Joulunpöydän helpoimmat kalaherkut!
Minun joulupöytään ei ole kuulunut kala. Tänä vuonna täytyisi olla niitä kalaherkkuja. Kalaa en osaa pahemmin käsitellä ja nyt kaipaankin reseptejä teiltä mestareilta. Mitä laitan? Joku 5 erilaista kalajuttua olis ehkä hyvä, vai?
Kiitos jos autatte!
Kommentit (10)
Listeriako on suurin vaara noissa kaloissa? ap
No viisi sorttia on liikaa. Pari kolme riittää hyvin. Graavikalaa ja vaikka jotain silliä. Graavilohirulla on helppoa ja ihanaa.
Ei tarvii listeriaa pelätä jos toimit maalaisjärjen kanssa, hankit tuoreet kalat ja säilytät kalan oikein, ainoa terve pelko on se että ne loppuu kesken.
Savusiika ja yks helppo on lohipatee.
Meillä on valmis savulohi, joskus sekä kylmä- että lämmin, joskus vaan lämminsavu. Sitten itse suolaan graavilohen. Sillistä ei tykätä eikä olla totuttu siihen joulupöydässä.
Tässä maailman helpoin silliohje:
Purkki (iso) boy-matjessilliä
Purkki kermaviiliä
Pala purjosipulia
Pienennä sillipalat kahteen osaan, säästä hieman lientä. Halkaise purjo ja puhdista hyvin, leikkaa viipaleiksi (puolikuun muotoiset). Jos kovin paksu purjo, niin voi leikkaa kahteen/kolmeen osaan pituussuunnassa.
Sekoita kermaviili, purjo ja silli keskenään. Kos haluat voit lisätä teelusikallisen tai kaksi lientä joukkoon.
Anna maustua noin vuorokausi jääkaapissa tiiviissä astiassa.
Ehdotuksia: 1) mäti. smetana,sipuli 2) lasimestarinsilli (osta valmiina, lisää tilliä ja punasipulia ja tarjoile kauniissa astiassa). 3) kylmäsavu-tuorejuustorulla. 4) graavilohi 5) lämminsavulohi.
Lisäksi: keitetyt perunat, tilli - saaristolaisleipä - voi. Hovimestarikastike (hovmestarsås, osta valmiina)
Osa kannattaa ostaa valmiina jos ei ole paljon kokemusta kalaruokien valmistamisesta, muuten homma menee ylivoimaiseksi kun on niin montaa sorttia.
Terveisiä saaristosta
Tää on helppo:
1 iso prk vesta matjes-silliä
kastike:
1 purkki smetanaa
puolikas tillinippu silppuna
pieni punasipuli hienonnettuna
sitruunan mehua 2-3 rkl
mustapippuria myllystä
Sekoita soossi, lisää valutetut sillipalat, anna tekeytyä muutama tunti. Nam
Kiitos kaikille, ootte ihania :) ap
Jos haluat valmistaa itse niin graavilohi, sillistä saa myös monenlaista, siian mäti + hienoksi hakattu sipulihake + smetana. Savulohi, osta valmiina, tarjoa sellaisenaan osa ja valmista myös tuorejuuston kanssa "savukala tahnaa. Nuo nyt ekana tuli mieleen. Tarkkana kannattaa olla kalojen kanssa, osta vain sellaisesta paikasta johon luotat ja muista kotona säilyttää tarpeeksi kylmässä.