Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Typerys kyselee tofusta ja muustakin

Vierailija
14.06.2009 |

Kokeilin juuri tofua ensimmäistä kertaa, ja meillä tykättiin siitä.



Mutta juustoahan pidetään mahdottoman ympäristökuormittavana. Mistä se kuormittavuus tulee? Tofu valmistetaan kuten juusto, joten onko sillä sama kuormitus? Ja miten tofun ja juuston kuormittavuus on verrattavissa esim. broileriin, jonka "tilalla" tofua tänään käytin.



Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

jos nimittäin yritän tehdä koko ajan parempia valintoja, niin huonosta huonoon vaihtaminen ei auta mitään

Vierailija
2/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos haluat pienentää perheenne hiilijalanjälkeä, niin syötte mahdollisimman paljon lähiruokaa. Eli unohtakaa tofu syökää lähellä tuotettua kasvisruokaa.



Jos ajatellaan sitä, että se tofu tulee jostain kaukaa (Suomessa kun ei soijaa kasvateta...)niin kyseinen elintarvike on kuskattu ties mistä "kiinasta" tänne. Samoin oman luomutilan toiminnan näkee, mutta ulkomailla tuotetusta ruuasta ei tiedä missä ja millä keinoin se on kasvatettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

johtuu maidosta, koska yhteen juustokiloon tarvitaan ihan älyttömästi maitoa ja karjan "ylläpitäminen" on se, mikä kuormittaa ympäristöä.



Mutta soijankaan viljely ei todellakaan mitään ekologista ole... Ja päälle vielä se kuljetus.



Ympäristön kannalta parasta ois syödä vaan kotimaisia avomaan perunoita ja porkkanoita...

Vierailija
4/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

mulla ei ole alkeellisintakaan tajua, että mikä on pahempi ja mikä parempi yksittäisiä ruoka-aineita verrattaessa. Ainoastaan sen tiedän, että nauta on pahempi kuin possu, mutten enää sitä, että montako askelta enemmän tulee nauta-ateriasta verrattuna sika-ateriaan.



Jotenkin yksi askel kerrallaan ajattelin näitä ratkoa, jotta joskus osaisin tehdä valintoja. Tottakai lähiruoka on parempi kuin kaukaa tuotu, mutta sitten taas eri ruokalajien välinen kuormittavuusero ei ratkea pelkästään sillä.



Ja nyt ajattelin aloittaa näitä kolmea vertailemalla.



Tofu, juusto ja kana.

Vierailija
5/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

riittää ainakin pariksi kuukaudeksi/vuosi, mutta kyllä ne pelkästään alkaa jossain vaiheessa tökkiä

Vierailija
6/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos muistan oikein, hesarissa joku aika sitten vertailtiin näitä ja juusto oli ylivoimaisesti kuormittavin. Juuri siksi, että naudat ovat varsinaisia päästöautomaatteja ja karjankasvatus on muutenkin tehotonta tyyliin 1 kg lihaa vastaa jonkun hirmumäärän pellon kasvintuotantoa.



Ja ihan pelkällä porkkanalla ja perunalla eläminen on kyllä raskasta. Joten siirry vaan soijatuotteisiin ja kanaan (sekin oli tosi paljon ekologisempi kun naudanliha).



Me syödään kyllä näistä ihan kaikkia... ja tunnen vähän syyllisyyttä meidän useista jauheliha-aterioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kummankin tuotteen alkupäässä on viljely, sadonkorjuu, pakkaus ja kuljetus. Tofun valmistuksessa tuotteen saa tehtyä suoraan soijapavuista, mutta juuston valmistuksessa välissä on karjankasvatus. Myös hävikki on juustonvalmistuksessa suurempaa.



Huomauttaisin myös, ettei ulkomailla kasvatettu tuote ole automaattisesti kotimaista epäekologisempi, varsinkaan suomen oloissa. Kasvihuonekasvatusta epäekologisempaa on vain lentorahti (mikä on harvinaista), ja päästöt isot jo rekkarahtiin verrattuna, laivarahtiin ero on valtava. Maidon ja soijan ympäristökuormitus on samaa luokkaa - silloin kun ei ota huomioon, että maidon valmistuksessa naudanlihan tuotanto on välttämätöntä.

Vierailija
8/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joten siirry vaan soijatuotteisiin ja kanaan (sekin oli tosi paljon ekologisempi kun naudanliha).

Kana - tai siis broileri - voi olla ekologisempaa, mutta ei eettisempää. Syöminen on joskus vähän turhan vaikeaa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

syödä soijaa kun omasta navetasta saa naudanlihaa ja maitoa. Syökööt brassit sitä soijaa lihankorvikkeena ja lopettakoot sen pihvinautojen kasvatuksen. Minä ainakin syön lihaa ja maitoa kun täällä pohjoisessa paras sato saadaan nurmesta. Nurmi syötetään naudalle ja naudanliha sekä maito ihmiselle.

Vierailija
10/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luomuna sitä ei saa kuin halleista, ja sekin on ulkomaista ja kallista.



Kanaparat kärsii älyttömästi niissä häkeissään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luomuna sitä ei saa kuin halleista, ja sekin on ulkomaista ja kallista.

Kanaparat kärsii älyttömästi niissä häkeissään.

t. 11

Vierailija
12/12 |
14.06.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sisältää paljon proteiineja ja mineraaleja, ja on hyvän makuistakin.