Kalaruokia aloittelijalle
Kertokaas parhaimmat kalaruokaohjeenne!
Hakusessa siis on ohjeita, joita on helppo tehdä.
Haluaisin lisätä kalaa ruokavalioomme, mutta en oikeastaan osaa tehdä muuta kuin paistettuja silakoita.
Eli helppoja ohjeita!
Ja kertokaa samalla, millasena kala pitää ostaa, ettei tarvitse käsitellä sitä pahemmin.
Kommentit (11)
lohifile vuokaan, päälle esim niitä creme bonjour tuorejuustojuttuja ja katkarapuja.
Paistettu kuha: kuhafileitä, pyörittele korppujauho-aromisuolaseoksessa ja paista voissa.
Pinnalle suolaa, valkosipulisuolaa, oreganoa, sitruunapippuria (ja tilliä, itse en tillistä piittaa). Annetaan maustua jääkaapissa jos on aikaa. Lisätään vuokaan purkki kermaa. Kypsennetään jotain 40 minsaa 200 asteteessa, sitten lisätään päälle katkarapuja ja kypsennetään vielä 5 minuuttia.
Osta valmiita fileitä, pyyhi talouspaperilla, päälle sitruunamehua, suolaa, valkopippuria, ehkä valkosipulia, sitten uuniin. 200 astetta, n. 40 min, kalan paksuuden mukaan.
Siikaa fenkolin ja sellerin kanssa
Nahattomia siikafileitä
2-3 varsisellerinvartta
1 fenkoli
1 sitruunan mehu
( tilkka valkoviiniä)
Oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä kalafileet folion päälle. Leikkaa selleri ja fenkoli erittäin ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet kalojen päälle. Purista päälle sitruunamehu, lisää hieman viiniä, öljyä, suolaa ja pippuria. Paista uunissa 6-8 minuuttia. Selleri ja fenkoli saavat jäädä rapeiksi. Tarjoa foliosta tai siirrä tarjoiluastiaan.
Lohifileet tomaattikastikkeessa
2 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tuoreita silputtua timjaminlehtiä
4 lohifileen palaa, paino noin 180 g per kpl
Suolaa, mustapippuria
Kuullota valkosipulia hetki öljyssä. Kaada pannulle tomaattimurska ja lisää timjami, kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Laita lohipalat kastikkeen joukkoon, peitä kannella ja kypsennä noin 4 min molemmilta puolilta. Vettä voi lisätä hieman jos kastike on liian paksua. Nosta lohipalat pannulta ja asettele tarjoilulautaselle. Lusikoi kastike lohen päälle ja tarjoile.
Tämä on helppo jos pyydät kalan palvelutiskistä perattuna.
N. 1,5 kg kokonainen siika tai kuha (perattuna noin 750 g)
2 punasipulia
2-3 lehtisellerinvartta
3 isoa tomaattia
2 sitruunan mehu
3 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria
Hienonnettua tuoretta basilikaa ja timjamia
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita perattu kala uunivuokaan. Viipaloi punasipulit ja sellerinvarret ja lohko tomaatit. Laita kasvikset kalan vatsaan ja sen ympärille vuokaan. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, murskattu valkosipuli ja yrtit. Lisää pari tl suolaa ja mustapippuria. Kaada seos kalan päälle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia.
500g kalaa (lohta tai mitä tahansa)
ruohosipulia, tilliä
suolaa, sitruunapippuria
vanhaa vaaleaa leipää pala tai pari
kermaa
Laita tehosekoittimeen nahattomat, ruodottomat kalanpalat, leivänpalat ilman kuorta ja mausteet, loraus kermaa. Sekoita kunnes on sekaisin, saa olla vähän rouheampaa.
Paista voissa lettupannulla
Paketti seitä
Tomaatti
Purjorinkuloita tai pieni sipuli
Kermaa
Currya
Paprikajauhetta
Valkosipulia
Suolaa maun mukaan
Sei pilkotaan haarukkapaloiksi, tomaatti siivutetaan. Ladotaan uunivuokaan sei, tomaatti ja purjo/sipuli. Mausteet päälle ja pari desiä kermaa lorautetaan päällimmäiseksi.
Paitetaan uunissa 225 asteessa puolisen tuntia.
Leikkaa kirjolohifilee nahkoineen päivineen 4 cm pätkiin. Sitten ne palat nahkaan asti vielä keskeltä. Nosta veitsellä keskeltä nostaen ne paistinpannulle. Paista voissa ja suolaa ja pippuroi kevyesti. Kala kypsyy nopeasti joten ei tuohon monta minuuttia mene. Käännä ja paista toiseltakin puolelta. Meillä tykätään kun kalan pinta on hiukan rapeaa.
uunikala on "vaivaton tehdä", mutta siitä tulee helposti vähän tunkkainen. Keitosta ei tule.
Keittoja on erilaisia. On tavallinen suomalainen kalasoppa joko kirkkaaseen tai maidolla "suurustettuun" liemeen. Baljon vain tuoretta tilliä liemeen niin hyvää tulee. On bouillabaise valkoviiniliemeen. On seljanka tomaatti-selleriliemeen. Sekaan kasviksia ja juureksia.
Näiden kanssa on käytännössä mahdoton epäonnistua. Kalana voi käyttää mitä vaan pakasteseistä ja lohesta tai "merinakista" eli kirjolohesta kuhaan ja ahveneen. Itse yhdistän usein paria eri kalaa. Äyriäisiä laitan sekään joskus, joskus en (kyllä sen bouillabaisenkin voi tehdä ilman, jos ei satu huvittamaan). Ohjeita löytyy netistä niin monta, etten tähän viitsi kirjoittaa, mutta näitä kannattaa kyllä kokeilla.
vaan voissa paistettu kuhafilee. Päälle hiukan suolaa ja nam!
Joten uunilohi on usein meidän listalla :D
Lätkäisen siis lohifileen astiaan, päälle vähän suolaa. Sitten pilkottua tuoretta basilikaa ja sen päälle vuohenjuustorinkuloita joiden päälle valutan hunajaa. Aivan tajuttoman hyvää meistä.