HK:n pekoni
Huomasin HK:n FB-sivuilta jonkun tiedustelleen miksi HK:n pekoneissa valmistusmaa on Puola. HK vastasi näin:
"HK pekonituotteet valmistetaan konsernin omalla tuotantolaitoksella Puolassa suomalaisesta liharaaka-aineesta. Pekonin valmistus vaatii erikoislaitteistoa ja ammattitaitoisia pekoninvalmistajia. Tällä hetkellä Suomen tuotantolaitoksissa ei ole käytettävissä vaadittavia valmistuslaitteita ja tämän vuoksi valmistus on tällä hetkellä Puolassa."
HK:ltä kysyttiin myös menevätkö suomalaiset siat Puolaan elävinä vai pakasteena, mutta siihen mielestäni tullut selkeää vastausta.
Jotenkin kummallista, ettei Suomessa ole erikoislaitteistoa (tai ammattitaitoisia pekoninvalmistajia?). Luulisi, että Suomi olisi näissä asioissa Puolaa "kehittyneemmällä" tasolla. Itselleni tulee mieleen, että raha ratkaisee ja pekonintuotanto on alhaisempien kustannusten vuoksi siellä Puolassa.
Mitä ajatuksia aihe herättää muissa?
Kommentit (24)
juuri siksi en osta KOSKAAN Hk pekonia
Minä ihmettelen, että meillä ylipäätään on tuollainen valikoima eri valmistajien vain halvimmista läskinosista tehtyä pekonia, oli sitten suomalaista tai ulkomaalaista. Miksei mistään saa kunnon filepekonia? Aivan sama missä maassa nuo "amerikanpekonit" ja muut tehdään, se on silti lähes puhdasta rasvaa, jossa ei ole juurikaan muuta.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 15:25"]
Minä ihmettelen, että meillä ylipäätään on tuollainen valikoima eri valmistajien vain halvimmista läskinosista tehtyä pekonia, oli sitten suomalaista tai ulkomaalaista. Miksei mistään saa kunnon filepekonia? Aivan sama missä maassa nuo "amerikanpekonit" ja muut tehdään, se on silti lähes puhdasta rasvaa, jossa ei ole juurikaan muuta.
[/quote]
Kyllä elukassa parasta lihaa on se kaikkein rasvaisin osa.
[quote author="Vierailija" time="20.03.2014 klo 03:19"]
Yritin googlettaa miltä filepekoni näyttää (onko vähemmän läskiä) ja silmiin osui yksi hassu juttu. HK:n Amerikan pekoni file- ja HK:n Amerikan pekoni marmori -pakkausten sisältö näyttää HK:n tuotekuvissa tismalleen samalta. Siis ne pekonit siellä pakkauksessa on toistensa kopiot. Noloa. :D
marmori: http://hkruokatalo.studio.crasman.fi/pub/Kuvat/Tuotekuvat/4400.jpg?c=thumb_960x_540x
file: http://hkruokatalo.studio.crasman.fi/pub/Kuvat/Tuotekuvat/4624.jpg?c=thumb_500x
[/quote]
No kaikin puolin vaikuttaa, ettei HK:lla satsata parempaan pekoniin. Parempaa pekonia myydään heikomman nimellä ja kuvalla.
Tuolla on kuva filepekonista:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Bacon.JPG
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 16:19"]
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 15:25"]
Minä ihmettelen, että meillä ylipäätään on tuollainen valikoima eri valmistajien vain halvimmista läskinosista tehtyä pekonia, oli sitten suomalaista tai ulkomaalaista. Miksei mistään saa kunnon filepekonia? Aivan sama missä maassa nuo "amerikanpekonit" ja muut tehdään, se on silti lähes puhdasta rasvaa, jossa ei ole juurikaan muuta.
[/quote]
Kyllä elukassa parasta lihaa on se kaikkein rasvaisin osa.
[/quote]
Minä tykkään esimerkiksi ulkofilestä paljon enemmän kuin kinkusta tai kasslerista. Samoin pekonissa, nykyään amerikan pekonissa silavaa on monesti melkein koko pekoni, eikä se maistu suolattunakaan juuri miltään.
