Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka paljon ruokaan hupenee rahaa kuukaudessa?

23.05.2008 |

Katselin alla viestiketjua perheiden tuloista ja menoista. Laskiskelin omia menojamme ja jäin hieman hämmentyneenä pohtimaan elämisen kalleutta pääkaupunkiseudulla.

Asumme Pohjanmaalla,omakotitalossa pienen kasvimaan turvin. Poimin syksyllä mahdollisuuksien mukaan marjat ja sienet talteen, kalastamme hieman. Kaiken ruoan teen alusta lähtien itse, leivon myös aivan kaikki leivät, sämpylät, piirkakat, pullat ja keksit.

Meillä on 5-henkinen perusperhe, lapset 12, 10 ja 3. Liikumme ja työskentelemme paljon ulkona, joten energiankulutus on enemmän kuin "sisäasukeilla". Syömme joka päivä punaista lihaa, kalaa tai kanaa, sekä salaattia ja perunaa/riisiä/pastaa. Useimmiten aterian kruunaa vielä kastike.

Minä maksan meillä kaikki ruoat ja vedin tuohon eteen tiliotteet tammikuusta toukokuuhun. Keskimääräinen ruokalaskumme kuukaudessa on n. 200 euroa. Mielestäni syömme todella ruhtinaallisesti ja jos katsoo biojäteastiaa, niin se kertoo samaa. Aina jää aterioilta ylimääräistä roskiin heitettäväksi (hyi, hyi!).

Miten teillä muilla? Paljonko ruokalasku on kuukaudessa ja syöttekö valmisruokia ja/tai nautitteko ravintolaruokia`?

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

meillä kuluu varmaan 400 e ruokaan (4 henk. perhe) ja toisen aterian kaikki nauttivat joko töissä tai kolussa. En kyllä mitenkään ymmärrä miten pääsette noin pienellä summalla ruokakaupassa. Itse syömme kanssa päivittäin lihaa, kanaa tai kalaa ja laskine että jo ne tekevät 150e kuussa. Ei meidän kaupoissa saa mitään lihaa paljon alle 5e päiväannos (siis meillä kuluu yhdellä ruokaililla esim. paketti kanasuikaleita tai 600g lohta tai paketti jauhelihaa). No tuon jauhelihan voi saada halvemmalla kuin 5e, mutta toisaalta jos ostaa 4 possunpihviä grilliin, niin se taas on enemmän kuin 5e.

Lisäksi maitoa kuluu päivässä 1 litra, niin sekin teke jo lähes 30e kuussa. Eli siis meillä jo pelkkä liha/kala + maito vie tuon lähes 200e/kk.

Kerrotko salaisuutesi, niin josko mekin pääsisimme kaupassa pienemmällä laskulla...

Vierailija
2/19 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pyrimme hankkimaan elintarvikkeita suurissa erissä, jolloin kustannukset laskevat huomattavasti. Tosin se vaatii hieman enemmän säilytystilaa, mutta yksi isompikin pakastearkku kyllä maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin.

Hieman ennen joulua ostamme aina kokonaisen sian. Suoraan tuottajalta sen hinta on n. 400 €, mutta siitä riittää hyvin meidän perheelle vuodeksi. Samalla saadaan se joulukinkku ja paljon jauhelihaa. Naudanlihan ostamme puolikkaana nautana, jonka hinta on myös n. 400 € ja liha riittää vuodeksi. Lihan hinta on ollut tähän asti aina siis alle 3 € / kg, sisäfileet mukaan lukien.

Kanat ostan naapurista, kun vaihtavat munintansa lopettaneet yksilöt nuorikkoihin. Myyvät hyvän kokoisia kanoja 2 € / kpl. Ja munat osta myös suoraan kanalasta, 30 kpl 2 €.

Kalat pyrimme saamaan itse järvestä. Lapset rakastavat kalapuikkoja, joten aivan sama mittä kalaa vedestä nousee. Tehosekoittimella kun sen muusaa tasaiseksi tahnaksi, lisää vähän jauhoja ja munia, maustaa ja kierittelee korppujauhossa, niin hyvä tulee. Useimmiten teen ison taikinan ja pakastan puikot, jotta on valmista kiireisen päivän varalle.

Perunat olemme jo vuosia käyneet ostamassa 100 km:n päästä suoraan pellolta nostaen. Viime syksynä peruna maksoi 11 senttiä/kg ja nostimme sitä 350 kg. Jäljellä on nyt 10 kg, joten uusia perunoita odotamme innolla.

