Miksi melkein kaikki terveellinen ruoka on joko pahaa tai mautonta?
Miksi, oi miksi?
Vihreä tee on aivan järkyttävää, pinaatti on hyvää ainoastaan keitossa tai lettuina (raakana olisi terveellisintä), maitorahka marjoilla on hirveetä, tumma suklaa on pahaa ainakin verrattuna maitosuklaaseen, ruisleipä jossa on päällä vain sipaisu kasvisrasvalevitettä ja salaatinlehti ei maistu miltään verrattuna vaaleaan paahtoleipään jolla on voita.
En oo läski, päinvastoin oon laiheliini mutta kunhan vain murehdin tätä tässä litkiessä kuravettä eli vihreää teetä :D Yritän opetella vähän terveellisemmän ruokavalion mutta vaatii hieman totuttelua.
Kommentit (41)
et sitten osaa maustaa ruokia? vihreeseen teehenkin voi lisätä sitruunaa, hunajaa tms.
ei ole pahoja ruokia, on vain huonoja kokkeja. vanha viidakon sananlasku.
No minusta ei kannata virittää terveellisyysajattelua äärimmilleen, luulen esim. sen pinaattikeiton olevan ihan riittävän terveellistä :)
Tottumiskysymyksiä monet, rahkaan tottuu nopeasti sokerittomana esimerkiksi. Leivälle voi laittaa esim. avokadoa tai tehdä jotain hyvää levitettä itse (raejuustoa, yrttejä, sitä margariinia). Ja voithan sä käyttää Steviaa marjojen kanssa. Se on tosin vähän ´pahemman makuista kuin sokeri (jotenkin lakritsaista).
Ei voissa ole mitään vaarallista. Salaattiin runsaasti oliiviöljyä, suolaa ja pippuria myllystä, punasipulia, paahdettuja pinjansiemeniä, pähkinöitä, tuoreita yrtteja jne. Varmasti on makua! Rasvan pelko on suurin ongelma Suomessa (ja Jenkeissä ja Englannissa). Kunnollisia, aitoja rasvoja saa ja kannattaa syödä. Monipuolisesti ja paljon kasviksia. Kunnolla maustettuna. Herkut itse tehtyinä jälkiruokina eikä kaupan valmiina eineksinä, karkkeina tai limsoina. Varmasti on hyvää kun vain viitsii käyttää päätään (tai surffata netistä ohjeista) ja nähdä vähän vaivaa.
Kaikki aina suosittelee esim. naposteltavaksi sellaisia kamalia vihanneksia, joita mä en saa alas hyvällä tahollakaan. Kumma juttu, kun maailma on niin täynnä ylipainoisia ettei joku ole keksinyt oikeasti hyviä syömisiä, jotka eivät lihota paljon.
Sinä ap yrität ihan liian yliterveellistä. Terveellisesti voi kyllä syödä olematta ihan niuho ja syömättä mitään mikä ei itselle maistu. En usko että perusterve ihminen saa edes mitään hyötyä "superterveellisestä" syömisestä, päinvastoin voi saada haittaa siinä mielessä että elämästä katoaa mielihyvää ja nautintoa.
Tärkeintä terveellisessä syömisessä on, että syö tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä (eikä niitä ole joka laatua pakko syödä, voi jättää pinaatit syömättä jos ei maistu, tai vaikka parsakaalit), syö riittävästi proteiinia, tarpeeksi hyviä rasvoja, ei liikaa sokeria, kaloreita sopivasti niin ettei liho. Minusta hyvä esimerkki on perinteinen Välimeren ruokavalio, joka on monessa tutkimuksessa todettu hyvin terveelliseksi. Ei siinä järsitä pelkkiä raakoja superruoka-rehuja ja vältetä kaikkea epäterveellistä vaan ruokavalioon kuuluu täysrasvaisia juustoja, vaaleaa pastaa ja leipää, makeita herkkujakin viikoittain.
Mä olen muuttanut ruokavaliotani terveellisempään suuntaan, mutta en silti kyllä käytä pinaattia, en rahkaa enkä juo vihreää teetä.
