Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mitä karkkeja syötiin 60-luvulla?

Vierailija
17.12.2013 |

Muistaako joku millä siiihen aikaan herkuteltiin? Erityisesti sellaisia, mitä myydään vieläkin. Oliko jotakin tiettyjä karkkeja tai limsaa?

Kommentit (137)

Vierailija
1/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vanhanajan toffee:

 

Voita kattilan pohjalle

2dl maitoa

2dl sokeria

 

Keitetään hiljalleen kunnes "vesilasitestissä" jähmettyy hetkessä, eli tippa karkkimassaa tiputetaan kylmään veteen.

 

Vierailija
2/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykykarkeista tarjolla oli Fazerin sinistä ja muitakin suklaita, Maraboun suklaita, Fazerin parhaita, Pihlaja-karkkeja, ranskalaisia pastilleja, amerikkalaisia pastilleja, Fazerin ja muidenkin valmistajien lakritsoja, salmiakkeja jne.

Lapsen taskurahat eivät kuitenkaan suklaisiin tai karkkipusseihin (vaikka kokonormi olikin 100 grammaa) tavallisesti riittäneet. Itse muistan yleensä ostaneeni viiden pennin tikkareita, sellaisia litteitä soikeita, punaisia, vihreitä sekä vaalean ja tumman toffeen makuisia. Viisi penniä maksoivat myös lakupötköt. 20 pennillä sai pienen hedelmäpastilliaskin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suklaanappeja oli, niillä koristeltiin kakkuja. Ja oli suklaakahvipapuja.

Vierailija
4/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suklaapatukoista oli Tuplaa ainakin jo silloin, samoin Da Capoa ja Jimiä, muistaakseni myös Royalia. Ja Suffelit ilmestyivät kauppoihin kun olin lapsi, varmaankin jo 60-luvun puolella.

Vierailija
5/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sorbitol?

Vierailija
6/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Coca-Cola tuli Suomeen jo 1952, 60-luvulla sitä juotiin ihan yleisesti. Mutta me lapset tykättiin enemmän Jaffasta, jota oli punaista ja keltaista. Vihreää päärynälimsaakin oli myynnissä, samoin Pommacia. Jossain vaiheessa tulivat Fanta, Sprite, Seven-up.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi ne suklaakahvipavut oli tosi hyviä, samanlaisia ei enää saa.

Karkkipussit maksoi markan, ne oli lapsen mielestä kalliita. Mäkin sanoisin, et Suffelit tuli 60-luvulla, muistelen syöneeni niitä keidän mökillä.

Ne Hellaksen täytesuklaalevyt, joissa oli eri makuja, oli nimeltään Ruusu-suklaata. Vai sanottiinkohan sitä vaan meillä Ruusu-suklaaksi, kun siinä oli päällä ruusun kuva?

Vierailija
8/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä se ruusu oli, en vain muistanut. Sellaisen sain aina mummolta jouluna. Ne tupakannäköiset oli minusta tosi hyviä, ne maksoi 5 penniä kappale. Siinä päällä oli oikean näköinen tupakanpaperi, joka revittiin pois, oli hankala saada pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruusu-suklaata se oli ihan viralliselta nimeltään! Ihanaa täytesuklaata levyinä. Siinä oli viisi kolmen palasen riviä, kaikki erimakuisilla täytteillä: mansikkaa, banaania, tryffeliä muistaakseni ainakin. Ja nätti ruusu kansipaperissa.

Vierailija
10/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]

Pax se oli, ja sit oli pectus. Ja sitten sellaisia valkoisia, hiukan kulmista muotoiltuja neliönmallisia karkkeja pussissa, hiukan jauhemaisia, 

[/quote]

Mummoilla oli noita jauhekarkkeja aina. Uskovaisten pastilleiksi niitä sanottiin pohjoisen lestadiolaisalueella. 

PK-purkkaa, joka jäi hampaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun vanhemmat söi lapsena 40-luvulla sokeroitua porkkanaraastetta karkkina. Sitä kai sai kaupastakin, pula-aikana.

 

Hellaksen Ruusu-suklaata on ollut. Ranskanpastilleja. Hellaksen Budapest-konvehteja (tosin niiden resepti on siellä Romaniassa vai missä ne nykyään tehdään kai muuttunut, ennen tehtiin Turussa).

Vierailija
12/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]

Pax se oli, ja sit oli pectus. Ja sitten sellaisia valkoisia, hiukan kulmista muotoiltuja neliönmallisia karkkeja pussissa, hiukan jauhemaisia, 

[/quote]

 

Menhtol-karkkeja. Sinivalkoraitainen pussi, saa edelleen.