Tuorepastan teen itse, eli vehnäjauhoja, kanamunia, vettä ja suolaa. Mitään erityisiä koneita ei tarvita, vanhanaikainen raastinrauta käy hyvin. 50 sentillä saa 3 kg tuorepastaa.

Ja se leipähän siellä kaupassa maksaa ihan älyttömästi. Itse leipoen yhdellä eurolla saa tehtyä 6 kg ruisleipää. Sämpylöitä ja vaaleata leipää leipoo 3 eurolla noin viisi kiloa. Kun pidän leivontapäivän, leivon pakastimen kerralla täyteen. Sitten saa taas olla 3 - 4 viikkoa ihan rauhassa.

Tässä meidän perheen ruokakulttuuria. Vaatii hieman ajattelua ja touhuamista, mutta säilyypähän ruokalaskut kohtuullisina eikä tarvitse syödä lisäaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/19 |
26.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kylläpän teillä ap pärjätään todella pienellä laskulla, mutta toisaalta - 350kg perunaa?? Mihin ihmeeseen te saatte sellaisen määrän säilöön talveksi?



Meillä kun tekee tiukkaa 2kg perunapussin säilytys jääkaapissa ;)



Ollaan 5-henkinen perhe, molemmat vanhemmat käyvät töissä ja syömme tavallista perusruokaa. Asumme Länsi-Suomessa missä kaikki mahdolliset tavaratalot ovat käytössämme - eivät tosin suoraan tuottajat!

Ruokaan meillä mene 500-600e kk eikä siinä ostella mitään ihmeitä. Viikossa siis keskimäärin 120-150e.

Että semmosta... jos tulee esim. vieraita tms. ja pitää ostaa vähän extraa niin 200r viikossa on ihan normaali.

TOsin, en ehdi juurikaan leipoa (ei meillä kyllä kukaan leipomuksia edes syö) ja käytän myös puolivalmisteita, pakasteita yms. apuna ruuanlaitossa!



Huoh...kyllä maalla on halpaa...

Vierailija
4/19 |
29.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

5 henkinen perhe, 1 lapsi ja toinen vanhemmista syö yhden aterian töissä/koulussa. Laktoositonta maitoa ostetaan yhden lapsen tarpeisiin ja hyla tuotteita ovat esim jugurtit, kermat yms. Itse leivon makeat leivonnaiset ja sämpylät. Valmisruoista käytössä vain Pinaatti yms letut, niihinkin menee vain 4-8 eur /vko, muuten tehdään kaikki itse. Jonkin verran ostetaan luomu/reilun kaupan tuotteita.

Vierailija
5/19 |
29.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä 3 henkinen perhe ja ruokaan menee noin 300-400€/kk mutta siinä on kaikki mitä talous kuluttaa myös pesuaineet. Leivon itse pullaa, sämpylää ja piirakoita varsinkin kun tiedän et on tulossa vieraita useampana viikonloppuna, kaupassa pullapitko maksaa jo liki 3€ eikä siitä riitä monellekkaan vieraalle. Käytämme puolivalmisteita jonkin verran ja sitä on pakkasessa hätä varana ja meillä hyödynnetään lappuja joissa on -50% varsinkin pakkaseen leipää ja puolivalmisteita. Muuten kokkaan itse lähes kaikki ruoat ja pakastan siitä annoksia että mies saa syödä siellä ja me tytön kanssa tai minä yksin kun tyttö välillä päivähoidossa.

Vierailija
6/19 |
30.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä meilläkin menee ruokakauppaan n. 400€ kuussa. Kolmehenkinen rerhe ja ruokakaupasta ostetaan myös vaipat yms. perustarvikkeet arkeen.



Te olette Nyytinen kyllä melko harvinainen perhe nykyisin. Kokonaista sikaa ja nautaa ei tuosta vaan säilytellä monessakaan taloudessa, ei myöskään 350kg perunaa. Tuo on kyllä ihailtavaa, että noin voi tehdä. Säästää muuten luontoakin samalla melkoisesti, kun ei kuljeteta sitä lihaa ensin teurastamolta tehtaalle ja sieltä taas kaupan kautta kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/19 |
31.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos myönteisestä kommentista. Tunnemmeko entuudestaan? Oletko joskus ollut / oletko Paaperoiden Mammoissa? Itse olin tuossa yhteisössä pitkään Nyyti-nimimerkillä.

