voiko kananmunia joissa päiväys 10.12 käyttää vieä leivontaan?
Kommentit (16)
Kananmunathan säilyy monta kuukautta.
Sitäpaitsi, jos oikein muistelet köksäntunteja, niin siellä neuvottiin kyllä miten toimitaan. Eli rikot munat yksitellen vaikka lasiin, josta sitten kaadat ne leivonta-astiaan. Aina rikottuasi haistat haiseeko mädälle munalle. Tai vaikka jätät haistelemattakin, haistat sen kyllä jos näin on. Ja jos ei haise mädäntyneelle niin ei ole vielä pahentunut ja voit käyttää.
Itseasiassa se on niin, että uudet munat eivät vaahtoudu mutta vanhoissa ei tätä ongelmaa ole.
päiväyksen jälkeen ihan huoneenlämmössäkin. Ja huomaat takuulla hajusta, jos ovat pilaantuneita.
Eli siis kyllä voi käyttää.
....mulla on ollut kerran 2 viikkoa päiväysvanhoja munia, ja syötiin leivonnaiset ja edelleen ollaan hengissä...
vaan lämpötilasta. Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät.
Ja ihan hyvin voit käyttää. Joskus oli munapakkauksessa, että ovat käyttökelpoisia vielä kaksi viikkoa parasta ennen päiväyksen jälkeen.
tuoreuden myös näkee siitä kun rikkoo munan vaikka lasiin niin keltuainen jää kokonaiseksi ja on varmasti käyttökelpoinen.Joku joskus kertoi että kananmuna säilyy jopa puoli vuotta oikeassa lämpötilassa säilytettynä.
jos eivät ole menneet vielä pilalle.
Todennäköisesti ovat vielä ihan hyviä.
Ostetut munat säilyy tosiaan huoneenlämmössä ainakin muutaman viikon yli päiväyksen (kaupassahan ne on huoneenlämmössä), ja jääkaapissa kevyesti ainakin kuukauden-parikin yli.
Ja tosiaan, pilaantunutta kananmunaa et voi mitenkään missata, haisee karmealle ja on samea.
Omien kanojen munia olen huvikseni testannut säilytellä pitkiä aikoja, 3kk muninnasta olivat vielä huoneenlämmössä hyviä, jääkaapissa ihan tosissaan sen puoli vuotta. Sitten nakkasin jo mäkeen tilaa viemästä... :D Ainut että ilmatila tylpässä päässä kasvaa kun muna kuivuu vanhetessaan.
No, onhan tähän olemassa aivan konstikin:
Upota kananmunat kulholliseen vettä. Ne jotka ihan selvästi alkavat kellumaan saa heittää pois - juuri kuivuneen sisällön takia, ilmatasku kelluttaa. Loppuja uskaltaa testata ja haistaa. Mätää kananmunaa en kyllä mielelläni ryhdy edes rikkomaan...
Päiväysmerkinnät tekevät ihmiset sokeiksi ja aistittomiksi. Haistakaa ja tutkikaa, luottakaa vähän itseennekin.
useissa tuotteissa päiväykset on ohjeellisia, mm. kalatutuotteissa ei saa käyttää yliaikaisia koska helposti pilaantuvia jo pakatessa, joissakin tuotteissa päiväys laitetaan pieneksi koska ihmiset ei uskoisi kuinka pitkään tuote voi oikeasti säilyä t: Pakkausalan kurssin käynyt.
eli jos on kylmässä on kylmässä, jos huoneenlämmössä niin sitten siellä.
Ei ees taas esim jääkaapinovi siksi huono paikka.
Eihän ne munat tiedä mitä paketissa lukee. Voit ravistaa munaa voimakkaasti, jos kuoren sisältä kuuluu loisketta on muna käyttökelpoinen (ts. muna liikkuu kuoressa) Ja tosiaan haiseehan se mätä muna pirun pahalle. Ja muna ei oo pilalla ennen kuin se haisee :)
riko lasiin yksitellen kuten joku jo neuvoikin.. ja haista..
Itse säilytän munat jääviileä kaapissa.. Kuukaudenkin ovat tosiaan vielä käyttökelpoisia..
26.10. päiväyksellä olleita kananmunia.
Hyvin siis voit käyttää 10.12. munia. Vaikka vielä kuukauden päästäkin. :)
Kakku lässähtää varmasti