Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Sivut

Kommentit (123)

Minulla kystan olemassaolo tuli täysin yllätyksenä. Kovien vatsakipujen takia lähdin lääkäriin ja kiireellisenä leikattiin samana yönä. "Poikkeuksellisen iso keltarauhaskysta" oli revennyt ja verta valunut vatsaonteloon. Saatiin tähystyksellä leikattua. Kivut oli kyllä kovat.

Mulla todettiin pari viikkoa sitten kasvain munasarjassa . Nyt tarkemmassa ultrassa erittäin todennäköisesti hyvänlaatuinen dermoidikysta, joka on noin 10 cm halkasijaltaan. Leikkaus kk.n sisällä ja leikkaustapa selviää vasta leikkauksessa, tähystämälä toki yrittävät. Enää ei pelota mikään, kun eli pari viikkoa syöpädiagnoosin kanssa.

Minulta poistettiin vasen munasarja ja munanjohdin kiireellisenä toimenpiteenä tähystyksessä. Menin päivystykseen lauantaina pahenevan kylkikivun (oikea kylki) takia. Vasta gynekologisessa ultrassa sunnuntaina huomattiin n. 10 cm kysta. Se oli aiheuttanut munasarjan kiertymisen itsensä ympäri pari kertaa, minkä takia veri ei kiertänyt ja munasarja oli mennyt kuolioon. Olen vakavasti ylipainoinen 170cm/106kg, mutta leikkaus meni hyvin. Ennen leikkausta kivut olivat niin pahat että mulle annettiin voimakkaita kipulääkkeitä suonensisäisesti puolen tunnin välein. Leikkauksen jälkeen kivut oli tiessään. Hoitajat kyseli että tarvinko kipulääkettä mutta kertaakaan en tarvinnut :) vatsassa 4 pientä arpea nyt.

Vierailija

Itse sain tänään tietää että vasemalla puolella 4,5cm kysta ja kohdun kaulalla jotain muutoksia tai jotain. En oikein päässyt perille kun lääkäri oli mumisevaa sorttia. Uudet kokeet kohdunkaulalta ja uusi aika 3vkon päähän jos vaikka olisi kysta kadonnut kuukautisten myötä (toi votaan parasta muuten leikkaus) keltatauhashormoonia vielä määräsi 10 päivän kuurina. Raskautuminen ollut haave vain tähän asti. Toivottavasti tulee muutosta parempaan.

Mä vaan

Mulla oli toukokuussa tuomiopv vasen munasarja jouduttiin poistaa koska dermoidikysta oli niin iso. Tähystyksessä onneks onnistui ja leikkaus sujui hyvin sekä fyysinen toipuminen myöskin. Henkinen puoli johtuen hormoonihäiriöistä ei edelleenkään ole palautunut. Nyt oli vasta ekat kuukautisetkin leikkuun jälkeen...mitään kantaa tms kohtaamista en ole saanut asian tiimoilta vaikka olen ainakin 3krt soitellu polille että en sit tiiä jaksasko olla yhteydessä potilasasiamieheen...on nimittäin tullut vaihevuosi oireitakin...ikää on 34v ja onneksi sain lapseni nuorena nyt en varmaan pystys.

Vierailija

Hei te joilta leikattu munasarjakysta. Asetettiinko kohtuun alakautta jokin rauta (liikuttelun helpottamiseksi tms.)? Itselle tämä tuli ihan puun takaa. Eikö tällaiseen liity kohtutulehduksen riski jos emättimessä/kohdunsuulla on tulehdusta?

N46

Kolme päivää sitten leikattiin toinen munasarja pois 10 cm kystan takia, samalla lähti myös kohtu jossa oli myoomia (ikä 46, ei tässä enää muutenkaan olis lapsia tehty). Tähystyksessä tehtiin, leikkaus meni hyvin ja näillä näkymin toipuminen etenee hyvin, pientä lämmönnousua on tosin ollut. Olin ennen leikkausta täysin oireeton, terve ja vahva ja vähän sitä mieltä että paskat koko leikkauksesta, en mene. Nyt olen kuitenkin ihan tyytyväinen että leikattiin, kysta oli niin iso. Onneksi en lukenut näitä juttuja netistä ennen leikkausta, olisin voinut jäädä kotiin stressaamaan enkä olisi uskaltanut elää normaalisti, ratsastaa, patikoida ja käydä salilla.

RR

Eilen leikattiin tähystyksellä kuusisenttinen kysta munasarjassa piti olla, mutta olikin kiinni johtimessa. Taustalta löytyi vielä toinenkin. Itse leikkaus ei tuntunut juuri missään. Samana iltana kotiin. Tänään toisena päivänä paikat vähän arat, mutta kävelemään pystyy hyvin ja rauhallisesti kun elelee niin ihan hyvin menee. Ruoka ja wc sujuu mutkitta. Helpompi homma kuin luulin.

