Hei kotileipurit: kunka kauan leipätaikinaa kannattaa kohottaa?
Ajattelin kokeilla tehdä leipää allaolevalla ohjeella. Mutta eikö nuo kohotusajat ole aika oudon lyhkäisiä tuossa? En ole vuosiin leipont leipää tai sämpylöitä, mutta etäisesti muistelen että kohotusajat oisi olleet tuosta reippaasti pidempiä...
Vai olisiko jollakulla peräti parempaa (takuuhyvää?) ohjetta heittää? Haluaisin laittaa siihen noita kaurahiutaleita ja ruisjauhoja, ja ajattelin korvata osan vehnäjauhoista täysjyvällä...
T: Tumpelo-leipuri
-----------------------------------------------
2 limppua
½ l vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl neljänviljan hiutaleita ( tai mitä tahansa kaurahiutaleita)
2 dl sihtiruisjauhoja
6-8 dl vehnäjauhoja (täysjyvä puolet)
voiteluun maitoa
Sekoita hiutaleet, ruisjauhot ja hiiva. Lisää reilusti lämmin vesi ja mausteet. Lisää jauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota ½-1 h. Vaivaa kuplat pois ja leivo 2 leipää. Voitele maidolla ja lisää päälle reilusti jauhoja kädellä levittäen. Tee terävällä veitsellä viiltoja ja anna vielä nousta puolisen tuntia. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-35 min alatasolla.
Kommentit (3)
tuo puolituntia on juuri sopiva,kun ei ne saa ylinoustakaan,koska silloin lähtee sitkokin. Lämpimässä ja vedottomassa paikassa,niin hyvää tulee..
Voit vetää taikinan päälle kämmenselällä ristin. Kun risti on hävinnyt, taikina on kohonnut riittävästi. :)
Tarkkoja kohotusaikoja ei voi antaa, on niin paikasta kiinni.
Taikinaa nyrkkisääntönä olen minä kohottanut kaksinkertaiseksi ja valmiina sämpylöinä puolisen tuntia. Ihan normaaleja aikoja siis.