Mitä ruokaa laitatte laihduttaessanne/ kun haluatte syödä terveellisemmin?
Haluan syödä päivittäin lämmintä ruokaa, mutta kevyet, terveelliset, monipuoliset ja ehkä myös hiilaritietoiset ruuat kärsii mun mielikuvituksen puutteesta.
Aina kun aloitan tällaisen ”tehostetun ruokailun jakson”, niin ruuat pyörii ihan muutamissa vaihtoehdoissa. On kanafilettä ja salaattia tai uunilohta ja keitettyä parsakaalia tai sitten sitä ikuista kasvissosekeittoa. Ja joitain variaatioita näiden välillä.
Pitäisi olla mielessä noin 10-20 erilaista ja erityyppistä ruokaa, jotta nämä jaksot muuttuisivat pidempiaikaiseksi elämäntavaksi. Raakaruoka, salaatit ja smoothiet toimii hyvin kesäaikaan eikä silloin juuri lämmintä ruokaa kaipaa, mutta näin pimeän ja kylmän aikaa keho kaipaa lämm intä ruokaa päivittäin.
Listaisitteko muutamia lämpimiä ruokia, joita teette kun haluatte erityisesti tarkkailla painoanne tai syödä terveellisesti? Josko siitä saisin napattua idoita itsellenikin...
Kommentit (6)
Mikäänhän ei estä syömästä myöskään liha- tai kalapullia kasvisten kanssa ja muitakaan jauheliharuokia (pihvejä, mureketta jne).
Jos ruoka on jotain "perunamuusia vaativaa", laita muusiin puolet porkkanaa + palsternakkaa ja vain puolet perunaa.
Ihan tavallista ruokaa. Kalaa, vähärasvaista lihaa esim. riistaa, kanaa, äyriäisiä, kananmunia, katkarapuja, paistijauhelihaa, paljon kasviksia ja marjoja, ruisleipää, leikkeleitä, raejuustoa ja rahkaa, pastaa/perunaa/riisiä/bataattia jne. Noistahan saa jo vaikka mitä, herkkujakin syön,mutta harvoin ja kohtuudella. siksipä kyseessä onkin elämänmuutos kun voin syödä kunnon pihvin lisukkeineen viinin kera ja nauttia jälkkärinkin, kunhan en tee sitä joka päivä, enkä edes välttämättä joka viikko.
Kunnon pihvi ei kyllä lihota ketään, kunhan ei ole jättipihvi. Ehkä sitten ne lisukkeet.
Mä oon luopunut kokonaan kerma- ym kastikkeista, joskus teen kevytkermaviilistä tai rasvattomasta jogurtista kastiketta.
Listaan sellaisia juttuja, mitä muistan lähiaikoina syöneeni. En syö punaista lihaa ja broileria, joten kala-kasvissettiä:
Vuohenjuustosalaatti paahdetuilla punajuurilla (lasken tämän lämpimäksi ruoaksi...)
Teriyaki-limemarinadissa marinoitua paistettua lohta, kaveriksi paistettuja sieniä & seesaminsiemeniä
Ahvenfileet, rakuuna ja kukkakaalimuusi
Sriracha-marinoidut uunijuurekset ja mustapapupihvit
Currytahnalla maustettu linssikeitto
Koskenlaskijan lohikeitto (ilman perunaa)
Minä söin jonkun aikaa kevennetysti, kun halusin nuutaman hullun raskauskilon pudottaa. Aika perusruokaa söin, mutta tässä jotain esimerkkejä, jos vaikka löytyisi jotain kivaa kuitenkin: 1. kukkakaalimuusi (googlaa ohje jos tarvis, on tosi hyvää!) ja höyrytetty kala + jogurttikastike (ja tämä jogurttikastike toimii vaikka minkä kanssa! Itse laitan aina bulgarian jogurttia, tilkka sitruunamehua, valkosipulia/ruohosipulia, suolaa, pippuria, vähän chiliä, ja tilliä jos teen kalan kanssa. Voi muunnella mieluisekseen sekä ruoan mukaankin). 2. Kesäkurpitsalasagne, eli pastan tilalla kesäkurpitsa "levyjä" ja muuten oman tottumuksen ja maun mukaan. Lisäksi vaikkapa porkkanaraastetta. 3. Chilinen tomaatti-papukastike, katso ettei ole mikään sokeria täyteenahdettu tomaattimössö, vaan ihan tomaattia vaan, papuja ja chiliä jos tykkää, tämä on hyvää esim täysjyväriisin kanssa. 4. Munakasrulla mieluisilla täytteillä on kiva lounas, ohjeet tähänkin löytyy googlella. 5. Ja itse tehdyt kana/kalapullat tai pihvit on tosi hyviä, kaveriksi vaikkapa kukkakaali- tai bataattimuusia, juuresranskalaisia, nämä nenee myös kylmänä salaatin sekaan paloteltuna tai lounasleivän täytteenä. 6. Keitoista omia lemppareita on kalakeitto, kookos-currykanakeitto, tomaatti- ja porkkanakeitto (nämä aivan taivaallisia raejuuston kanssa) sekä pinaattikeitto kananmunalla. 7. Salaateista lemppareiksi on noussut papusalaatti ja salaattiinkin voi laittaa kastikkeeksi tuota jogurttikastiketta, joko noin tai muunneltuna, jos kastikkeita kaipaa.
Syön ihan tavallista ruokaa, mutta kokonaisuutena vähän vähemmän ja olen jättänyt nakit ja makkarat pois sekä vähentänyt hiilarilisukkeet minimiin (siis peruna, pasta, riisi). Varsinaisen ruuan lisukkeeksi otan/laitan joko salaattia (yleensä töissä) tai höyrytettyjä tai uunissa tehtyjä kasviksia (yleensä kotona). Oikeaa ruokaa kuitenkin kannattaa syödä, koska muuten tulee nälissään vedettyä ties mitä päivän mittaan. Syön työpäivinä lounaan ja päivällisen, vapaapäivinä riittää yksi ruoka kun nukun niin paljon pidempään ja syön isomman aamiaisen. Ja sitten niihin mitä kutsun varsinaiseksi ruuaksi (katsopa jotain koulu- tai työpaikkaruokaloiden listoja niin saat paljon ideoita - ole avoin sekä liha, kala, että kasvisvaihtoehdoille, niin saat paljon enemmän vaihtoehtoja):
- erilaisia kasvis/juurespihvejä
- falafeleja
- keittoja: linssikeittoa, lihakeittoa juureksilla, kanakeittoa juureksilla, tomaattikeittoa, gazpachoa
- proteiiniksi salaattiin raejuusto, pavut, tofu
- muutakin kalaa kuin uunilohta: kylmäsavulohta joko sellaisenaan tai pannulla rapeutettuna (ei tartte lisätä rasvaa), savukalaa, loimukalaa, silakkapihvejä
- poronkäristys, poro kaikissa muissa muodoissa
jne.