Teakkia, pähkinäpuuta, koivua vai mitä puuta ruokapöytään?
Kovaan kulutukseen lapsiperheessä. Kokemuksia? Puusta ei sitten muusta:)
Kommentit (12)
Mulla on valkoiseksi maalattua akaasiaa ja vähän liian pehmeä lapsiperheeseen. Harmittavasti jää kaikki haarukan naputukset pöytään.
Mieluiten tahtoisin antiikkiruskean värisen pöydän. Koivu kannattanee sulkea pois, koska kolhut vaaleita?. Ja suhteellisen pehmeä puu kuitenkin? Teakia eri sävyissä? Pähkinäpuussa ongelmana värin epätasaisuus?
Meillä on tammea ja hyvin on kestänyt.
Mitä väliä? Hanki nyt edullinen ja anna kolhuuntua. Vieköön joku kakara mukanaan muuttaessa ekaan asuntoonsa ja sitten ostat antiikinruskean mahonkipöydän.
Onko mahonki kestävää? Nuorin lapsi on jo 9 v.
Tammi on kovaa, kestävää ja klassista.
Odota siihen hetkeen, kun kova kulutus perheessä vähenee. Mikään puu ei kestä jatkuvaa erilaisten ruokien "pintakäsittelyä". Sitten kun lapset oppivat kuluttamisen sijaan syömään normaalisti, on puupöydän aika.
Aito mahonki (harvinainen = kallis, ei tehometsätalouden pehmomahonki) on kestävää (kovaa) puuta, samoin tammi. Jos vaaleammasta puustä tykkää on kanadan vaahtera hyvä valinta. Se on tammeakin kovempi puu.
Tässä kovuustaulukon tietoja (Brinell):
Koivu 2,6 . Euroopan vaahtera 3,0 . Pähkinä 3,4 . Kirsikka 3,6 . Tammi 3,7 . Kanadan vaahtera 4,8 .
Osta sellainen pöytä minkä haluat, mutta teetä pöydän päälle karkaistu lasi minkä pidät pöydän suojana lasten ollessa pieniä.
Kai se puun värikin vaikuttaa, ellet hae maalattua pintaa. Koivu vaalea - pähkinä tumma.
Osta pöytä niin paksulla kannella, että sen voi lasten tullessa isommaksi käyttää höylättävänä.
Budjetti vaikuttaa, aika laaja kirjo noissa mainitsemissasi puulajeissa. Itse pitäisin tärkeimpänä sitä että pöytä on täyspuuta, ei viilua. Trooppiset kovapuut ovat tietty kovia, muttei mikään puu kestä loputtomasti.