Huh mitä huijausta. Laita tuosta juttuvinkki Hesariin, ehdottomasti HK:n viesti siihen! Toimittajat kyllä ottavat selvää millaisia erikoislaitteita pekonin siivuttaminen vaatii.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 23:52"]
Huh mitä huijausta. Laita tuosta juttuvinkki Hesariin, ehdottomasti HK:n viesti siihen! Toimittajat kyllä ottavat selvää millaisia erikoislaitteita pekonin siivuttaminen vaatii.
[/quote]
Kohta näemme Hesarissa otsikon: "HK:n Amerikan pekoni ei olekaan valmistettu Suomessa". ;-)
Erikoislaitteista huolimatta tuohan on kuluttajan kunnolla harhaan johtamista. Jokuhan voi erehtyä luulemaan, että Suomi kuuluu Amerikkaan ja kun selvittää asiaa vielä hitusen tarkemmin, alkaa aika iso osa Eurooppaa tuntua Amerikalta.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 15:25"]
Minä ihmettelen, että meillä ylipäätään on tuollainen valikoima eri valmistajien vain halvimmista läskinosista tehtyä pekonia, oli sitten suomalaista tai ulkomaalaista. Miksei mistään saa kunnon filepekonia? Aivan sama missä maassa nuo "amerikanpekonit" ja muut tehdään, se on silti lähes puhdasta rasvaa, jossa ei ole juurikaan muuta.
[/quote]
Minä ostin tänään K-Supermarketin tajouksesta sekä HK:n tavallista Amerikan pekonia, että HK:n Amerikan pekoni fileetä. Sitä "Amerikan pekoni fileetä" Yhdysvalloissa kyllä kutsutaan Irish tai Canadian bacon. Irlannissa kuten Briteissä ja Kanadassa Yhdysvaltojen Irish ja canadian baconia kutsutaan rasher tai back baconiksi, kun heillä on rasher tai streaky bacon. Yleisimmin rasheria kutsutaan Kanadassa, Irlannissa ja Briteissä pelkkänä pekonina sen ollessa paljon yleisempää.
Eipä voisi olla paljoa sekavampaa tuotteen nimitystä kuin HK:n tapa kutsua filepekonia Amerikan pekoni fileeksi.
Yritin googlettaa miltä filepekoni näyttää (onko vähemmän läskiä) ja silmiin osui yksi hassu juttu. HK:n Amerikan pekoni file- ja HK:n Amerikan pekoni marmori -pakkausten sisältö näyttää HK:n tuotekuvissa tismalleen samalta. Siis ne pekonit siellä pakkauksessa on toistensa kopiot. Noloa. :D
marmori: http://hkruokatalo.studio.crasman.fi/pub/Kuvat/Tuotekuvat/4400.jpg?c=thumb_960x_540x
file: http://hkruokatalo.studio.crasman.fi/pub/Kuvat/Tuotekuvat/4624.jpg?c=thumb_500x
Ei herätä mitään ajatuksia, koska en ole wt, enkä täten käytä mokomaa et-perheiden lihaeinestä.
Ei herätä mitään ajatuksia, koska en ole wt, enkä täten käytä mokomaa wt-perheiden lihaeinestä.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 02:38"]Huomasin HK:n FB-sivuilta jonkun tiedustelleen miksi HK:n pekoneissa valmistusmaa on Puola. HK vastasi näin:
"HK pekonituotteet valmistetaan konsernin omalla tuotantolaitoksella Puolassa suomalaisesta liharaaka-aineesta. Pekonin valmistus vaatii erikoislaitteistoa ja ammattitaitoisia pekoninvalmistajia. Tällä hetkellä Suomen tuotantolaitoksissa ei ole käytettävissä vaadittavia valmistuslaitteita ja tämän vuoksi valmistus on tällä hetkellä Puolassa."
HK:ltä kysyttiin myös menevätkö suomalaiset siat Puolaan elävinä vai pakasteena, mutta siihen mielestäni tullut selkeää vastausta.
Jotenkin kummallista, ettei Suomessa ole erikoislaitteistoa (tai ammattitaitoisia pekoninvalmistajia?). Luulisi, että Suomi olisi näissä asioissa Puolaa "kehittyneemmällä" tasolla. Itselleni tulee mieleen, että raha ratkaisee ja pekonintuotanto on alhaisempien kustannusten vuoksi siellä Puolassa.
