Banoffee - mistä voi ostaa kondensoitua maitoa??
A A Helsingin Sanomat
Banoffee
Pohja:
250 g digestive-, kaura- tai muita vastaavia keksejä
100 g voita tai margariinia
Täyte:
1 tlk (397 g) sokeroitua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl sokeria
(ripaus pikakahvijauhetta)
Päälle:
kaakao- tai pikakahvijauhetta tai banaaniviipaleita
Irrota maitotölkistä etiketti. Laita koko avaamaton tölkki kattilaan kiehuvaan veteen, niin että tölkki on veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana.
Murenna sillä välin keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita ainekset yhteen. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksiseos tiukasti vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. (Digestivekekseistä tulee helposti mureneva pohja, kaurakekseistä kovempi.) Anna kovettua hyvin jääkaapissa.
Kun maitotölkkiä on keitetty noin 3 tuntia, ota se pois kattilasta ja anna hieman jäähtyä. Avaa tölkki: maito on kiehunut toffeeksi. Sekoita toffee ja kaada kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka takaisin jääkaappiin, jotta kinuski hieman tanakoituu.
Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja halutessasi pikakahvijauheella. Kuori ja viipaloi banaanit. Valuta banaanipalojen päälle vähän sitruunamehua, jotta palat eivät tummu.
Irrota pohja varovasti veitsen avulla vuoasta. Lado banaaniviipaleet kinuskin päälle. (Säästä halutessasi viipaleita kakun koristeeksikin.) Lusikoi banaanien päälle kermavaahto.
Koristele torttu esimerkiksi muutamalla banaaniviipaleella. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.
Kommentit (6)
esim. Helsingissä Hakaniemessä on useita.
Ja tietysti Stockalta ja Viivoanista Hämeentieltä.
joko sokereiden, mausteiden tai leipomistarvikkeiden luota.
Ainakin Helsingin Hietalahden S-Marketissa ne on siinä jugurttihyllyn vieressä, jossa on jotain soijamaitoja ja muita. Kysy kaupan henkilökunnalta, missä ne kaupassa ovat. S-marketeista siis ainakin saa.
Banoffee on ihanaa ja aivan todella helppoa tehdä.
Varaa muuten Pata-Pataa kattilan puhdistukseen. Vaikka kuinka poistaisit sen etiketin tölkistä ennen kondensoidun maidon keittämistä niin siihen jää väkisinkin sitä liimaa. Ja kun purkki kiehuu sen 3 tuntia kattilassa, se liima todella jämähtää kattilaan siihen veden rajan kohdalle.
kyllä mä oon ainakin ihan cittarissa nähny, maitohyllyssä ja sit joskus myös säilykehyllyssä. on siis säilykepurkissa.