Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Tiedättekö miten kahvia maistetaan?

Vierailija
24.12.2025 |

Valmistelut

Kupit: 150-200 ml cupping-kupit, mielellään samanlaiset.

Kahvi: 8,25 g per kuppi.

Vesi: 150 g per kuppi.

Jauhatus: selvästi karkeampi kuin suodatin, karkea suola / French press -suuntaan.

Veden lämpö: 92-96 C (tyypillisesti 93-94 C).

Ajastin, cupping-lusikka, kaksi lusikkaa kuorimiseen/poistoon, roskakuppi.

Kuiva-aromi (0:00)

Laita kahvi kuppiin, haista ja kirjaa: tuoksu, intensiteetti, assosiaatiot.

Kaato ja uutto (0:00-4:00)

Kaada 150 g vettä kahvin päälle reippaasti niin, että kaikki kahvi kastuu.

Älä sekoita.

Anna uuttua rauhassa 4:00 asti (pintaan muodostuu crust).

Crustin rikkominen (4:00)

Laita nenä lähelle pintaa ja riko crust 3 kertaa lusikalla: työnnä lusikka pinnan läpi poispäin itsestäsi.

Haista samalla nouseva aromi ja kirjaa.

Pinnan siistiminen (4:15-5:00)

Kuori pois pinnalta vaahto ja kelluva sakka (yleensä 2-3 lusikallista).

Tämän jälkeen kuppi saa olla rauhassa.

Maistaminen (alkaen ~8:00)

Aloita, kun kahvi on jäähtynyt noin 70 C tienoille (usein 8-10 min kohdalla).

Ota lusikallinen ja ryystä voimakkaasti, että kahvi leviää koko suuhun.

Maista useissa lämpötiloissa: kuuma lämmin viileä (n. 8-20+ min). Monet erot näkyvät vasta viilentyessä.

Mitä arvioidaan (per kuppi)

Tuoksu/aromi, maku, jälkimaku, hapokkuus, runko, makeus, tasapaino, puhtaus/virheet, kokonaisuus.

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
24.12.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olenkin aina ihmetellyt että mikä juttu se ryystäminen on. Pitääpä kokeilla kun kaapissa on Juhlamokkaa ja presidenttiä

Vierailija
2/2 |
24.12.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Emme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yhdeksän kuusi