Tiedättekö miten kahvia maistetaan?
Valmistelut
Kupit: 150-200 ml cupping-kupit, mielellään samanlaiset.
Kahvi: 8,25 g per kuppi.
Vesi: 150 g per kuppi.
Jauhatus: selvästi karkeampi kuin suodatin, karkea suola / French press -suuntaan.
Veden lämpö: 92-96 C (tyypillisesti 93-94 C).
Ajastin, cupping-lusikka, kaksi lusikkaa kuorimiseen/poistoon, roskakuppi.
Kuiva-aromi (0:00)
Laita kahvi kuppiin, haista ja kirjaa: tuoksu, intensiteetti, assosiaatiot.
Kaato ja uutto (0:00-4:00)
Kaada 150 g vettä kahvin päälle reippaasti niin, että kaikki kahvi kastuu.
Älä sekoita.
Anna uuttua rauhassa 4:00 asti (pintaan muodostuu crust).
Crustin rikkominen (4:00)
Laita nenä lähelle pintaa ja riko crust 3 kertaa lusikalla: työnnä lusikka pinnan läpi poispäin itsestäsi.
Haista samalla nouseva aromi ja kirjaa.
Pinnan siistiminen (4:15-5:00)
Kuori pois pinnalta vaahto ja kelluva sakka (yleensä 2-3 lusikallista).
Tämän jälkeen kuppi saa olla rauhassa.
Maistaminen (alkaen ~8:00)
Aloita, kun kahvi on jäähtynyt noin 70 C tienoille (usein 8-10 min kohdalla).
Ota lusikallinen ja ryystä voimakkaasti, että kahvi leviää koko suuhun.
Maista useissa lämpötiloissa: kuuma lämmin viileä (n. 8-20+ min). Monet erot näkyvät vasta viilentyessä.
Mitä arvioidaan (per kuppi)
Tuoksu/aromi, maku, jälkimaku, hapokkuus, runko, makeus, tasapaino, puhtaus/virheet, kokonaisuus.
Olenkin aina ihmetellyt että mikä juttu se ryystäminen on. Pitääpä kokeilla kun kaapissa on Juhlamokkaa ja presidenttiä