äidinmaidon korvike jauhe.
Meillä poika syö nannia,minulla loppui maidon tulo todella varhain.
Olen tähän mennessä ostanut valmis maitoa,mutta viime kauppa reissulla mukaan tarttui maitojauhetta.Nyt mietinkin onko täällä muita jotka käyttävät korvikkeita ja osaisivat neuvoa kuinka paljon maitoa kannatta valmistaa valmiiksi jääkaappiin?
Kommentit (3)
Voit sen sijaan keittää veden valmiiksi ja säilyttää sitä jääkaapissa. Kun vauva haluaa syödä, kuumennat veden mikrossa syöntilämpöiseksi, lisäät jauheen ja ravistat. Jos meni liian kuumaksi, lisäät jääkaapista kylmää vettä ja lisäämäsi vesimäärän mukaisen määrän jauhetta.
Yösyötöillä voi olla kätevämpää käyttää valmiita tetroja, varsinkin jos vauva juo huoneenlämpöistä, koska ne valmiit tetrat voi ottaa valmiiksi makkariin, kun taas jauhekorvike pitää aina käydä tekemässä keittiössä.
pelkästään jauhemaista korviketta enkä koskaan valmistanut sitä etukäteen valmiiksi. En käsitä miksi olisi pitänyt. Veden kyllä keittelin ja jäähdytin valmiiksi ja sitä säilytin maitoja varten. Eihän siinä mene kuin pari sekuntia kun veteen lisää jauheen paketista, ei se ole mitenkään vaivalloista ole.
Ihmettelin kun minulle moni sanoi, että tee jääkaappiin valmiiksi koko päivän maidot niin pääset helpommalla. Minusta sellainen olisi ollut työläämpää - aamulla väsätä pullotolkulla maitoja kaappiin ja sitten olisi pitänyt huolehtia etteivät mene pilalle.
12.04.2005 - Äidinmaidonkorvikkeen ja imeväisen erityisvalmisteen valmistuksesta ja käsittelystä ohjeet
Elintarvikevirasto on antanut ohjeet äidinmaidonkorvikkeen ja imeväisen erityisvalmisteen valmistuksesta jauhemaisesta valmisteesta. Kaikkien Suomessa myytävien jauhemaisten äidinmaidonkorvikkeiden ja imeväisen erityisvalmisteen pakkausmerkinnät uusitaan vuoden 2005 aikana vastaamaan näitä suosituksia. Osalla valmistajista pakkausmerkinnät ovat jo nyt suositusten mukaiset, mutta eri valmistajien pakkausmerkinnöissä voi tällä hetkellä olla jonkin verran eroja.
Useissa maissa on viime vuosina raportoitu imeväisikäisten vakavia sairastumisia jauhemaisen äidinmaidonkorvikkeen välityksellä saatuun Enterobacter sakazakii -infektioon. Suomessa viimeisin bakteerin aiheuttama sairastumistapaus on raportoitu lähes 10 vuotta sitten. Oikein ja huolellisesti käsiteltynä jauhemaisesta äidinmaidonkorvikkeesta valmistettu valmiste on täysin turvallinen lapselle. Jauhemaisten äidinmaidonkorvikkeiden valmistajat pyrkivät hyvällä tuotantohygienialla ja omavalvonnalla estämään bakteerien esiintymisen tuotteissa.
E. sakazakii on yleinen ympäristöperäinen bakteeri, joka säilyy hengissä pitkiä aikoja myös kuivatuissa tuotteissa. Jauhemaiset äidinmaidonkorvikkeet ovat lämpökäsiteltyjä, mutta ne eivät ole täysin vapaita mikrobeista, kuten vastaavat nestemäiset valmisteet. Ne voivat ajoittain sisältää myös pieniä määriä E. sakazakii -bakteeria.
Terveillä, normaalipainoisilla vastasyntyneillä tai vanhemmilla lapsilla sairastumisriski on erittäin vähäinen. E. sakazakiin aiheuttama sairaus voi ilmetä aivokalvontulehduksena, verenmyrkytyksenä tai suolistotulehduksena. Suurin sairastumisriski on ennenaikaisesti syntyneillä, sairailla tai muuten puutteellisen vastustuskyvyn omaavilla vastasyntyneillä.
Vaikka Suomessa ei ole viime vuosina raportoitu yhtään sairastumista, E. sakazakii -bakteerin kasvu estyy jääkaappilämpötilassa (alle 5 C-asteessa), joten ongelma ilmenee lähinnä, jos nautintavalmista äidinmaidonkorviketta säilytetään lämpimässä tai syötössä jäljelle jäänyttä äidinmaidonkorviketta käytetään uudelleen.
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut vuonna 2004 imeväis- ja leikki-ikäisten ravitsemussuositukset kirjassa " Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien äitien ja imettävien äitien ravitsemussuositus" Kirjassa annetaan ohjeet myös äidinmaidonkorvikkeen turvallisesta valmistuksesta jauhemaisesta valmisteesta. Myös vanhemmille suunnatussa neuvonta-aineistossa on ajanmukaiset äidinmaidonkorvikkeen valmistus- ja käyttöohjeet.
Suositus jauhemaisen äidinmaidonkorvikkeen ja imeväisen erityisvalmisteen käsittelystä
1. Valmista kerralla oikeaa annostusta noudattaen vain yhden syöttökerran annos.
2. Valmista juoma puhtaaseen, keitettyyn (yli 70 C-asteessa) ja jäähdytettyyn veteen. Ota vesi kylmävesihanasta. Pese ja keitä pullot ennen käyttöä. Pulloja ei tarvitse keittää lisäruokiin siirtymisen jälkeen.
3. Älä säilytä nautintavalmista korviketta lämpimänä (esim. huoneenlämmössä tai kerta-annosta yösyöttöä varten termospullossa)
4. Heitä syötön jälkeen pulloon jäänyt korvike pois.
Lisätietoja: ylitarkastaja Taina Niskanen, Elintarvikevirasto, puh. (09) 393 1554