Sima pullotettu eilen: nyt jo rusinat pinnalla! Mitä ihmettä?!
Onkohan jokin nyt vialla? Pullotin siman eilen yhden päivän sankokäymisen jälkeen ja jo tänäaamuna rusinat olivat pompsahtaneet pinnalle! Mitä ihmettä? :o
Ei kai se vielä valmista ole? Viikkohan siihen piti viileässä mennä. Ohjeita on noudatettu eikä ole laitettu liikaa hiivaa (ainakaan toivottavasti!).
Kommentit (7)
Ei tuo ihan normaalilta kuulosta. Rusinoiden pitäisi nousta pintaan vasta kun sima on käynyt tarpeeksi ja on ns. juomakelpoista. Eihän se juoma missään nimessä voi olla valmista kahdessa päivässä. Monethan käyttävät simaa ennen pullotusta parikin päivää ja pullotuksenkin jälkeen pitää vielä odotella se muutama päivä (huoneenlämmössä) tai viikko (kylmässä). AP on kuitenkn pullottanut jo päivän jälkeen.... Oudon nopealta tuo prosessi kuulostaa.
Samoin mulla nousi rusinat muutama tunti pullotuksen jälkeen. Ei se välttämättä mitään kerro. Annan olla pöydällä vielä pari päivää ja sitten kylmään.
Mullakin nousi mutta ei se vielä valmista oo, annan olla vielä viikon kylmässä. En tiedä miksi nousee välillä niin nopeasti.
Mulla kävi samoin, kun jätin simapullot huoneenlämpöön, jotta sima valmistuisi nopeammin. Rusinat olivat heti seuraavana päivänä pinnalla. Siirsin pullot jääkaappiin, ja parin päivän päästä rusinat olivat uponneet. Pullot takas lämpimään, vappu on huomenna, saa nähdä miten käy...
Olet todennäköisesti laittanut liikaa hiivaa, ja se saa siman käymään nopeasti. Mulle on myös käynyt noin, mutta sima on silti ollut ihan juomakelpoista. Useiden vuosien harjoittelun jälkeen olen vihdoin oppinut, että sen simaan laitettavan hiivanokareen on todellakin oltava aivan minimaalisen pieni. :) Hyvää vappua kaikille!
Mitä kummallista siinä on? On kai ollut sen verran lämpimässä, että rusinat ovat turvonneet ja nousseet pintaan. Kyllä vuorokausi riittää käymiseen.