Vierailija
8/19 |
03.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

..menee sellainen 450e-500/kk, tosin tässä laskussa on pesuaineet ja muita talousjuttuja koska ne ostetaan samasta paikasta (Prisma/CM). Meitä on 3hlöä perheessä ja asutaan pääkaupunkiseudulla..



Olen yrittänyt pienentää laskua, mutta ruoka on kallistunut vuoden alusta tosi paljon. Me ostetaan lihaa tarjouksesta isompi määrä ja pakastetaan. Marjat käydään syksyllä poimimassa metsästä ja mehut voin tehdä vanhempieni marjapuskista tulevista marjoista. Leivät ja leivonnaiset teen myös itse, lukuunottamatta ruisleipää, josta ei mielestäni tule niin hyvää sähköuunissa kuin mitä leivinuunissa. Eineksiä meillä ei pikkupojan allergioiden takia syödä laisinkaan. Mutta siitä huolimatta menee näin paljon rahaa... hassua. Roskiin ruokaa meillä ei mene, sillä ostetaan aina sen verran kun varmasti syödään ja loppu pakastetaan. Tietty jonkin verran ruokalaskua kasvattaa erikoisempien (gluteiinittomien) viljojen käyttö...



Nyytinen: Tuleeko teille nämä lihat valmiiksi paloina vai joudutko itse paloittelemaan? Entä viljat, osatko kaupasta esim. ruisleipään vai saatko ostettua isommassa erässä esim. suoraan joltain viljelijältä? (ihan vain uteliaisuutttani kyselen, on kiva lukea kuinka muissa perheissä saadaan säästettyä ruokakuluissa monipuolisuudesta tinkimättä...)Meille tarjottiin puolikasta poroa (pojan allergian takia joudutaan poroa syömään paljon) mutta pakastimen tila ei olisi riittänyt. Edukkaammin olisi tietty päässyt kun olisi ostanut isomman erän..



Täytyy itsekin taas miettiä miten saisi kustannuksia alas... :) Hoitovapaalle kun pian jään..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/19 |
03.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me ostimme viime syksynä puolikkaan poron ja itse asiassa se vei aika vähän tilaa. Kuvittelin jotenkin että se veisi puoli pakastinta, mutta itse asiassa kaikki lihat mahtui kahteen pakastimen laatikkoon. Ne on niin näppärästi ainakin meillä pakattu vakuumiin ja jauhelihatkin on semmoisia lituskoja levyjä joita mahtuu monta päällekkäin. Vielä on luulliset keittolihat jäljellä kun en ole semmoisista aikasemmin ruokaa laittanut....

Vierailija
10/19 |
03.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä tulee lihat valmiiksi paloiteltuna teurastamolta. Useimmat teurastamot myyvät puolikkaita ja kokonaisia eläimiä paloiteltuna, jotku jopa pakkaavat ne valmiiksi vakuumiin nimilappuineen. Mutta meille tulee vain paloiteltuna, pakkaan itse omien tarpeidemme mukaan. Meillä on 2000 litraa pakastintilaa. Sinne mahtuu hyvin marjojen ja kasvisten lisäksi leivät ja lihat. Nyt juuri on tarkoitus tyhjentää lähipäivinä marjapakastimesta kaikki loput marjat ja keittää niistä kesäinen sekamehu. Siitä saa sitten kiisseliä ja tietenkin janojuomaa helteisiin päiviin, marjahyytelöä kakkuun, sorbettia ja mehujäitä lapsille.

Jauhot, ryynit ja hiutaleet haen suoraan myllyltä, tosin joitakin erikoisempia jauhoja kuten durum- ja spelttijauhot osatan kaupasta. Viime viikolla hain 40 kg:n säkin kaurahiutaleita, hinta 15 euroa ja 40 kg ruisjauhoja hintaan 6 euroa. Vehnäjauhot ostan myös teollisuudelle myytävissä suurpakkauksissa, tosin tänä vuonna en ole vielä ostanut, joten nykyinen hinta ei ole tiedossa enkä vanhaa kunnolla muista, mutta ei se montaa senttiä kilolta ole.