Mitä ajatuksia aihe herättää muissa?
[/quote]
Samat fiilikset. En ymmärrä, miten voi olla järkevää sitä lihaa roudata Suomen ja Puolan väliä eestaas. Kai teurastuskustannukse Puolassa halvemmat sittwn. =[
Itse en tuon syyn vuoksi enää pekonia osta. Kaikki kaupassa tutkimani pekoni on muuta kuin suomalaista - joskus harvoin on kotimaista luomupekonia. Olen korvannut saksalaisella ilmakuivatulla kinkulla.
Tarkkana saa lihan kanssa olla, mikä on sen alkuperä. Meillä kaupassa usein Partasen lihajalosteet tarjouksessa. En ole löytänyt Suomi-merkintää niistä.
Itseänikin kiinnostaisi nimenomaan tuo, että onko ne siat tosiaan viety teurasautoissa Puolaan asti ja vasta siellä teurastettu. Jos näin on, niin sitten kyllä jää pekonit kauppaan. En tosin ole syönyt pekonia aikoihin, joten en jää kaipaamaankaan. Ärsyttää vain tuollainen vastaus, jossa asia kierretään eikä anneta kunnon vastausta.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 03:09"]Itseänikin kiinnostaisi nimenomaan tuo, että onko ne siat tosiaan viety teurasautoissa Puolaan asti ja vasta siellä teurastettu. Jos näin on, niin sitten kyllä jää pekonit kauppaan. En tosin ole syönyt pekonia aikoihin, joten en jää kaipaamaankaan. Ärsyttää vain tuollainen vastaus, jossa asia kierretään eikä anneta kunnon vastausta.
[/quote]
Ikävintä on, että sillä suomalaisuudella yritetään ratsastaa. Paketissa lukee isolla "suomalaista lihaa", mutta alkuperä\ valmistusmaasoikiossa Puolan tunnus.
Olen kaupassa törmännyt moneen tuotteeseen, joissa lukee vaikka "suomalainen perinneruoka" tai "perinteinen kotimainen resepti". Mutta valmistettu ties missä.
Elovena-kauramuroissakin se hymyilevä Elovenatyttö purkissa, mutta murot onkin tehty Saksassa. Kyllä mulle, jos näen Elovenatytön, tulee mielikuva, että suomalainen tuote. Vaikkei lue..että olisi suomalaisia muroja, niin harhaanjohdettu olo tuli silti.
Miksei voi sitten rehellisesti olla vaan, että Romaniassa tuotettu Slovakialaisesta lihasta tms. Miksi pitää lukea jotain kotimaisuudesta paketin päällä?
Kannattaa lukea pakkausselosteet eikä luoda mielikuvia pakkauksen kuvan perusteella.
Viimeksi kun mä katselin, niin Atrialla on suomalaista pekonia.
Silloin harvoin siis, kun tuota rasvamättöä ostan krapula-aamun herkuksi, ostan aina Atriaa.
Atriassakin taitaa vain liha olla suomalaista, mutta pekoni valmistettu muualla. Itse en ole löytänyt Suomessa valmistettua pekonia.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 02:47"]
Ei herätä mitään ajatuksia, koska en ole wt, enkä täten käytä mokomaa et-perheiden lihaeinestä.
[/quote]
Oletpa pihalla asioista. Pekonihan on joka ruokahipsterin lempiraaka-aine.
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 08:13"]Atriassakin taitaa vain liha olla suomalaista, mutta pekoni valmistettu muualla. Itse en ole löytänyt Suomessa valmistettua pekonia.
[/quote]
No niinpäs olikin. Ei tarvi sitten enää pekonia syödä. Noh, kroppa kiittää, kun ei moista itseensä tunge edes silloin krapuloissaan.
Hämärä mielikuva olisi, että Atria olisi valmistanut ainakin joskus pekoninsa Suomessa, mutta ainakin tätä nykyä tekevät sen Ruotsissa.
Kiitos tiedosta! Aina sitä mokailee vaikka kuinka yrittää tehdä eettisesti oikeita ratkaisuja.
-8-
[quote author="Vierailija" time="19.03.2014 klo 08:43"]
Pajuniemen luomupekoni valmistetaan Suomessa. Suosittelen :)
[/quote]
Onko näin? hieno juttu!