Kahvikin on todettu terveelliseksi, juon sitä ja tavallista teetä. Syön vain niitä kasviksia mistä tykkään, ja laitan niihin maustekastikkeita hiukan, jotta ne maistuvat hyvältä. Mitään maitorahkoja ananaksella en vetele naama irvessä, vaan teen esimerkiksi smoothieta joka maistuu paljon paremmalta. Ruisleivälle laitan hyvää leikkelettä ja tuoretta kotimaista kurkkua, nam!
Sähän luettelit raaka-aineita, et ruokia. Esimerkiksi pinaatista saa aivan ihanaa lasagnea (esim. HS:n sivujen ohje), ei tosin terveysruoka. Mutta herkullisia ja terveellisiä ruokia on paljon. Esimerkiksi tosi monet lähi-idän keittiön ruoat (just löysin ihanan marokkolaisen linssisalaatin ohjeen), sushi, jo mainitut HYVÄT salaatit, maa-artisokkakeitto (ok tarvitsee voita, mutta ei sitä tarvitse kilokaupalla laittaa), jättikatkarapuwokki, itämaisittain maustettu uunilohi...itse tehty tomaattikeittokin on hyvää.
ja, mua ei useinkaan innosta suomalaiset kasvikset, mutta kun laittaa vaikka munakoisoa, paprikaa ja kesäkurpitsaa oliiviöljyn, balsamicon ja suolan kanssa uuniin niin hyvää tulee.
Makeat herkut on toki asia erikseen - ne nyt on hyviä koska evoluutio on muokannut meidät pitämään makeasta, mutta emme voi syödä makeaa niin paljon kuin sitä on nykyään tarjolla.
Vaalea leipä vs. ruisleipä on vaikea juttu. Itse olen opetellut pitämään ruisleivästä ja syön melkein pelkästään sitä, mutta ymmärrän tuon, että jonkun on "pakko" saada vaaleaa leipää. Se on kyllä hyvää.
Vaikka oliiviöljy onkin hyvän makuista, on sen rasvahappojen suhde meille väärä. Googlatkaa vaikka. Rypsiöljy on parempi. (Muttei RAPSI, jonka monet sekoittavat rypsiin, rapsi on paha.)
Kokeileppa näitä:
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/aubergine-parmigiana-melanzane-alla-parmigiana
http://pastanjauhantaa.blogspot.co.uk/2007/11/unkarilainen-ilta-gulassi.html
http://akokkaa.blogspot.co.uk/2011/04/kanapasta-tomaattikastikeella.html
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1634/
MIkään ruuista ei ole tylsää, mautonta tai epäterveellistä:) Meillä näitä vastaavia tehdään useasti ja lapsetkin rakastaa!
Useimmiten ihminen on oppivainen eläin ja kyse on asenteesta. Voit opetella tykkäämään tarveellisistä ruoista ja juomista kun ajattelet päässäsi että tämä on terveellistä ja hyvää. Jos ajattelet negatiivisesti ja tyrmäät ruoan heti, niin varmasti alat oikein inhota sitä.
Itse inhosin ennen höyrytettyä parsakaalia, mutta opin syömään ja pitämään siitä kun ex-avomieheni söi parsakaalia usein ja olikin melko tiukkis terveellisen ravinnon kanssa...
Samoin oli japanilaisen ruoan, sushin, sashimin, liotetun merilevän ja vihreän teenkin kanssa, ne oli alussa outoja ja ällöjä, mutta opin tykkäämään niistä ja nykyään niihin on suorastaan himo! Vihreää teetä on monenlaatuista, laadukas sencha on melko pehmeän makuista ja kukicha on vielä raikkaampaa. Ja vihreää teetä ei laiteta kiehuvaan veteen, vaan veden lämpötilan on oltava 60-80 astetta. Kitkeryys voi johtua kiehuvasta vedestäkin.. Kukicha-teetä, sellaista vihreää korsiteetä saa ainakin Tokyokan-kaupasta Helsingistä.
En ymmärrä miksi ihmiset eivät mausta salaattia. Laadukas oliiviöljy ja esim. valkoinen balsamico/sherryviinietikka ja lisäksi hieman suolaa ja pippuria niin on kyllä ihme jos ei maistu hyvälle vaikka se kuiva salaatinkänttyräkin.
