Mistä ruoka-aineista saa kuitua?
Mistä ruoka-aineista saisi paljon kuituja, mutta ei kuitenkaan tulisi älyttömästi kaloreita?
Miten esim. mannapuurosta tai riisipuurosta saisi kuitupitoisempaa? Teen usein iltaruoaksi puuron, mutta enää en ole löytänyt tummia mannasuurimoita ja mahani kuitenkin vaatisi enemmän kuitua, jotta toimisi normaalisti.
Entäs mistä muualta kun lihasta, raejuustosta ja maitorahkasta saisi proteiinia?
Kiitos, jos joku viitsii vastata.
Kommentit (4)
täysjyvävalmisteista ja esim porkkanasta, kaalista jne. Proteiinia maitotuotteista ja lihasta, kananmunista, pavuista, linsseistä.
Kuitu: Täysjyvävilja, kasvikset, marjat ja hedelmät. Riisipuurosta ei oikein kuitupitoista saa, ellei sinne lisää mitään kuitulisiä esimerkiksi jauheena. Oletko kokeillut speltti- ja ohrapuuroja? Niissä on pehmeä maku ja runsaasti kuitua. Itse teen ne yleensä vielä uunipuurona, jolloin sekaan voi heittää esimerkiksi rouhetta ja leseitä mukaan. Päälle runsaasti marjoja. Itselläni on kanssa maha, joka vaatii runsaasti kuitua toimiakseen. Nuo leseet ovatkin olleet minulle todella hyvä kuidun lähde. Heitän niitä aina jogurtin päälle ja joskus myös muroihin tai mysliin. Päälle aina marjoja. Teen myös smoothieta aamupalaksi ja heitän sinnekin lesettä ja esimerkiksi auringonkukan siemeniä. Sen kanssa, kun nauttii runsaskuituisen leivän, jossa on salaattia, tomaattia ja kurkkua päällä niin kyllä toimii.
Proteiini: Proteiinia saa pavuista (soijapapu paras, tutustu soijarouheeseen, tofuun, soijafileisiin, soijajogurttiin, soijakermoihin), herneistä, siemenistä, sienistä, pähkinöistä... Lisäksi kananmunassa on hyvälaatuista proteiinia, joka kannattaa hyödyntää. Jos kolesteroli pelottaa niin jätä keltuainen syömättä.
Soija on ravinnollisesti aika kyseenalainen, muuten hyvät ohjeet yllä.
Kasviksista saa myös kuitua, mutta koska niiden vesipitoisuus on suuri, kuitua on niissä aika vähän. Eli pitäisi syödä todella iso määrä kasviksia ennen kuin saa saman määrän kuitua kuin vaikka lautasellisesta kaurapuuroa.
Yksi tuote, jolla kuidun määrää on helppo lisätä, on Fibrex sokerijuurikaskuitu. Pussissa on käyttöohjeet, sitä voi lisätä leipätaikinaan tai laittaa jugurtin sekaan yms.