keitetyt perunat soseutetaan ja notkistetaan vedellä.
2. Sose jäähdytetään alle 78 asteiseksi
3. Lisätään jauho alle 78 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Mitään muuta ei lisätä tässä vaiheessa
4. Laitetaan sose imeltymään 70 asteiseen uuniin
5. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Noin puolen tunnin kuluttua varmistetaan imeltymisen alkaminen ja edistyminen maistamalla. Siirappia tai muuta makeutusta ei tarvita
Imeltymisen jälkeen valmistetaan halutulla tavalla ja paistetaan 2 tuntia 150 asteisessa uunissa.
Vierailija kirjoitti:
Ekaa kertaa olisin tekemässä... Aikataulu mietityttää, jos keitän, survon ja laitan imeltymään illalla, niin "yli-imeltyykö" jos vasta aamulla jatkan projektia? Siis esim. 9h päästä?? Missä imellytys tapahtuu, uunissako? Että uuni on siis päällä koko yön? Pitääkö käydä välillä sekottamassa/katsomassa ettei liikaa kuumene? Onko joku helppo merkki huomata että on liian kuumaa? Muuta mittaria ei löydy kun sellanen perinteinen lihaan iskettävä piikki... Voiko aamulla perunasoossin heittää pakkaseen, ottaa sen esim. Pe illalla jääkaappiin sulamaan, lisätä voin ym ja paistaa lauantaiaamuna?
Uunin lämmönsäätö 70asteeseen niin uuni pitää lämmön riittävällä tarkkuudella oikein.
Vierailija kirjoitti:
Anoppi teki hyvää perunalaatikkoa. Olen yrittänyt ja yrittänyt, en vain osaa eikä onnistu.
Anoppi teki vanhaan tyyliin soseuttamalla ja hiukan keittovettä soseeseen ja jäähdytti soseen niin että jauhot ei pala ja lisäsi jauhon. Ja kietaisi soseastian lampaan taljaan ja sijoitti sen lämpimään paikkaan. Puoleen tunnin kuluttua anoppi tarkisti maistamalla imeltymisen alun ja lisäsi jauhoja, ja antoi imeltyä 3-6 tuntia tai yli yön.
Vierailija kirjoitti:
olet imellyttänyt pyyhkeen alla? Pysyykö lämpö todella? Vai onko niun, ettö lämpöä tarvitaan imeltymisem käynnistymisee, ei ylläpitämiseen?
Lämpöä tarvitaan imeltymiseen mutta riittää...
...kun kuumalla vedellä notkistettu sose jäähdytetään 75-76 asteiseksi ja lämpötila pysyy 2-3 tuntia 65-75 asteen alueella ja soseessa on vähintään noin 2-3 kg perunoita, niin silloin useilla kerroksilla "vällyjä" eristetyssä kattilassa sose imeltyy hyvin 2-4 tunnissa.
Vierailija kirjoitti:
olet imellyttänyt pyyhkeen alla? Pysyykö lämpö todella? Vai onko niun, ettö lämpöä tarvitaan imeltymisem käynnistymisee, ei ylläpitämiseen?
Näin imellettiin jo 1700-1800 luvulla.
Kun imelletään perinteisellä tavalla, niin silloin peruna soseutetaan kattilaan kuumana ja tönkkösose notkistetaan keittovedellä puuromaiseksi ja jäähdytetään suurta huolellisuutta noudattaen 74-76 asteiseksi. Jauho lisätään ja sekoitetaan jäähdytettyyn soseen. Lisätään tarvittaessa tilkka 75 asteista vettä.
Sosekattila eristetään hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja. Näin soseen lämpötila pysyy riittävän kauan imeltymislämpötilan alueella 65-70 astetta ja sose imeltyy 2-4 tunnissa.
Erittäin hyvin eristetty sose imeltyy huoneenlämmössä.
Mutta ei soosi voi yli-imeltyäkään. Teet kuten parhaaksi näet, ja jos ei onnistunutkaan, niin laitat sitten siirapilla makeuden.