Tai edes sitruunamehua jos nyt muu ei maistu.
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:27"]
Vaikka oliiviöljy onkin hyvän makuista, on sen rasvahappojen suhde meille väärä. Googlatkaa vaikka. Rypsiöljy on parempi. (Muttei RAPSI, jonka monet sekoittavat rypsiin, rapsi on paha.)
[/quote]
Höpö höpö. Suomessa tietysti rummutetaan tuota rypsiä, koska se kasvaa Suomessa toisin kuin oliivi. Käytännössä sen ainoa "parempi" puoli on se, että se sisältää omega-3 rasvoja toisin kuin oliiviöljy. MUTTA sekin on kyseenalainen hyöty, koska se sisältää myös enemmmän Omega-6-rasvoja joita useimmat saa muutenkin liikaa ruokavaliostaan, eli se oikeastaan vääristää omega-3 - omega-6 suhdetta entisestään - se suhdehan on tärkein, ei omega-3:n saantimäärä sinänsä. Oliiviöljy ei sisällä merkittävästi kumpaakaan vaan neutraali omega-9-rasvahappoa, eli sen käyttö ei väännä muun ruokavalion omegasuhdetta mihinkään. Eli jos saa omega-3-rasvoja muualta (kala, saksanpähkinät esimerkiksi) niin oliiviöljy paljon parempi.
Lisäksi oliiviöljy on kertatyydyttyneenä rasvahappona huomattavasti vakaampi kuin monityydyttynyt rypsiöljy. Vakaudella on merkitystä niin kuumennettaessa, jolloin se vähemmän muuttuu haitallisiksi transrasvoiksi, että varsinkin kun rasvoista tulee ihmisen solukalvojen tms rakenneosia. Rypsiöljy sisältää lisäksi ihmiselle haitallista erukahappoa, jonka määrä tosin jalostuksella on saatu onneksi murto-osaan siitä mitä se oli aikoinaan (jalostamaton rypsi oli ihmiselle käyttökelvoton myrkyllisen erukahapon takia) mutta silti sitä vieläkin on.
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:31"]
Kokeileppa näitä:
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/aubergine-parmigiana-melanzane-alla-parmigiana
http://pastanjauhantaa.blogspot.co.uk/2007/11/unkarilainen-ilta-gulassi.html
http://akokkaa.blogspot.co.uk/2011/04/kanapasta-tomaattikastikeella.html
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1634/
MIkään ruuista ei ole tylsää, mautonta tai epäterveellistä:) Meillä näitä vastaavia tehdään useasti ja lapsetkin rakastaa!
[/quote]
Taitaa olla ap sen verran kovan luokan terveysintoilija ettei hän noita terveellisinä pidä. Kun kerran hänestä terveellinen tarkoittaa raa'an pinaatin järsimistä ja muuta vastaavaa... Että oikein pastaa, kauheaa, vaaleaa hiilihydraattia. Ja juustoja, hui, sanoo terveysterroristi ;-)
Joskus tuntuu että osalla terveysintoisista on ihan pakkomielle tehdä syömisestään ankeaa ja sitten vielä kieroutuneesti uskotella itselleen että on tämä hyvää kun on oikea asenne.
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:51"]
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:27"]
Vaikka oliiviöljy onkin hyvän makuista, on sen rasvahappojen suhde meille väärä. Googlatkaa vaikka. Rypsiöljy on parempi. (Muttei RAPSI, jonka monet sekoittavat rypsiin, rapsi on paha.)
[/quote]
Höpö höpö. Suomessa tietysti rummutetaan tuota rypsiä, koska se kasvaa Suomessa toisin kuin oliivi. Käytännössä sen ainoa "parempi" puoli on se, että se sisältää omega-3 rasvoja toisin kuin oliiviöljy. MUTTA sekin on kyseenalainen hyöty, koska se sisältää myös enemmmän Omega-6-rasvoja joita useimmat saa muutenkin liikaa ruokavaliostaan, eli se oikeastaan vääristää omega-3 - omega-6 suhdetta entisestään - se suhdehan on tärkein, ei omega-3:n saantimäärä sinänsä. Oliiviöljy ei sisällä merkittävästi kumpaakaan vaan neutraali omega-9-rasvahappoa, eli sen käyttö ei väännä muun ruokavalion omegasuhdetta mihinkään. Eli jos saa omega-3-rasvoja muualta (kala, saksanpähkinät esimerkiksi) niin oliiviöljy paljon parempi.
