Mitä karkkeja syötiin 60-luvulla?
Muistaako joku millä siiihen aikaan herkuteltiin? Erityisesti sellaisia, mitä myydään vieläkin. Oliko jotakin tiettyjä karkkeja tai limsaa?
Kommentit (137)
Nykykarkeista tarjolla oli Fazerin sinistä ja muitakin suklaita, Maraboun suklaita, Fazerin parhaita, Pihlaja-karkkeja, ranskalaisia pastilleja, amerikkalaisia pastilleja, Fazerin ja muidenkin valmistajien lakritsoja, salmiakkeja jne.
Lapsen taskurahat eivät kuitenkaan suklaisiin tai karkkipusseihin (vaikka kokonormi olikin 100 grammaa) tavallisesti riittäneet. Itse muistan yleensä ostaneeni viiden pennin tikkareita, sellaisia litteitä soikeita, punaisia, vihreitä sekä vaalean ja tumman toffeen makuisia. Viisi penniä maksoivat myös lakupötköt. 20 pennillä sai pienen hedelmäpastilliaskin.
Suklaanappeja oli, niillä koristeltiin kakkuja. Ja oli suklaakahvipapuja.
Suklaapatukoista oli Tuplaa ainakin jo silloin, samoin Da Capoa ja Jimiä, muistaakseni myös Royalia. Ja Suffelit ilmestyivät kauppoihin kun olin lapsi, varmaankin jo 60-luvun puolella.
Coca-Cola tuli Suomeen jo 1952, 60-luvulla sitä juotiin ihan yleisesti. Mutta me lapset tykättiin enemmän Jaffasta, jota oli punaista ja keltaista. Vihreää päärynälimsaakin oli myynnissä, samoin Pommacia. Jossain vaiheessa tulivat Fanta, Sprite, Seven-up.
Voi ne suklaakahvipavut oli tosi hyviä, samanlaisia ei enää saa.
Karkkipussit maksoi markan, ne oli lapsen mielestä kalliita. Mäkin sanoisin, et Suffelit tuli 60-luvulla, muistelen syöneeni niitä keidän mökillä.
Ne Hellaksen täytesuklaalevyt, joissa oli eri makuja, oli nimeltään Ruusu-suklaata. Vai sanottiinkohan sitä vaan meillä Ruusu-suklaaksi, kun siinä oli päällä ruusun kuva?
Kyllä se ruusu oli, en vain muistanut. Sellaisen sain aina mummolta jouluna. Ne tupakannäköiset oli minusta tosi hyviä, ne maksoi 5 penniä kappale. Siinä päällä oli oikean näköinen tupakanpaperi, joka revittiin pois, oli hankala saada pois.
Ruusu-suklaata se oli ihan viralliselta nimeltään! Ihanaa täytesuklaata levyinä. Siinä oli viisi kolmen palasen riviä, kaikki erimakuisilla täytteillä: mansikkaa, banaania, tryffeliä muistaakseni ainakin. Ja nätti ruusu kansipaperissa.
[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]
Pax se oli, ja sit oli pectus. Ja sitten sellaisia valkoisia, hiukan kulmista muotoiltuja neliönmallisia karkkeja pussissa, hiukan jauhemaisia,
[/quote]
Mummoilla oli noita jauhekarkkeja aina. Uskovaisten pastilleiksi niitä sanottiin pohjoisen lestadiolaisalueella.
PK-purkkaa, joka jäi hampaisiin.
Mun vanhemmat söi lapsena 40-luvulla sokeroitua porkkanaraastetta karkkina. Sitä kai sai kaupastakin, pula-aikana.
Hellaksen Ruusu-suklaata on ollut. Ranskanpastilleja. Hellaksen Budapest-konvehteja (tosin niiden resepti on siellä Romaniassa vai missä ne nykyään tehdään kai muuttunut, ennen tehtiin Turussa).
[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]
Pax se oli, ja sit oli pectus. Ja sitten sellaisia valkoisia, hiukan kulmista muotoiltuja neliönmallisia karkkeja pussissa, hiukan jauhemaisia,
[/quote]
Menhtol-karkkeja. Sinivalkoraitainen pussi, saa edelleen.
Apteekin salmiakkia.
Maija-toffeeta.
Sitten oli paljon paikallisia pieniä karkkitehtaita, jotka myi nameja vain omassa puodissaan tai paikkakunnan torilla. Isäni muista kovat kivikarkit.
