Hyvä jauhelihamurekeohje?
Olen nelikymppinen nainen, enkä ole koskaan tehnyt jauhelihamureketta, paitsi ehkä joskus yläasteen köksäntunnilla...
Kerrotko hyvän ohjeen?
Mitä taikinaan laitetaan, vai onko se niinkuin lihapullien taikina? Munaa, korppujauhoja tai kaurahiutaleita, nestettä? Mitä nestettä? Sipulia, pippuria varmaankin.
Entä mitä laitatte sisälle? Sulatejuustoa, pakastevihanneksia?
Paistolämpötila ja -aika?
Kiitos jo etukäteen, jos ehditte vastailla!
Kommentit (11)
Tuossa korvaisin itse tuon sipulikeittopussin muilla mausteilla, yritän suolivaivan takia välttää kaikkia valmisruokia.
Laittakaahan lisää ohjeita!
ap
-munaa ja korppujauhoa (anna rurvota)
-kuullotettua sipulihaketta
-suolaa ja pippuria
itse laitan joskus myös tomaattipyrettä tai korvaan osan korppujauhosta jauhetuilla kuivatuilla suppilovahveroilla.
Sisälle on kätevää laittaa esin. aurinkotomaattipaloja ja fetajuustoa plus jotain yrttiä. Tämä sisälmys ei valu.
- Jauhelihaa, n. puol kiloo
- 1 pss sipulikeittoainesta
- 1 prk kermaviiliä
- n. 1 dl korppujauhoja
- 2 kpl kananmunia
Sekoita noi, jauheliha viimeisenä. Ei tarvii välttämättä maustaa sen kummemmin ollenkaan. Suola tulee siitä sipulikeitosta. Ehkä vähän pippuria jos haluaa.
Anna turvota vähän aikaa.
Kananmunat on hyvä laittaa, muuten tulee liian lötköä (jotkut oli näköjään tehnyt ilman kananmunia)
Muotoile taikina johonkin vuokaan (voideltu) sellaiseksi sopivaksi limpuksi. Tee keskelle vako jos haluat täyttää murekkeen. Esim. herne-maissi-paprika ja aurajuustoa olen käyttänyt. Sitten vaan suljet vaon vetämällä taikinaa siihen sivuilta päälle, ja viimeistelet pötkön.
Sitten uuniin, joku 200 astetta....ehkä joku 40-45 min....(?)
400-500g paketti jauhelihaa
1 isohko sipuli
puoli desiä nestettä (voi olla lihalientä, punaviiniä, olutta, maitoa tai ranskankermaa (ranskankerma on hyvää, muttei kevytversio)
1 viipale (vaaleaa) leipää
noin 1,5 tl suolaa (vähennä jos käytät lihalientä nesteenä)
noin vajaa 1 tl mustapippurirouhetta
(1 rkl tomaattipyrettä tai katsuppia)
kourallinen timjamia tai persiljaa tai mitä yrrtiä sattuu olemaan
Sipuli pilkotaan ja kuullotetaan kevyesti. Sekoitetaan se lihaan ja mausteisiin. Nypitään murusiksi leipä ja sekoitetaan ne ja neste lihan sekaan tasaiseksi mössöksi. Annetaan tekeytyä hetken. Sitten muotoillaan tästä murekepötkö ja paistetaan 200 asteessa uunissa noin 35-40 minuuttia.
TÄstä perusversiosta voi sitten tehdä erilaisia muunnoksia esim laittamalla täytteeksi kinkkumurua tai maksamakkaraa ja tomaaattia tai vaikka juustoraastetta. Kaverin suosikkiversio on prkkanaraaste ja keitetty kananmuna. Itse tykkään sekoittaa taikinaan punajuuri- tai porkkanaraastetta tai vaikka juustoraastetta. Tai pöytkön voi peittää uunissa pekoniviipaleilla tai vastaavalla.
Mukrekkeen tiiviys on kiinni sipulinpalasten pienuudesta. Jos haluat tiivistä niin raasta sipuli todella hienoksi. Jos tykkäät ilmavammasta, jätä palat isommiksi.
ja koska aina aikaisemmin se on ollut vaan "no joo"-tasoa, niin arvelisin sen Jutun olleen sika-nauta-jauhelihan, tuli niin mehevä ja maukas..
Eli
sika-nautajauhelihaa 700g
sipuli pieneksi hakattuna
valkosipulinkynsiä samoin maun mukaan
pari-kolme viipaletta vaaleaa leipää (laitoin Monivilja-paahtoleipää)
kermaa+ maitoa leipien turvotukseen
1-2 munaa
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Ekana turvota silputtu leipä kermamaidossa. Lisää mausteet, muna, sipulit silppuna sekä jauheliha. Vaivaa mielellään käsin huolella, jotta liha rikkoontuu kunnolla eikä ala sitten pullistelemaan paistaessa. Muotoile pötkö pellille, sivele pinta sileäksi vedellä tai öljyllä kostutetuilla käsillä. Paista n. 200 asteessa 30-45 min. jotta pinta ruskistuu.
edes ajatella murekkeen tai lihapullien tekemistä muusta kuin sika-naudasta. Tai no joo, hirvesdtä tai lampaasta kyllä, mutta että tavallisesta kaupan naudanpaistijauhiksesta? Kuivaahan siitä tulee.
edes ajatella murekkeen tai lihapullien tekemistä muusta kuin sika-naudasta. Tai no joo, hirvesdtä tai lampaasta kyllä, mutta että tavallisesta kaupan naudanpaistijauhiksesta? Kuivaahan siitä tulee.
Tuskin ny paistijauhelihaa kukaan murekkeeseen laittaa, mutta nauta-sikaa olen yleensä käyttänyt. Nyt siis suhteet toisin päin ja hyvä tuli.
t:9
Ja titenkin mausteita. Mutta ei mitään nesteitä, korppujauhoja, munaa tm. ne ovat ennen kuuluneet resepteihin kun ei ole ollut varaa ostaa lihaa kuten nykyään.
Eli:
*jauhelihaa esim. 700gr
*sipuli hienoksi silputtuna
*mausteita, kuten pippurisekoitus ja jauhelihamauste +yrttejä, mausta oman maun mukaan.
*jos haluat laittaa täytteeksi jotain, niin esim. aurinkokuivatut tomaatit, vihannessilppu, fetajuusto&oliivit (vähennä tällöin mausteiden eli SUOLAN määrää taikinassa), tai sienet ovat hyviä täytetteitä.
Paistetaan n. 45min ja 200 asteessa, tosin tuo hieman uunikohtaista...
ap tekee lihapullat aina pelkästä naudasta...
Syötäviä niistä tulee, mutta ehkä tosiaan hiukan kuivia.
1 pss sipulikeittoainesta
1 prk kermaviiliä
jauhelihaa
(sinappia ja ketsuppia)
Sekoita sipulikeittoaines ja kermaviili, anna seistä 15 min. Sekoita jauheliha joukkoon.
Muotoile taikinasta uunivuokaan tasapaksu "läjä". Halutessasi voit sivellä pintaan ketsuppia ja sinappia, ei ole pakko.
Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla noin 30 min.