Lisäksi oliiviöljy on kertatyydyttyneenä rasvahappona huomattavasti vakaampi kuin monityydyttynyt rypsiöljy. Vakaudella on merkitystä niin kuumennettaessa, jolloin se vähemmän muuttuu haitallisiksi transrasvoiksi, että varsinkin kun rasvoista tulee ihmisen solukalvojen tms rakenneosia. Rypsiöljy sisältää lisäksi ihmiselle haitallista erukahappoa, jonka määrä tosin jalostuksella on saatu onneksi murto-osaan siitä mitä se oli aikoinaan (jalostamaton rypsi oli ihmiselle käyttökelvoton myrkyllisen erukahapon takia) mutta silti sitä vieläkin on.
[/quote]
Se muuten se perus rypsiöljy ei ole mitään erityisen terveellisä vaikka niin väitetään. Kylmäpuristettua voi sensijaan verrata neitsytoliiviöljyyn
Nooh...itse makeutan rahkan stevialla ja marjoja, nam :P Syön kasvis-(kana)wokkeja täysjyvänuudeleilla. Kun maustaa hyvin, tulee nannaa! Salaatit on ihania (kana, feta, graavilohi/kylmäsavulohi...). Tykkään keitoista: kasvissosekeitto, linssikeitto mm.
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:54"]
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:31"]
Kokeileppa näitä:
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/aubergine-parmigiana-melanzane-alla-parmigiana
http://pastanjauhantaa.blogspot.co.uk/2007/11/unkarilainen-ilta-gulassi.html
http://akokkaa.blogspot.co.uk/2011/04/kanapasta-tomaattikastikeella.html
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1634/
MIkään ruuista ei ole tylsää, mautonta tai epäterveellistä:) Meillä näitä vastaavia tehdään useasti ja lapsetkin rakastaa!
[/quote]
Taitaa olla ap sen verran kovan luokan terveysintoilija ettei hän noita terveellisinä pidä. Kun kerran hänestä terveellinen tarkoittaa raa'an pinaatin järsimistä ja muuta vastaavaa... Että oikein pastaa, kauheaa, vaaleaa hiilihydraattia. Ja juustoja, hui, sanoo terveysterroristi ;-)
Joskus tuntuu että osalla terveysintoisista on ihan pakkomielle tehdä syömisestään ankeaa ja sitten vielä kieroutuneesti uskotella itselleen että on tämä hyvää kun on oikea asenne.
[/quote]
Jep, itseruoskinta on oma taiteenlajinsa. Jos ap haluaa siinä rypeä niin fine, nautitaan me muut hyvästä ruuasta;D
[quote author="Vierailija" time="04.04.2013 klo 12:55"]
Se muuten se perus rypsiöljy ei ole mitään erityisen terveellisä vaikka niin väitetään. Kylmäpuristettua voi sensijaan verrata neitsytoliiviöljyyn
[/quote]
Ei niitä oikein kyllä verrata voi, kun ovat rasvahappokoostumukseltaan täysin erilaiset rasvat. Se on kyllä mielenkiintoista että suomalainen tutkimus ja suomalaiset lähteet "yllättäen" havaitsee lähes aina rypsiöljyn ylivoimaiseksi, mutta melkein missä tahansa muualla ollaan päinvastaista mieltä. Että oliiviöljy ehdottomasti paras, mutta rypsiöljykin ok.
Minusta kyllä jo rypsiöljyn maku kertoo ettei sitä pidä ihmisen syödä, huh huh varsinkin ne kylmäpuristetut versiot X-(
Kertoo vain ihmisestä itsestään jos sanoo terveellisen ruoan olevan pahaa.
Kyllähän ne tuoreet, raikkaat ja ravitsevat puhtaat maut vierailta tuntuvat jos makuaisti on totutettu sokeriin, suolaan lisäaineisiin ja kaikkeen teolliseen ja epäterveelliseen.
ja nimenomaan, ei ole olemassa huonoja ruokia, vain huonoja kokkeja