 

Apteekin salmiakkia.

 

Maija-toffeeta.

 

Sitten oli paljon paikallisia pieniä karkkitehtaita, jotka myi nameja vain omassa puodissaan tai paikkakunnan torilla. Isäni muista kovat kivikarkit.

 

Eucalyptus-pastilleja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]Nallekarkkeja (pennin maksoivat),hopeatoffeeta, alku-karamelleja, suffelia, royal-suklaata (en ole tästä ihan varma), Fasun sinistä, Budapest-suklaata, vihreitä kuulia, apteekin keltaisen ruskeaa salmiakkijauhoja, vadelmaveneitä, hedelmäsekalaisia pastilleja askista, ranskanpastilleja, englanninlakritsaa...super-salmiakistakaan en ole ihan varma, että tuliko 70-luvulla..

 

Mutta näiden monien koostumus ja maku ovat muuttuneet alkuperäisestä, eivät maistu kuten silloin. Ei varmaan saa enää käyttää niitä ainesosia, ja ovat suolattomia tms.

 

t. vm -61

 

 

[/quote]

saa kyllä käyttää mutta katteiden kasvattamiseksi arvokkaiden ainesosien (kaakao, laadukas rasva, pähkinät jne) tilalle on tullut halvat (sokeri, glukoosifruktoosisiirappi) ja keinotekoiset (lisäaineet) ainesosat.

Valmistajat ovat siis rahan tahkoomiseksi huonontaneet laatua.

Vierailija
14/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:15"]Nallekarkkeja (pennin maksoivat),hopeatoffeeta, alku-karamelleja, suffelia, royal-suklaata (en ole tästä ihan varma), Fasun sinistä, Budapest-suklaata, vihreitä kuulia, apteekin keltaisen ruskeaa salmiakkijauhoja, vadelmaveneitä, hedelmäsekalaisia pastilleja askista, ranskanpastilleja, englanninlakritsaa...super-salmiakistakaan en ole ihan varma, että tuliko 70-luvulla..

 

Mutta näiden monien koostumus ja maku ovat muuttuneet alkuperäisestä, eivät maistu kuten silloin. Ei varmaan saa enää käyttää niitä ainesosia, ja ovat suolattomia tms.

 

t. vm -61

 

 

[/quote]

saa kyllä käyttää mutta katteiden kasvattamiseksi arvokkaiden ainesosien (kaakao, laadukas rasva, pähkinät jne) tilalle on tullut halvat (sokeri, glukoosifruktoosisiirappi) ja keinotekoiset (lisäaineet) ainesosat.

Valmistajat ovat siis rahan tahkoomiseksi huonontaneet laatua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hopeatoffee, ranskalaiset pastillit, Fazerin sekalaiset-sillä nimellä olivat silloin nykyiset "Parhaat". Sitten ne toffeetikkarit; vaalea ja tumma, Da Capo- ja Jim-patukat, salmiakkipastillit, Fazerin sininen, Nalle-karkit, Pax-,Pectus- ja Eucalyptus-pastillit. Joissakin kaupoissa ( maalla ainakin Osuuskaupassa) myytiin ns. romusuklaata eli epämääräisiä paloja kilohinnalla. Se oli halvempaa kuin kääreessä olevat suklaat.

Muistan vieläkin, kun maistoin ensimmäisen kerran Coca Colaa; tosin se oli vielä 50-lukua. Kuohui ja kirveli nenässä saakka! Sitä ennen olin kyllä juonut keltaista Jaffaa.

Vierailija
16/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sisu-pastilleja on ainakin ollut jo 20-luvun lopulta.

Vierailija
17/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aniskarkit muistan. Ne olivat semmoisia kovia soikeita, litteitä punavalkoisia karkkeja, joita myytiin sadan gramman pusseissa. Mummolta sain niitä. Oli myös aniksen ja lakritsan makuisia toffeita, muistaako kukaan ne?

Vierailija
18/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sain viikkorahan joka perjantai ja ostin sillä aina Lola-suklaapatukan. Se maksoi muistaakseni 20 penniä.

Vierailija
19/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.12.2013 klo 21:04"]

eikö pihlajat ole vieläkin vanhempia?

[/quote]

Vanha resepti, mutta myytiin kovastikin ko. aikana :)

 

Vierailija
20/137 |
17.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lakupiippuja oli, muistin juuri kuinka hyviä. Ne taidettiin sitten kieltää jossain vaiheessa. Ja Halvan halvaa, tavallista ja suklaalla maistettua. Halvalla oli myös lakunappeja, sellaisia litteitä pyöreitä niin kuin takinnappeja.