Eucalyptus-pastilleja.
[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]Nallekarkkeja (pennin maksoivat),hopeatoffeeta, alku-karamelleja, suffelia, royal-suklaata (en ole tästä ihan varma), Fasun sinistä, Budapest-suklaata, vihreitä kuulia, apteekin keltaisen ruskeaa salmiakkijauhoja, vadelmaveneitä, hedelmäsekalaisia pastilleja askista, ranskanpastilleja, englanninlakritsaa...super-salmiakistakaan en ole ihan varma, että tuliko 70-luvulla..
Mutta näiden monien koostumus ja maku ovat muuttuneet alkuperäisestä, eivät maistu kuten silloin. Ei varmaan saa enää käyttää niitä ainesosia, ja ovat suolattomia tms.
t. vm -61
[/quote]
saa kyllä käyttää mutta katteiden kasvattamiseksi arvokkaiden ainesosien (kaakao, laadukas rasva, pähkinät jne) tilalle on tullut halvat (sokeri, glukoosifruktoosisiirappi) ja keinotekoiset (lisäaineet) ainesosat.
Valmistajat ovat siis rahan tahkoomiseksi huonontaneet laatua.
[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]Nallekarkkeja (pennin maksoivat),hopeatoffeeta, alku-karamelleja, suffelia, royal-suklaata (en ole tästä ihan varma), Fasun sinistä, Budapest-suklaata, vihreitä kuulia, apteekin keltaisen ruskeaa salmiakkijauhoja, vadelmaveneitä, hedelmäsekalaisia pastilleja askista, ranskanpastilleja, englanninlakritsaa...super-salmiakistakaan en ole ihan varma, että tuliko 70-luvulla..
Mutta näiden monien koostumus ja maku ovat muuttuneet alkuperäisestä, eivät maistu kuten silloin. Ei varmaan saa enää käyttää niitä ainesosia, ja ovat suolattomia tms.
t. vm -61
[/quote]
saa kyllä käyttää mutta katteiden kasvattamiseksi arvokkaiden ainesosien (kaakao, laadukas rasva, pähkinät jne) tilalle on tullut halvat (sokeri, glukoosifruktoosisiirappi) ja keinotekoiset (lisäaineet) ainesosat.
Valmistajat ovat siis rahan tahkoomiseksi huonontaneet laatua.
Hopeatoffee, ranskalaiset pastillit, Fazerin sekalaiset-sillä nimellä olivat silloin nykyiset "Parhaat". Sitten ne toffeetikkarit; vaalea ja tumma, Da Capo- ja Jim-patukat, salmiakkipastillit, Fazerin sininen, Nalle-karkit, Pax-,Pectus- ja Eucalyptus-pastillit. Joissakin kaupoissa ( maalla ainakin Osuuskaupassa) myytiin ns. romusuklaata eli epämääräisiä paloja kilohinnalla. Se oli halvempaa kuin kääreessä olevat suklaat.
Muistan vieläkin, kun maistoin ensimmäisen kerran Coca Colaa; tosin se oli vielä 50-lukua. Kuohui ja kirveli nenässä saakka! Sitä ennen olin kyllä juonut keltaista Jaffaa.
Sisu-pastilleja on ainakin ollut jo 20-luvun lopulta.
Aniskarkit muistan. Ne olivat semmoisia kovia soikeita, litteitä punavalkoisia karkkeja, joita myytiin sadan gramman pusseissa. Mummolta sain niitä. Oli myös aniksen ja lakritsan makuisia toffeita, muistaako kukaan ne?
Sain viikkorahan joka perjantai ja ostin sillä aina Lola-suklaapatukan. Se maksoi muistaakseni 20 penniä.
[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:04"]
eikö pihlajat ole vieläkin vanhempia?
[/quote]
Vanha resepti, mutta myytiin kovastikin ko. aikana :)
Lakupiippuja oli, muistin juuri kuinka hyviä. Ne taidettiin sitten kieltää jossain vaiheessa. Ja Halvan halvaa, tavallista ja suklaalla maistettua. Halvalla oli myös lakunappeja, sellaisia litteitä pyöreitä niin kuin takinnappeja.
Vanhanajan toffee:
Voita kattilan pohjalle
2dl maitoa
2dl sokeria
Keitetään hiljalleen kunnes "vesilasitestissä" jähmettyy hetkessä, eli tippa karkkimassaa tiputetaan kylmään veteen.