Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

lohikeiton valmistus Apua!!!

Vierailija
05.05.2010 |

Ja ennen kuin kukaan ehtii moittimaan, niin en todellakaan ole tehnyt ennen lohikeittoa,mutta nytpä teen,jos autatte:)



Ostin siis tuoretta lohta ja perunoita löytyy, samoin vihanneksia/kasviksia.



Lähinnä kaipaan neuvoja lohen paloitteluun, kuinka sen teen?Missä vaiheessa lohipalat lisätään pottujen sekaan keittoon?Ja mistä tietää että lohi on kypsää?



Mitä mausteita?

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

resepti :)

Vierailija
2/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset


Nypi pinseteillä ruodot pois lohesta jos siinä on.



Sitten vaan leikkaat siitä siivuja niin, että nahka jää ehjäksi ja sit siivut kuutioiksi.



Vähän vettä kattilaan

vihannekset kypsymisjärjestyksessä



Ensin sipuli ja maustepippurit

sitten 10min päsätä porkkana

sit 5 min päästä peruna.

Sitten kun potutkin on kypsiä niin lohipalat ja vaikka pakasteherneet sekaan ja

10 min pääästä on valmista.



Lopuksi reippaasti kermaa ja voita ja suolaa ja rouhittua valkopippuria joukkoon ja lämmitys

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

lohen mikrossa. :)



Jos sinulla on kannellinen mikronkestävä astia, niin siinä lohi kypsyy nopeasti ja siististi. Kypsänä tai lähes kypsänä siitä on helppo irrotella palat keiton sekaan esim. lusikalla. Raa'an lohen käsittely on huomattavasti hankalampaa.



Itse teen niin, että kypsennän paloitellut perunat, porkkanat ym. kattilassa sillä välin, kun lohi on mikrossa. Loppuvaiheessa lisään lohen.



Mausteiksi sopivat esim. kala- tai kasvisliemi, sitruunapippuri ja tilli.

Vierailija
4/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tekee aina maitopohjaisen ja laittaa sipulia, muita kasviksia ei laita. (paitsi tietenkin se peruna) Ensin lohi fileiksi ja sitten paloiksi. Lohi kypsyy aika nopesti ja mausteeksi riittää suola ja valkopippuri.

Vierailija
5/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset


mutta millään kuutioilla ja sitruunapippureilal älä keittoasi pilaa...



Mitään muuta ei tarvita kuin kermaa voita suolaa ja valkopippuria ja maustepippuria.

Vierailija
6/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

4

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

lohi suikaleiksi ja suikaleet vaikka kahtia, ajattele että palojen on sovittava lusikkaan (oletan että sinulla on fileen pala). Nahka pois.

Lisää kala keittoon vasta kun perunat ja muut kasvikset ovat melkein kypsiä, kala kypsyy nopeasti. Sen väri muuttuu vaaleaksi kun on kypsää. Viitisen minuuttia menee, et kuole jos varmistat maistamalla.

Mausta suolalla, (valko-)pippurilla, tillillä. Ole varovainen suolan kanssa jos käytät kalaliemikuutiota tai -fondia. Suolaa voi aina lisätä pöydässä.

Maidon/ kerman voit korvata perus-Koskenlaskijalla.

Oletan, että olet valmistamassa ns. perinteistä suomalaista lohikeittoa.

Vierailija
8/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lohta EI keitetä! Riittää kun perunat ovat kypsiä niin lisäät lohikuutiot keittoon ja kattila pois levyltä, kansi päälle niin lohikuutiot kypsyy itsekseen liemessä muutamassa minuutissa. Jos lohta rupeaa keittämään, ylikypsyvät ja rikkoontuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Helpointa on kypsentää lohi mikrossa.

Vierailija
10/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset


luuleeko joku todellakin, että lohi pitää esikypsentää mikrossa (ts. pilata se kumimaiseksi)



Se kypsyy tosiaan ihan parissa minuutissa siellä kuumassa sopassa. Oikeestaan lämmitys riittää sen jälkeen kun on ne lisännyt.



JA sitten ne on kypsiä kun eivät ole raa'an värisiä enää.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

asiallisista vastauksista,eiköhän näillä eväillä saada keitto tehtyä!



ap

Vierailija
12/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuullota voissa perunakuutiot ja halutessasi sipuli. Jos käytät kalaliemikuutioita, lisää ne tässä vaiheessa. Lisää vesi (tai siis vaihtoehtoisesti kalaliemi) ja mustapippuri (pussissa tai sellaisenaan) ja merisuola ja anna kiehua hetken. Sikäli mikäli haluat kasviksia joukkoon, lisää esim. keittojuuresvihannespussi tässä vaiheessa ja jatka keittämistä. Kun potut on kypsiä, lisää kerma ja tarkista onko suolaa tarpeeksi. Sitten lisäät lohikuutiot ja kattila pois levyltä, anna hautua hetken aikaa itsekseen kannen alla. Lisää tilli aivan lopuksi..



Mitkään juustojutut ei oikeeseen lohikeittoon kuulu, kerma on siinä ja siinä kuuluko sitäkään laittaa ;)



Ja ah niin ihana lohisoppa on valmis... Alkoipas tekee mieli... pitää vaikkapa viikonloppuna tehdä lohisoppaa.. Slurpsis :P

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Että keitän suolalla ja _mauste_pippurilla maustetussa vedessä perunat (joskus myös vähän porkkanaa), kuutioin lohen (joskus jotain muuta kalaa, mutta aina vähintään puolet kalasta jotain rasvaista) lusikkaan sopiviksi paloiksi, lisään keittoon purkillisen kermaa ja kalapalat, annan kiehahtaa ja otan pois levyltä hautumaan kypsäksi.

Vierailija
14/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kattila porisemaan, potut pikkupaloina kyytiin. Samoin sipulisilppua ja vaikka keittojuureksia pussi, jos haluat. Perunat kypsyvät keittojuuresten kanssa samaan tahtiin, kun ovat sen kokoisia, että ovat suupaloina. Sekaan kalaliemikuutio.



Tällä välin nypit ruodot lohesta, kalapinsetit on kätevimmät, muutkin pihdit passaa. Sitten fileerausveitsellä lohi irti nahasta, ja pilkot lohen sopiviksi palasiksi. Lohi kypsyy tosi nopeasti, 5-10 minsaa piisaa, ei ainakaan kymppiä enempää. Lisää keiton loppuvaiheessa sitten kyytsään muutama desi maitoa ja vaikkapa puolikas koskenlaskijasulatejuusto kuutioina. Sitten pidät ihan pientä lämpöä vielä että juusto sulaa.



Tulee hyvä soppa, nou hätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/15 |
05.05.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

tehdään kyllä ihan toisella tapaa, mutta siihen av-mammoilla ei taida riittää rahkeet :)

Ensin tehdään perkuujätteistä liemi ja sitten vasta asiaan. Eikä mitään maitoa joukkoon..