Tyhmä kysymys maitoallergiasta..
Eikö maitoallergikko voi syödä minkäänlaisia juustoja? Eli onko kaikissa juustoissa maitoproteiinia?
Kommentit (12)
Mutta on kyllä olemassa maitoproteiinitonta (kasvirasvavalmiste) juustoa, joka on ainakin piirakoissa yms. ihan hyvää, en tiedä sitten leivän päällä...Pitää siis lukea paketissa, että maidoton, eikä valmistusaineena saa olla maitoa.
En ole koskaan törmännyt tuollaiseen, ellei se sitten ole tuota soija"juustoa".
ne ns. kasvirasvavalmisteet sisältävät usein maitojauhetta tai heraa tai jotain kaseiinia. Eli pelkkä sana "maito" ei riitä kun tuijottaa valmistusaineluetteloa.
ei voi syödä ko maidosta valmistettuja juustojakaan, jos allergia on vakava.
Meillä allergia ei ole kovin vakava. Lapsi on leikki-ikäinen ja siedätyshoidossa, joten hän on saanut syödä juustoa, mutta ei maitoa, koska se ei ole hapanmaitotuote ja siksi aiheuttaa enemmän oireita meidän lapselle. Meillä allergia on todennäköisesti ohimenevää.
Moni sietää rajoitetusti maitotuotteita jo leikki-ikäisenä, kuten meidän lapsi. Meidän lapsella ei myöskään ole laktoosi-intoleranssia, vaan nimenomaan maitoproteiiniallergia. Osa allergikoista ei voi sietää pisaraakaan maitotuotteita. Turvalliset rajat kotikokeiluille määritetäänkin sairaalaolosuhteissa.
Mutta joissain poikkeustapauksissa kyllä. Maidossa on muistaakseni neljä eri allergeenia, joista voi olla allerginen yhdelle tai useammalle. Yksi näistä tuhoutuu juuston kypsyessä, muut eivät. Jos siis allergia sattuu olemaan vain tälle yhdelle, mutta ei muille, tällainen maitoallerginen voi syödä kypsennettyjä juustoja. Tietääkseni sangen harvinaista, mutta
mahdollista.
Lisäksi lievästi maitoallergiset, joilta allergiat ovat poistumassa alkavat usein ensin sietää käsitellympää maitoa, eli esim. juustoa.
Eli en menisi kenellekään maitoallergiselle tarjoamaan juustoa, aika harvinaisia tapauksia kummatkin yllä olevat. Mutta jos näet maitoallergisen syövän kuitenkin juustoa, voi kyse olla jommasta kummasta yllä olevasta.
Edamer-soijajuustoa ja aamupalajuustotyyppisiä Cheddar ja Mozzarella (Tofutti) -soijajuustoja. Vegaanisia juustoja ovat myös esimerkiksi Cheezly (Redwood), Scheese, Tofucheese, Soymage ja Veganrella, sekä parmesaani-tyyppinen Parmazano.
Jotkut kovat soijajuustot sisältävät kaseiinia, joka on maidon proteiini.
vuohenjuustoja(näitä on useita) ja lampaanmaidosta tehtyä juustoa (ainakin Manchego)jotka eivät sisällä mitään maitoproteiinni, kaseiinin tai heran osia. Nämä siis periaatteessa sopivat maitoallergikolle.
Mut aika usein maitoallergisille lapsille ainakaan ei käy edes nuo tuotteet... kannattaa siis varmistaa ao henkilöltä.
Kaikki "oikeat" juustot sisältävät maitoa. Tofusta (soijasta) valmistettua juustonkorviketta löytyy ainakin kauppanimellä Cheezly. Ei mitään kaksisen makuista, mutta menettelee esim. ruuanlaitossa.
Ihan hyvänmakuista tuorejuuston korviketta saa taas kauppanimellä Tofutti. Se maistuu sellaisenaankin leivänpäällä ja kestää pasitamista, joten sopii esim. suolaisiin piirakoihin.
Molempia tuotteita saa ainakin Prismojen juustohyllyistä.
Mut aika usein maitoallergisille lapsille ainakaan ei käy edes nuo tuotteet... kannattaa siis varmistaa ao henkilöltä.
yleensä lehmänmaitoallergiset ovat allergisia myös vuohenmaidolle. Eli ainakaan sokkona ei kannata tarjota. Kysyä toki voi ja jos allergia sattuu olemaan itsellä tai lapsella, voihan noitakin kokeilla.
t. 7
Lehmänmaitoallerginen hyvin harvoin sietää vuohen- tai lampaanmaitoa. Nisäkkäiden maitojen proteeinirakenteet ovat niin lähellä toisiaan, että en ensimmäisenä lähtisi kokeilemaan vuohen- tai lampaanmaitoa allergiselle, vaan keskittyisin etsimään maidottomia tuotteita.
vuohenjuustoja(näitä on useita) ja lampaanmaidosta tehtyä juustoa (ainakin Manchego)jotka eivät sisällä mitään maitoproteiinni, kaseiinin tai heran osia. Nämä siis periaatteessa sopivat maitoallergikolle.
Mut aika usein maitoallergisille lapsille ainakaan ei käy edes nuo tuotteet... kannattaa siis varmistaa ao henkilöltä.
juustot ovat tehty maidosta. Maito sisältää maitoproteiiniä. Niinpä juustot sisältävät maitoproteiinia. Maitoallergikot ovat allergisia näin myös juustoille. Ja kaikille tuotteille joissa jotain maitoproteiinia.
Eri asia on soijasta tehty juustonkaltainen tuote, jota siis ei saa juustoksi sanoa.