Miten tehdään linssikeitto?
En ole koskaan maistanut, mutta toisessa ketjussa oli maininta linssikeitosta ja mielenkiinto heräsi. Tuleeko siihen lihaa ja mitä muuta?
Kommentit (4)
lihaa laittanut, mutta johtuu varmaan siitä, että olen kasvissyöjä. Se pointtihan niissä linsseissä on se, että niissä on proteiinia.
Mä teen yleensä sellaista linssikeittoa, jossa on sipulia, perunaa, tomaattimurskaa, tuoretta inkivääriä ja punaisia linssejä. Kuullotan sipulia öljyssä, lisään mausteeksi kurkumaa. Kattilaan tom.murska, perunanpalat, huuhdellut linssit (n. 2 dl) ja vettä. Mausteeksi pippuria ja soijakastiketta (tai kasvisliemikuutiota), inkivääri vasta melkein lopuksi.
Punaisia linssejä pitää keittää väh. 20 min.
Mausteita ( 1 sipuli, muutama valkosipulinkynsi, pala inkivääriä, ripaus chiliä ja 1-2 rkl currya ) kuullotetaan öljyssä tai voissa, aromin tullessa nenään lisätään 1-2 prk kookosmaitoa + vettä tai kasvislientä yht. 1,5 litraa ja kuumennetaan. Kiehuvaan veteen n. 4 perunaa, 2 porkkanaa, 3dl punaisia linssejä, 1 halkaistu sitruunaruoho (tai vastaava määrä kuivattua) ja kourallinen siemeniä tai pähkinöitä ( esim. sesam ja cashew hyviä ). Keitetään puolisen tuntia kunnes perunatkin ovat pehmeitä, vettä lisätään tarvittaessa. Soseutetaan (jos käyttää tuoretta sitruunaruohoa, poistetaan puolikkaat ensin) ja komeus kruunataan silputulla, tuoreella korianterilla. Vaalean leivän kanssa hyvää kuin mikä!
me laitetaan aina
sipulia
valkosipulia
linssejä
Kaikki muu vaihtelee :) Joskus on mukana perunaa ja curry-maustetta, joskus tomaattimurskaa, paprikaa ja "italialaisia" yrttejä.
Helppo perusohje on paistaa ensin kasvikset ja mahd. liha, lisätä nesteet (esim. kanaliemi) ja sitten linssit. On tosi täyttävää ilman lihaakin! Linsseisäs on paljon kuituja ja proteiinia.
Tässä yks ohje, netissä on miljoona muutakin:
http://www.chocochili.net/2009/03/helppo-linssikeitto/