Lihasta vielä puheen ollen, otimme viikkko sitten tontillemme ruohonleikkureiksi kaksi lammasta. Niiden yhteishinta oli 70 € saamme niistä syksyllä lihat, villat ja taljat. Eikä tarvitse ostaa enää bensaa ruohonleikkuiriin eikä lannoitetta pihanurmelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/19 |
04.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyytisen viesti sai nostalgiseksi. Noin meillä kotona tehtiin. Asuttiin maalla omakotitalossa, oli kylmäkellari ja kaksi arkkupakastinta. Käytiin marjassa ja sienessä koko perheen voimin, isä kalastikin.



Nyt asun kaupungissa, mies on ihan kaupunkilainen. Hänelle arkkupakastimen hankkiminenkin on jo liikaa, Villi Pohjola -meininkiä. Meille ei semmoinen kyllä oikein mihinkään mahtuisikaan. Kylmäkellaria ei ole. Osaisin leipoa, kotona leivottiinkin aina itse, mutta pahaksi onneksi asutaan Itä-Helsingin vanhalla alueella, ja meillä on kaasuliesi. Sillä kakkujen, piirakoiden ja pikkuleipien valmistus onnistuu ihan hyvin, mutta hiivataikinaleivonnaiset eivät. Pullat jäävät vaaleiksi ja koviksi, vaikka minulla on käytössä sellainen aluspeltisysteemi, jonka tarkoitus on vähän jakaa sitä alhaalta päin tulevaa lämpöä. Haaveilen sähköliedestä, mutta sitä ei voi vielä asentaa meille. Ehkä putkirempan jälkeen sitten.



Marjastan kyllä mielelläni ja saan pakastaa marjoja äidin pakastimeen. Oma pakastin kun on pientäkin pienempi. Meillä mies lisäksi käy aina kaupassa, itse osaisin olla paljon säästäväisempi. Meillä menee n. 400 euroa kuussa ruokaan , pesuaineisiin, vaippoihin, hygieniatuotteisiin yms. Perheessä on kaksi aikuista ja 3.5 ja 1 v 4 kk ikäiset lapset, minä ja lapset ollaan kotona, eli syödään kotona kaikki ateriat. Ulkona emme juuri käy syömässä kuin pari kertaa vuodessa. Käytän joskus eineksiä, kuten nakkeja, kalapuikkoja ja valmiita lihapullia.

Vierailija
12/19 |
18.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

.. Nyytinen: osaatko kertoa vielä että kauanko sianliha säilyy pakkasessa hyvänä -jostain luin että se kestäisi 3-4kk.. Alettiin miehen kanssa selvittelemään että tässä ihan lähiseudulla olisi luomutila, josta saisi ostaa puolikkaan possua ja edukkaasti. Paljon edukkaammin kuin kaupasta. Ja saisimme edukkaasti myös pienen arkkupakastimen lainaan. Mutta puolikas possu kun painaa 40kg, ajateltiin että omat vanhempani ostaisivat siitä puolet -mutta silti 20kg... Meillä menee possua 1kg viikossa... Tässä ollaan syksyä varten laskeskeltu että millä saa hiukan säästettyä -hoitovapaalle kun jään ja teen vain muutaman tunnin töitä viikossa iltaisin :)



Ollappa iso piha ja nurmikko -tilaa omille lampaille :) Nyt riittää tuohon takapihan plänttiin käsikäyttöinen leikkuri -eikä tuu hikikään :) Mutta ehkä joskus pääsee paluumuuttamaan kotiseudulle :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/19 |
19.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on 2 hengen talous ja suhteessa elämme tosi kalliisti. Kaupassa leivästä alkaen kaikki on hervottomissa hehtopakkauksissa ja irtomyynnissä, jota käytän, esim leipä/sämpylät on kallista.



Satsaan myös ruuan laatuun: paljon tuoreita hedelmiä ja kasviksia, luomua mahdollisuuksien mukaan. Syksyllä pakastin on täynnä marjoja jne. mutta kallista on silti. Tosin mieluummin tingin jostain muusta kuin ruuan laadusta. Pakastevihannekset ym einekset eivät meidän pöytäämme eksy.