Vieroporo

Noin puoltoista viikkoa sitten menin lääkäriin Haaparannan terveyskeskukseen kun kovia möykkyjä oli vatsassa.Sain heti ajan, lääkäri puristeli vatsaa ja sanoi, että isoja ovat, sitten suoraan verikokeisiin ja Röntgeniin Kalixiin, diagnoosi oli kaksi munasarja kasvainta toinen 17cm ja toinen 13cm pitkät ja kooltaan vauvanpäänkokoisia....parin päivän päästä tutkimuksiin Sunderbyn sairaalaan, verikokeet vielä syöpäsoluja varten ja maanantaina Piteån sairaalaan magneettikuvauksiin, sitte jonojen ohi leikkaukseen jossa tehdään avoleikkaus poistetaan kohtu, munasarjat ja kasvaimet, positiivista on nopea toiminta ja hyvä palvelu sekä, että pääsee bikinikuntoon kertalaakilla😊😊😊😊

Vierailija

Onnistuiko leikkaus tähystyksellä?

Kyllä onnistui

Kuinka suuri kysta oli?

Kaksi kystaa, toinen 16cm ja toinen 13cm

Kauanko meni leikkauksesta toipumiseen, olitko "kipeänä" kauan? Kivut asteikolla 1-10?

Kaksi viikkoa sairaslomaa, yksi viikko sairaalasta ja toinen työterveydestä. Kivut vähäisiä, ehkä noin 5, Panadolia käytin pari päivää

Onnistukoi leikkaus vai tuliko komplikaatioita - säilyikö munsarja(t) ehjänä?

Onnistui ja säilyi, tosin oikea puoli ei toimi kun on kuulemma tukossa

Vierailija

Minulta leikattiin parikymppisenä kananmunan kokoinen dermoidikysta toisesta munasarjasta. Tähystyksellä leikattiin. Munasarjaa ei tarvinnut poistaa. Viikko sairaslomaa. Joitakin päiviä oli vaikea nousta sängystä, yskiminen sattui ja köpöttelin eteenpäin. Muistaakseni jo seuraavana päivänä köpöttelin viereiseen kirjastoon, kun oli pakko saada lukemani kirjasarjan seuraava osa:)

Kaksi lasta olen sittemmin saanut hyvin helposti.

Vierailija

Joku pohti raskaaksi tulemista. Kerron siksi oman tarinani. Mulla toisessa munasarjassa oli noin 5cm halkaisijaltaan munasarjakysta. Se piti poistaa sillä tähystyksellä, mutta en halunnut, tai siis halusin lykätä asiaa. Lääkärill sopi.

Olin 43. Tulin tuon kystani kanssa raskaaksi ihan luomusti, ilman mitään hoitoja tms. Saimme terveen, ihanan lapsen. Raskaus helpotti kysta-asiassa, raskaushormonihan pienentää tai jopa tuhoaa tuollaisen. Se oli vielä loppuraskauden ultrassa kyllä paikallaan, mutta pienempänä eikä ole oirehtinut sen jälkeen.

Ennen raskautta joka toiset menkat (aina olleet säännölliset ja palanneet säännöllisiksi nopeasti raskauden jälkeen) oli normaalit, joka toiset taas ruskehtavat, ohuemmat menkat. Raskaaksi tulin normaaleilla runsailla menkoilla eli sen terveen munasarjan tuotoksilla. Raskauden jälkeen menkat olleet joka kerta samanlaiset eli runsaahkot ja punaiset. Siitä luulen, että se pieneni sen verran, että normaali toiminta saattoi jatkua.

Eli vastaus kysymykseen, voiko tuon tilan kanssa tulla raskaaksi, on että voi. Olin vieläpä aika vanha ja silti tärppäsi ihan noin vain.

Vierailija

12cm kysta löytyi yllättäen tähystyksessä. Olin "kiireellisenä" tähystys jonossa koska epäiltiin endometrioosia ja kivut haittasivat normaali elämää paljon, 8kk kesti....

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitenköhän paljon huononee mahdollisuus saada lapsia jos toinen munasarja joudutaan poistamaan?
 
ap

Lähipiirissäni tapahtunut: kystan takia poistettiin toinen ovaari, henkilö raskautui heti operaatiota seuraavaan kiertoon. :D

leena-anneli

Vähän, minulle sanottiin. Minulta on myös poistettu munasarja dermoidikystan vuoksi avioleikkauksessa. Kun on vain yksi munasarja, niin se ei mene niinkuin luulin, että munasolu kypsyy harvemmin vaan se yksi munasarja kypsyttää solun, jos on kypsyäkseen. Eihän se muutenkaan joka kierrolla kypsy.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat