Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kasvissyöjäksi ryhtyminen, vinkkejä? Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Vierailija
17.03.2013 |

Ja erityisesti itseäni huolestuttaa tällä hetkellä raudan saanti, sillä hemoglobiinini on melkein aina ollut vähän alhainen.

Mutta siis, tässä olen siirtymässä kasvisruokavalioon, munat ja maitotuotteet kuitenkin vielä tulevat kuulumaan mukaan, liha ei missään muodossa.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Opettele valmistamaan palkokasvit itse, sen sijaan, että käyttäisit säilykkeitä. Esim. tölkkipavut ei oo kovin terveellisiä. Mä voin omasta puolestani suositella myös sesonkiruokaa, sekin tosin vaatii jonkin verran opettelua.

 

En osaa sanoa raudan saannista. Mulla on hieman alhaisempi hemoglobiini (ei liian alhainen), mutta toisaalta se on ollut samoissa lukemissa silloinkin kun söin lihaa. Mä käytän valurautapaistinpannuja, niistä irtoaa rautaa myös ruokaan.

Vierailija
2/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No, ensiksikin se, että kala ei ole kasvis.

Mulla on yksi daiju tuttava joka väittää olevansa KASVISSYÖJÄ, mutta syö silti kalaa, rapuja, äyriäisiä ja on pari kertaa mun aikana syönyt kanaakin.

 

Miksei voi sanoa, että mä en vaan syö punaista lihaa jos on tollainen ruokavalio? Mikä hiton kasvissyöjä tollainen muka on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.03.2013 klo 17:05"]

No, ensiksikin se, että kala ei ole kasvis.

Mulla on yksi daiju tuttava joka väittää olevansa KASVISSYÖJÄ, mutta syö silti kalaa, rapuja, äyriäisiä ja on pari kertaa mun aikana syönyt kanaakin.

 

Miksei voi sanoa, että mä en vaan syö punaista lihaa jos on tollainen ruokavalio? Mikä hiton kasvissyöjä tollainen muka on?

[/quote]

Terminä käytetään muuten semivegetaristiä... DAIJU!!

Vierailija
4/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla myös rauta-arvo talhaiset. Mä otan b-vitamiinit ja raudan purkista: http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/ILIFE-VEGETARISTI-100-tablettia

 

Ja tää kannattaa lukaista: http://www.animalia.fi/animalia-toimii/animalia-lehti/terveeelisesti-kasvissy%C3%B6j%C3%A4ksi

Vierailija
5/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.03.2013 klo 17:05"]

No, ensiksikin se, että kala ei ole kasvis.

Mulla on yksi daiju tuttava joka väittää olevansa KASVISSYÖJÄ, mutta syö silti kalaa, rapuja, äyriäisiä ja on pari kertaa mun aikana syönyt kanaakin.

 

 

Miksei voi sanoa, että mä en vaan syö punaista lihaa jos on tollainen ruokavalio? Mikä hiton kasvissyöjä tollainen muka on?

[/quote]

Kala ei ole kasvis, joo, mutta ei se lihaakaan ole (koska on kalaa). Et sillee. Vegetaristi ei käytä mitään eläinperäistä, kasvissyöjä käyttää.

Vierailija
6/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.03.2013 klo 17:17"]

[quote author="Vierailija" time="17.03.2013 klo 17:05"]

No, ensiksikin se, että kala ei ole kasvis.

Mulla on yksi daiju tuttava joka väittää olevansa KASVISSYÖJÄ, mutta syö silti kalaa, rapuja, äyriäisiä ja on pari kertaa mun aikana syönyt kanaakin.

 

 

Miksei voi sanoa, että mä en vaan syö punaista lihaa jos on tollainen ruokavalio? Mikä hiton kasvissyöjä tollainen muka on?

[/quote]

Kala ei ole kasvis, joo, mutta ei se lihaakaan ole (koska on kalaa). Et sillee. Vegetaristi ei käytä mitään eläinperäistä, kasvissyöjä käyttää.

[/quote]

 

Eli siis eläimen liha ei ole lihaa, jos se ei ole nisäkkäästä peräisin?

Mitä kalassa sitten on se kudos, jos ei lihakudosta?

Kanassakaan ei ole lihaa? Jaahas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vegaani ei käytä eläinperäistä, vegetaristi voi taas olla esim. lakto-ovo, joka käyttää maitoa ja munia.

Vierailija
8/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="17.03.2013 klo 17:17"]

Kala ei ole kasvis, joo, mutta ei se lihaakaan ole (koska on kalaa). Et sillee.

[/quote]

V***u sä oot tyhmä :-DDDDDDDDD

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

ÄLÄ SYÖ SOIJAA!

 

Soijaa kehutaan usein vuolaasti. Sitä kuvataan ravintoarvoltaan erinomaiseksi. Soija sisältää hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, isoflavonoideja, auttaa alentamaan kolesterolia jne. Lisäksi soijaa pidetään vaihdevuosista kärsivän naisen parhaana ystävänä.

 

Soijan ympärillä pyöriikin nykyään paljon rahaa. Kuluttaja on saatu vakuutettua soijan ihmeitä tekevistä vaikutuksista. Nykyään riittää kun menee lähikauppaan, niin sieltä löytyy soijasta valmistettua maitoa, jogurttia, juustoa… Tavallinen kuluttaja voi käyttää soijaa osana jokapäiväistä ruokavaliota. Terveystietoiset voivat käyttää soijasta tehtyjä valmisteita. Lihasmassaa kartuttavat sekoittavat palautusjuomaansa soijaproteiinia. Soijaa on siis joka lähtöön. Lue soijan väitetyistä hyödyistä: Ruokatieto, Vegetaristiseura, Alpro soya. Jos haluat tutustua myös kolikon toiseen puoleen, niin jatka lukemista.  

Kaikkien hyvien terveysväittämien vastapainona on loputon viestitulva soijan haitoista. Yhtenä suurena ongelmana on soijan valmistus. Soijapapu sisältää luonnostaan monia haitallisia aineita, kuten fytiinihappoa, entsyymien toimintaa estäviä inhibiittoreja ja struumaa aiheuttavia goitrogeeneja. Nämä terveydelle haitalliset aineet tuhoutuvat pitkän käymisprosessin tuloksena. Tämä onkin ollut esim. Kiinassa perinteinen soijan valmistustapa vuosisatoja. Samalla soijapavun ravintoaineet vapautuvat ihmisravinnoksi sopivaan muotoon. Esimerkiksi soijan sisältämä sinkki ja kalsium eivät imeydy ilman perusteellista käymisprosessia, sillä fytiinihappo estää niiden imeytymisen. Käyneitä soijatuotteita ovat esim. miso, tempeh, natto. Niitäkin on perinteisesti käytetty Aasiassa maltillisesti, noin 30 g päivässä. Tämä soijan käyttötapa näyttäisi tosiaankin edistävän terveyttä.

Länsimaissa ovat asiat toisin. Meillä on havaittu aasialaisten syövän soijaa ja pysyvän suhteellisen terveinä. Johtopäätös: soija on hyväksi terveydelle - soijaa kaikille ja kaikissa eri muodoissa! Tämä ajattelutapa on johtanut siihen, että soijaa valmistetaan hyvin epäsuotuisalla tavalla. Pitkä käymisprosessi ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tämän seurauksena on suurin osa marketeissamme olevista soijavalmisteista ihmisravinnoksi kelpaamattomia.
 
Ilman perinteistä käymisprosessia valmistetun soijan on havaittu aiheuttavan seuraavia terveysongelmia: ruoansulatusongelmat, alentunut immuniteetti, PMS, endometrioosi, alentunut hedelmällisyys miehillä ja naisilla, allergiat, ADHD, sydänsairaudet, syöpä, aliravitsemus, alentunut libido. Fermentoimattoman soijan sisältämien haitallisten aineiden lisäksi soija sisältää suuria määriä kasviestrogeenejä, jotka saattavat häiritä normaalia hormonitasapainoa niin naisilla, miehillä kuin lapsilla. Kasviestrogeenit ovat naishormonien kaltaisia yhdisteitä.

 
Kasviestrogeeneja on pidetty vaihdevuosioireista kärsivien naisten pelastuksena. Yksinkertaisen logiikan mukaan soijapavun kasviestrogeeneillä uskotaan osaltaan voivan korvata vähentynyttä hormonituotantoa. Tämän mahdollisen hyödyn vastapainona on kuitenkin pahoja haittavaikutuksia. Soija on mm. haitallinen kilpirauhaselle.

Soijan haitat ovat yhtä moninaiset kuin sen väitetyt hyödytkin. Itse en näe soijan käyttämiselle täällä pohjolassa minkäänlaista syytä. Meillä on iso valikoima erinomaisia turvallisia elintarvikkeita, joiden monipuolinen käyttäminen riittää vallan mainiosti terveyden ylläpitämiseen. Soija on ehkä maailman eniten kiistelty elintarvike. Ota huomioon, että soijaa ei olla läheskään aina edes luokiteltu elintarvikkeeksi. Kiinassa käytettiin soijakasvia vuosituhansia pelkästään maanparannukseen. Yhdysvaltain maatalousvirasto luokitteli soijan aina 1910- luvulle asti yksinomaan teollisuuden tuotteeksi!

Jos haluat välttää soijaa, niin suosittelen välttämään mahdollisimman paljon pitkälle jalostettuja tuotteita ja lukemaan tuoteselosteet perusteellisesti. Tämä sen takia, että soijaa on eri muodoissa hyvin monessa valmistuotteessa aina makkaroista jäätelöihin ja suklaan. Se on yhtä yleisesti käytössä kuin kovetettu kasvirasva. Nämä kaksi raaka-ainetta ovat elintarviketeollisuudella laajassa käytössä, koska ne ovat edullisia ja monikäyttöisiä - aidon ruoan korvikkeita.

Jos kaikesta huolimatta aiot käyttää soijatuotteita, niin pidä käyttömäärät maltillisina. Etsi käsiisi vain kaikkein laadukkaimmat, pitkän käymisprosessin avulla tehdyt luomu miso, tempeh tai natto. Esimerkiksi natton on todettu sisältävän K2-vitamiinia ja voimakkaita entsyymejä, jotka suojaavat tehokkaasti sydän- ja verisuonitaudeilta. K2-vitamiinia saat toki myös mm. hapankaalista, kananmunista, voista ja hapatetuista maitotuotteista.  
 
Jos käytät soijaa sen sisältämän runsaan proteiinin takia, voisit harkita sen vaihtamista hamppuproteiiniin. Sitä saa nykyään lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja vastaavista. Muita hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi pähkinät ja palkokasvit, kuten: herneet, härkäpavut ja linssit.
 
Voit lukea soijan haitoista myös Elina Hytösen laatimasta artikkelista Soija – ongelmaruokaa.

 

 
 
 


Soijan haitat:

Haittaa mineraalien imeytymistä
Vahingollinen haimalle
Hedelmättömyyden riski
Edistää rintasyövän kasvua
Haitallinen kilpirauhaselle
Lisää B12- ja D- vit. tarvetta
Karsinogeeninen
Voimakas hermomyrkky
Sis. rappeuttavaa alumiinia
Häiritsee hormonitoimintaa
Erityisen haitallinen vauvoille

 

 
 
 
 
 

 

 

Vierailija
10/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ensimmäinen vinkki on ostaa hyvä kasviskeittokirja. Itse pidän kirjasta nimeltä Suuri kasvisruoka keittokirja, on suhteellisen edullinen ja sisältää pienen tietoiskun siitä mistä saa vaikka proteiinia. Hyvä ruuanlaittotaito on tärkeää, samoin mielikuvitus, koska kasvisruuan tekemistä ei yleensä opeteta missään. Samoin einekset, ravintolaruoka yms ovat yleensä minimissä tai niiden laatu ei ole hyvää. 