Vierailija
14/19 |
19.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

tai kohta meitä on viisi. Ruokalaskua tulee kuukaudessa n. 350-400e. Ruoka on viime aikoina kyllä kallistunut aika lailla ja nyt laskua tulee lähes tuo 100e/vko. Tässä on mukana myös muita päivittäistavaroita kuten pesuaineet, paperit ym. Emme käytä eineksiä ja teemme ruuat, makeat leivonnaiset ja sämpylät itse. Ruisleipää en ole koskaan opetellut tekemään, mutta voishan sitäkin yrittää :)



Tosi kivaa kuulla vinkkejä, miten säästää ruokakuluissa. Meillä tosin ei ole nyytisen tapaan mahtavia säilytystiloja, mutta ehkäpä sitä muillakin pienillä konsteilla voisi säästää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/19 |
22.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuoreena pakastettu sianliha säilyy hyvänä pakastimessa 6 kk. Mikäli liha on ennen pakastamista lojunut kaupan hyllyillä, pakastuajaksi suositellaan 3 kk. Mitä rasvattomampaa liha on, sitä paremmin se säilyy. Siispä rasvaiset osat käytetään ensin ja parhaat palat viimeiseksi. Itse käytän myös entisaikojen suolausmenetelmää, eli laitan lihat kellariin 10 prosenttiseen suolaveteen. Näin saa itsesuolatut kinkut ja uunilapalihat. Nämä säästää paljon tilaa pakastimesta ja niitä voi käyttää eri tavalla kuin pakasteita.

Vierailija
16/19 |
09.07.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä VIIKOSSA menee ruokakauppaan 400euroa. Eli n. 1600 e/kk. Uskon kuitenkin, että laskua saisi puolitettua, jos söisimme halvemmin. Meillä syödään vain täysjyvätuotteita, liha on filettä jne. Roskiin ei ruokaa mene lainkaan. Koirat pitävät omien ruokiensa lisäksi huolta niistäkin.:) Kanit pitävät huolta juureksien ja hedelmien jätteistä. Alkoholiin ja tupakkaan ei mene lainkaan rahaa.

Suurin kulutus on polttoaine. Pakko liikkua autolla, koska ei täältä hullukaan kävele kauppaan ja töihin. Lähin kunnon ruokakauppa on 75:den kilsan päässsä.

Vierailija
17/19 |
09.07.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niillä meni 900 mk. Huom ei euroja vaan markkoja. Ne teki aivan kaikki itse. Jogurtit ym myös. kyllä sitä tulee halvemmallakin toimeen, mutta laatu kärsii. En syötä lapsilleni valkoisia jauhoja. Pulla pullana, mutta leipään ei valkoisia jauhoja kuulu. Itse en kerkeä tekemään leipää. Kukaan ei meistä voi syödä lihaa, jossa läskejä seassa.Yök... Jauhelihakin oltava vain ja ainoastaan paistista. Muissa lilluu seassa ällöjä rustoja.

Vierailija
18/19 |
10.07.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta aika harvoin leivotaan, vaikka leipomisesta pidänkin. Me saamme jonkin verran aina kalaa, poronlihaa ja marjoja ex-anopilta, joten niitä ei tule niin paljon kaupasta ostettua.



Kuitenkin on muistettava, että siihen ruokalaskuun (jos itse kalastaa), voi laskea myös verkkot etc kalastusvälineet, jos moottorivenettä käyttää, niin jotainhan se syökin.



Meillä syödään aika paljon puolivalmisteita, jotka ovat kohtuullisen kalliita. Yksi syy niiden käyttöön on se, että niitä on helppo säilyttää pakkasessa ja ottaa sitten esille tarpeen vaatiessa. Mies syö töissä ja maksaa siellä vähintään 5 euroa per päivä ateriasta. Olemme miettineet laittaa ensi vuodeksi oman kasvimaan, mutta toisaalta taas niitä perunoita ja muita juureksia ei oikein saa hyvin säilöön kun ei ole kellaria.



Mä voisin kyllä arvata, että meillä ruokalasku on helposti 400-500e/kk. Helposti sinne kauppaan satanen menee.

Vierailija
19/19 |
10.07.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pullat jäävät vaaleiksi ja koviksi, vaikka minulla on käytössä sellainen aluspeltisysteemi, jonka tarkoitus on vähän jakaa sitä alhaalta päin tulevaa lämpöä. .

Minun lapsuudenkodissani oli kaasuhella ja -uuni, jolla itse opin leipomaan. Meillä kaasuhellan salaisuus pullan paistamisessa oli tavallista pidempi paistoaika (pikkupullat 30 min!) ja alhaisempi lämpötila. Näin meillä pullista tuli oikein isoja, muhkeita (joskin levisivät helposti leveyssuuntaan) ja herkullisia. Itselläni olikin vaikeuksia opetella kipakan sähköuunin käyttöön.

Tsemppiä kaasu-uunin kanssa!