Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miten imellyttää perunalaatikko?

Vierailija
17.12.2010 |

Ohjeessa sanotaan, että jättää peitettynä yön yli pöydälle. No, sehän ei onnistu koska jäähtyy.

Miten te toimitte?

Tiedoksi että asumme kerrostalossa ja käytössä vain uuni ja hella (sähkö sellainen).

Nimim. viime joulun laatikko pilalla.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
17.12.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi ihmeessä se vaatii yön yli imellyttämisen? Ja teen aina (anopin ohjeiden mukaan) niin, että teen imelletyn soseen paistamista vaille valmiiksi ja pakastan, sitten pakasteesta sulatan ja paistan aattona. Toisessa ketjussa valitettiin miten perunasose kärsii pakastamisesta, mutta perunalaatikkoonhan se vain paranee, perunan rakenne kun muuttuu, se vain imeltyy lisää!

Vierailija
2/16 |
17.12.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

50 astettako?

Uskaltaako jättää yön yli sinne? Palovaara?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
17.12.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

minimilämmölle, just se 50 astetta. Ei ole palovaaraa.



Nykyään vielä helpompaa, kun meillä on leivinuuni.

Vierailija
4/16 |
17.12.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

kulmalle kun paistan samana päivänä pipareita ja pullaa, sen jälkeen sen voi tyrkätä jälkilämpöön uuniin yön yli. Jos ei ole mielestäni imeltynyt tarpeeksi, lisään aamulla ronskisti siirappia, ennenkuin paistan. Ja teen aina laatikon punaiseen maitoon ja voihin, jouluna meillä ei lasketa kaloreita. Mummon reseptillä tehty on kelvannut sekä anopille että norjalaisille vieraille, (jotka halusi reseptin), joten ei mahda ihan huonoa olla.



Vierailija
5/16 |
08.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ohjeessa sanotaan, että jättää peitettynä yön yli pöydälle. No, sehän ei onnistu koska jäähtyy.

Miten te toimitte?

Tiedoksi että asumme kerrostalossa ja käytössä vain uuni ja hella (sähkö sellainen).

Nimim. viime joulun laatikko pilalla.

Onnistuu kun massa on riittävän iso. Noin 2kg perunoita riittää. Keitetyt perunat soseutetaan ja notkistetaan keitinvedellä. Kun sose on jäähtynyt noin 78 asteiseksi, siihen lisätään jauho ja imeltyminen alkaa heti. Soseastia eristetään hyvin "vällyillä" - esim. usealla kerroksellä pyyhkeitä. Hyvin eristetty sose pysyy riittävän kauan riittävän lämpöisenä pöydällä tai lämpimän hellan kulmalla tai muussa vastaavassa lämpimässä paikassa ja imeltyy 3-6 tunnissa. Kun sose jäähtyy eristettynä hitaasti niin aluksi alfa-amylaasireaktio tuottaa erittäin makeita dekstriinejä ja tehostaa hiukan alemmassa lämpötilassa tapahtuvaa beetta-amylaasireaktiota. Alfa-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun sose jäähtyy hitaasti niin noin 70 asteessa alfa-reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio mikä tuottaa makeaa maltoosia. Kun sose jäähtyy noin 60 aasteeseen ja alle, niin amylaasireaktiot hidastuu ja samalla imeltyminen lähes loppuu. Tämä tapa imellyttää vastaa jo 1800 luvulla käytössä ollutta Imellyttämistapaa. 

Vastaava imellyttäminen onnistuu, kun imeltäminen tapahtuu noin 65-70 asteisessa uunissa. 

Vierailija
6/16 |
08.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

50 astettako?

Uskaltaako jättää yön yli sinne? Palovaara?

Uskaltaa tietenkin. Ei siinä mitään palovaaraa ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
09.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onnistuisikohan kylmälaukussa? 

Kai sitä voisi imeltää saunassakin, valitsee vain oikean laudekorkeuden.

Vierailija
8/16 |
09.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jäätyneistä perunoista tulee imelää laatikkoa. Niin tekee ammattilaisetkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
23.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jäätyneistä perunoista tulee imelää laatikkoa. Niin tekee ammattilaisetkin.

Ammattilaiset ei taatusti tee imelää laatikkoa jäätyneistä perunoista.

Vierailija
10/16 |
23.01.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

50 astettako?

Uskaltaako jättää yön yli sinne? Palovaara?

Happanee alle 60 asteessa. 

Yli 60 asteeseen uskaltaisin jättää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
12.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

50 astettako?

Uskaltaako jättää yön yli sinne? Palovaara?

Jättäisin noin 70 asteeseen niin imeltyisikin samalla. 

Vierailija
12/16 |
12.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ohjeessa sanotaan, että jättää peitettynä yön yli pöydälle. No, sehän ei onnistu koska jäähtyy.

Miten te toimitte?

Tiedoksi että asumme kerrostalossa ja käytössä vain uuni ja hella (sähkö sellainen).

Nimim. viime joulun laatikko pilalla.

Sähköuuni on paras paikka imeltää. Ei muuta kuin uuni imeltymislämpötilaan. Ja sose uuniin 2-5 tunniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
12.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi kaivat 8v vanhoja ketjuja perunoista?

Vierailija
14/16 |
07.04.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi kaivat 8v vanhoja ketjuja perunoista?

Näyttää olevan samat ongelmat kuin aikaisemmin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
28.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Onnistuisikohan kylmälaukussa? 

Kai sitä voisi imeltää saunassakin, valitsee vain oikean laudekorkeuden.

Onnistuu varmemmin 75 asteisessa sähköuunissa. 

Vierailija
16/16 |
03.11.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miksi kaivat 8v vanhoja ketjuja perunoista?

Näyttää olevan samat ongelmat kuin aikaisemmin. 

Perunalaatikon valmistamiseen liittyy jatkuvasti samat ongelmat. Täysin turhaa avata uusia keskusteluja, jos vanhojakin on esille otettavissa. 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi viisi seitsemän