Juustojen ystävät, mikä on lempijuustosi?
Kommentit (42)
Ja tykkään kaikista vuohenjuustoista, kuten muksutkin meillä.
suosikkeja ovat varpaanväliltä löykäävä Havart (kova juusto) ja kittipintaiset vuohenjuustot.
Aivan ihanaa vähän huoneenlämmössä pehmenneenä, omena- tai päärynäviipaleiden kanssa. Raclette-juustonakin sitä ilmeisesti käytetään, mutta mulla ei ole koskaan ollut iloa kokeilla raclettea.
kannattaa sitten ostaa kunnolla kypsynyttä. Joku 3kk juusto on kumimaista, kannattaa ostaa vuoden kypsytettyä. Eikä sitä varten tarvitse mennä Stockalle, saa ihan Prismastakin (ainakin Jumbossa).
Tuo Manchego (vaikka onkin tosi hyvää) naurattaa siinä mielessä että kun asumme Espanjassa 4kk vuodesta niin Manchego on meille vähän kuin Oltermanni....sitä on aina kotona joten en jaksa ajatella sitä herkkujuustona. ;)
Mutta ehdoton lemppari on Castellon sini- ja valkohomejuustot. Sitten pussillinen viinirypäleitä ja hyvä juustoviini elokuvan kera :)
Ja sitten on tietysti se "jonka nimeä en muista".. päällä ruohosipulia, castellon "minimix" lajitelmasta löytyy.
manchego on hyvää... sit se amadeus (vai oliko mozart :)) kermajuustoista parhain... vuohenjuusto..
Ihana pähkinäinen juusto.
Välillä maistuu ihan suomalainen Aura, Salaneuvos, Kainuun "narinajuusto" ja Mustaleima. Mozzarella tomaatin kera. Cheddarit portviinin kera. Kääk, nyt tekee mieli juustoja ;)
eli pitkään kypsytetty versio. Saint agur on suosikki sinihomejuustoista. Aurastakin tykkään, mutta se on meillä arkijuustona.
Murcierin kaupungin nimen mukaan Murcier jotain... (Stockalta)
Appenzeller - Sveitsiläisen Appenzellin kantonin mukaan nimetty juusto, jota kopioidaan samalla nimellä jopa eräiden suomalaisten pienvalmistajien toimesta. Erinomaisen maukas, tiivis ja koloton, vähintään 3 kk kypsytetty juusto, parhaimmillaan viinin kanssa, mutta sopii myös hyvin ruoanlaittoon.
Vuohenmaitojuustoista pidän myös.
- Roqueford (Societé)
- Manchego (pitkään kypsennetty)
- "Turunmaa"
- "Mustaleima"
- Camembert
- Gorgonzola
- "Brebiou"
Sopivan mieto eikä suolainen kuten turhan monet. Tietääkö kukaan, saako tuota Suomesta? Stockalla kun ei ollut, hallissa pitäisi käydä tarkistamassa. Kumpihan on parempi, Vanha kauppahalli vaiko Hakaniemen halli?
Samoin brie ja sinihomejuustot. Itse en välitä Emmentalista, mies tykkää. Samoin hän tykkää Kipparista, savujuustosta.
Oman kylän Prismassa myydään aivan ihanaa ruohosipuli-kermajuustoa.
Ylipäänsä juustot on taivaallisia =)
Ja oli todella hyvää, mun makuun vielä parempaa kuin Gruyere. Mutta enhän mä sen nimeä enää muista. Nyt löytyi lähikaupasta jotain hollantilaista vanhaa Goudaa (ja nimimuisti on edelleen huono). Sekin oli ihan kelvollista, vaikka ei ihan yhtä kovaa ja kiteistä kuin se Hollannista tuotu
Mutta täällä maalla on niin suppeat valikoima, että ihan just samaa ei olla vielä onnistuttu löytämään. Taidetaan lähteä jollain lomalla Hollannissa käymään, että saadaan juustoa.
Sellon Cittarin juustotiski on yksi Etelä-Suomen parhaista. Sieltä lähtee usein mukaan V.S.O.P. Goudaa joka on ihan sairaan hyvää ja joskus harvoin raaskii laittaa rahansa Barolo-juustoon, joka on ihan hirvittävän kallista, mutta taivaallista!
Muita suosikkeja ovat Morbier-tuhkaraita, Appenzeller, Farmhouse cheddar. Manchego on hyvää, mutta se pitää olla kunnolla kypsynyttä.
Rustique camembert on myös herkkua, haisee hirveälle, mutta maistuu hyvälle. :o)
Kannattaa mennä asiantuntevalle juustotiskille ja kysellä ja pyytää maistiaisia.
Manchego tällä hetkellä.
Tosin maksaa 29.90/kg. Mutta on se makuelämys sen arvoinen.
No ei todella ole kalleimmasta päästä tuo juusto.
Just viikonloppuna söin tuota Old Amsterdamia ja pidin siitä tosi paljon :)
Millaisia nuo muut juustot ovat ( Oltermannin sentään teidän ; ) )
Kiitos
Mä tykkään ainakin seuraavista: Saint Agur, Bleu d' Avergne, Saint Albray, Rambol, Madrigal, Old Amsterdam ja sit ihan Oltermanni.