Proteiineista kannattaa huolehtia sen verran, että mikään kasvis ei sisällä yksistään kaikkia tarvittavia aminohappoja. On siis tärkeää yhdistellä eri proteiinin lähteitä vaikka pelkällä soijalla eläminen olisi helppoa. Kaapissa kannattaa pitää aina vähintään yksi purkki valmiiksi liotettuja papuja pahan päivän varalle, koska aina ei jaksa, muista tai ehdi liotella papuja. GoGreenillä on myös valmiiksi purkeissa hyvänmakuista Chili sin carnea, josta saa nopean pikaruuan. 

Vitamiineista huomio, että tarvitset D-vitamiinia purkista ympäri vuoden. 25 mg on hyvä, sillä et saa sitä muualta, kuin mahdollisesti vitaminoiduista maitotuotteista. Jos olet huolissasi hemoglobiinistasi, niin mittauta se säännöllisesti. Itse nautin noin kerran vuodessa nestemäisen rautakuurin (löytyy ihan Prismoistakin), sillä yleensä hb on minulla 125. Nestemäinen rauta myös imeytyy paremmin ja on vatsaystävällisempää. Ruoka-aineista kannattaa katsoa esimerkiksi fineli.fi ja sieltä kohta "eniten ja vähiten".

Opettele lukemaan tuotesisällöt kauppareissuilla. Liivatetta ja naudanlihauutetta löytyy yllättävistäkin tuotteista. Tarkista esimerkiksi mausteseokset, karkit, rasvattomat ja vähärasvaiset maitotuotteet kuten jogurtit ja tuorejuustot. Liivatetta on myös monissa kapseleissa ja esimerkiksi joissain lääketableteissa, esimerkiksi multitabsissa on ainakin ollut. Tietysti mikäli nämä eivät ole sinulle ongelma, sinun ei tarvitse kurkkia tuotesisältöjä.

Meillä ruokakaapin perusraaka-aineita ovat punaiset linssit, kikherneet, tumma soijarouhe, tomaattimurska, inkivääri, chili, valkosipuli, sipuli, basilika. Kokeilemalla löydät omat suosikit. Kannattaa olla ennakkoluuloinen ja panostaa toimivaan maustekaappiin, esimerkiksi soijarouhe maistuu maustamattomana ihan puulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vielä se, että ota ihan rauhallisesti. Kasvissyönti herättää jostain syystä aina kauheasti kiihkoa ja tunteiden paloa. 

Vierailija
12/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuo soija pelottelu on taas jonkun hörhön pelottelua, ei noita asioita ole tutkimuksessa todettu vaan joku taas kirjottaa mututuntumalla. "saattavat häiritä" tai "
uskotaan" -tyyliset ilmaisut eivät vain sovi mihinkään vakavasti otettavaan tekstiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
17.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitoksia kaikista vinkeistä, en ehtinyt kiireiltäni aiemmin takaisin tänne ketjuun.

Kalakaan ei tule minun ruokavaliooni kuulumaan, ja aika paljon olen kasvisruokiakin syönyt jo nyt mutta nyt jää sitten kaikki liha pois. Ehkä lääkkeiden suhteen en rupea kiihkoilemaan, jos on oikeasti tarvetta jollekin sellaiselle missä on liivatetta, mutta pitääpä nuo muut muistaa tarkistaa.

Enkä ole myöskään lähipiirille tätä kasvissyöntiä tyrkyttämässä, onneksi meidän suvussa on paljon kaikenlaisia syöjiä niin jokainen saa syödä sitä mitä huvittaa ilman kenenkään kiihkoiluja.

T:ao

Vierailija
14/16 |
22.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nostan vanhan ketjun. Lisää kuulisin mielelläni teiltä kokeneemmita. Joku suositteli keittokirja, entä onko jotain hyvää nettisivustoa olemassa? Olen jättämäsä punaisen ja valkoisen lihan pois, kalaa ja maitotuotteet ovat mukana toistaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
22.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Vierailija
16/16 |
22.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kahdeksan kolme