Kuivaan sieniä. Mistä aniksentuoksu?
Kuivailen tässä sieniä. Olen ensikertalainen, ja huolellisen tunnistamisen jälkeen kuivailen sienisaalistani nyt uunissa 100C. Ovat olleet n. puoli tuntia, ja avattuani uunin ilmoille pöllähti anismainen tuoksu. Onko tämä normaalia? Sienet ovat viinihaperoita, harmaahaperoita? ja jotain kultahaperoa tai rouskua. En muista enää. Kuitenkin kaikki olivat sellaisenaan syötäviä sienioppaan mukaan. Onko tuo aniksentuoksu nyt siis huono juttu? Google ei sano mitään.
Kommentit (11)
Auts. en uskalla kerätä kuin varmat tunnistukset. Kirjan avulla en uskaltaisi keräillä sieniä. Toivottavasti en ole vieraasi kun teet ruokaa niistä. Aika kovassa lämmössä kuivaat.
Jos harmaahaperosta olet epävarma, jätä sellaiset sienet pois! Älä ainakaan muille ala syöttämään. Harmaa on myös myrkyllisempien sienten tuntomerkki. Keitithän rouskut ennen kuivamista?
Veikkaisin että lakritsirouskua seassa.
Hetkonen, kuivaat sieniä ja ne on nyt sadassa asteessa, uunipellillä?
Sata astetta ja luukku kiinni! Pilalle menee, sorry. Pitää olla max 50 astetta ja luukku raollaan. Erittäin mielellään myös kiertoilma.
Et kuivaa, kypsennät. Sitä paitsi rouskuja ei säilötä kuivaamalla.
[quote author="Vierailija" time="02.09.2014 klo 15:38"]
Sata astetta ja luukku kiinni! Pilalle menee, sorry. Pitää olla max 50 astetta ja luukku raollaan. Erittäin mielellään myös kiertoilma.
[/quote]
Hyviä tulee, kun käyttää paiston jälkeen salaattiin, kastikkeeseen tai vastaavaan. Säilyvyys on kuitenkin tuolla paistolämpötilalla paljon heikompi, ehkä jääkaapissa viikon ja pakkasessa vähän pidempään.
Ennen syömistä kannattaa varmistaa sienten tunnistus. Suurin osa rouskuista on hyvä ryöpätä. Jos siellä on vaikka lakritsirouskua, jättäisin itse koko annoksen syömättä.
Kuulostaa, että paistat kavalahaarakkaita. Kuvauksesikin sienistäsi sopivat siihen.
Todennäköisesti joku "harmaahapero" on ollut sellainen aniksen tuoksuinen sieni, jota meilläkin pihalla kasvaa. Olen joskus tarkistanut, mikä se on on mutta en nyt muista, sellainen vaalea, vähän vihertävä.
Ei se mikään ruokasieni ole, mutta ei myrkyllinenkään.
Olipa se mikä tahansa, ne ovat nyt joka tapauksessa pilalla, kun olet "kuivannut" niitä liian kuumassa. Eikö pelti ole täynnä sienistä irronnutta nestettä, eli ne kypsyvät?
Ei se mitään muuten, mutta sekä sienten tunnistaminen että niiden käsittely on nyt niin hakoteillä, että älä käytä niitä! Poimi seuraavalla kerralla vain tatteja, siis semmoisia pillisieniä. Mikään niistä ei ole myrkyllinen, varo vain sitä jossa on musta verkkokuvio. Se on pahanmakuinen sappitatti. Muuten mitä kiinteämpi ja pienipillisempi, sitä parempi.
Jos tämä oli provo, niin kiitos tästä varoituksesta.
Olisiko anismalikka? Moni sieni tuoksuu anikselta, mutta ei mielestäni nuo mainitsemasi. Aniksen tuoksu kuulostaa, että sinulla on kitkerämmän puoleisia sieniä joukossa.
Googlea ei kannata käyttää sienten tunnistuksessa kuin apuna. Kunnon sieniopas on tarpeen ja käy joka tapauksessa läpi vielä eri myrkkysienet. Poimi sieltä uunistasi pois ne, joiden tunnistuksesta olet epävarma.