ostin tokmannista 6 eurolla pullon oliiviöljyä millä todennäköisyydellä on väärennettyä
Haju on tavanomainen ja myös maku. voiko olla aitoa ja noin halpaa?
Kommentit (11)
Eihän tuollaisen ostaminen kannata. Itse suosin kreetalaisia laadukkukkaita extra virgin- oliiviöljyjä kuten Terra Creta. Öijyn valmistusprosessia voi seurata vaihe vaiheelta, pulloon liitetty ohjeet, kuinka tietoa voi halutessaan hankkia.
Laita se jääkaappiin. Jos se ei muutu sakeaksi ja "juoksemattomaksi" yön aikana, se on jotain muuta kuin kunnon oliiviöljyä.
Minä en osta muuta kuin "väärennettyä" maun vuoksi. Esim Bertolli on tavallisen oliiviöljyn ja neitsytoliiviöljyn seos. Se on mauton ja hajuton, erittäin hyvä salaatteihin. Siinä ei ole lainkaan neitsytoliiviöljylle tyypillistä takapotkua.
Ei "oliiviöljy" kallista ole.
Vain laadukkaat extra virgin öljyt ovat varsinkin jos puhutaan tietyllä alueella ja tietystä oliivilajikkeesta tehdyistä öljyistä.
Oliiviöljyn hinta on tullut alas Italiassa joten voi olla ihan ok öljyä tuohon hintaan, ilmeisesti 1/2lt?
Jos ostat tokmannilta 6€ pullon oliiviöljyä niin on lähes 100% varmaa että pullossa on öljyä joka on saatu jollain menetelmällä irti oliiveista.
Jos se on Kreikkalaista, niin sitä ei ole väärennetty tai käytetty huonoja raaka-aineita.
Jos kyse on Italialaisesta, niin riski on olemassa.
Vierailija kirjoitti:
Oliiviöljyn hinta on tullut alas Italiassa joten voi olla ihan ok öljyä tuohon hintaan, ilmeisesti 1/2lt?
Italiassa voi ostaa Lidlistä parilla eurolla 750ml pullon ihan juotavaa puna- tai valkoviiniä vaikka samaan aikaan laadukkaammat saman vuosikertan viinit maksavat kymmeniä ellei satoja euroja pullo.
Suomipojan on vain mahdoton ymmärtää että sama koskee myös oliiviöljyä.
Ei oliiviöljy kallista ole jos kelpuuttaa ruokaansa kemiallisesti ja lämmöllä irroitetun viimeisen puristuksen tuotoksen.
On hyvin epätodennäköistä, että Tokmannista ostamasi 6 euron oliiviöljy olisi täysin väärennetty. Tällainen toiminta keskittyy yleensä merkittävästi korkeamman hintaluokan tuotteisiin ja on usein järjestäytyneen rikollisuuden alaa.
Päinvastoin kuin usein luullaan, ongelma ei ole yleensä öljyn kokonaisvaltainen väärentäminen, vaan ennemminkin se, että halvemmat öljyt on luokiteltu tai merkitty väärin "extra virgin" -oliiviöljyiksi. Tämä on mahdollista, koska tuotantokustannukset laadukkaalle ekstra-neitsytoliiviöljylle ovat suuret.
Todennäköisyys öljyn laadusta
Väärentämisriski: Ei ole käytännössä olemassa tilastollista lukemaa siitä, mikä todennäköisyys on, että juuri sinun pullosi on väärennetty. Jos öljy ei maistu härskiintyneeltä tai oudolta, se on todennäköisesti turvallista käyttää.
Laatuväärennökset: Todellisempi huoli on se, että öljy on heikkolaatuisempaa kuin mitä etiketti antaa ymmärtää. On mahdollista, että 6 euron oliiviöljy on sekoitettu halvempien kasviöljyjen, kuten auringonkukka- tai rypsiöljyn, kanssa tai että sitä on käsitelty kemiallisesti tai kuumennettu.
Merkintäväärennökset: Yleisin huijaus on myydä huonolaatuista tai jo härskiintynyttä öljyä ekstra-neitsytoliiviöljynä, johon on lisätty väriä tai makuaineita. Ylen MOT-ohjelma on aiemmin testannut suomalaisissa kaupoissa myytäviä oliiviöljyjä ja löytänyt niistä puutteita.
Miten tunnistaa aidon oliiviöljyn
Maistelu: Laadukas, aito ekstra-neitsytoliiviöljy maistuu hedelmäiseltä ja siinä on tyypillinen, hieman pippurinen polte kurkussa. Heikkolaatuinen tai väärennetty öljy maistuu yleensä rasvaiselta ja mauttomalta.
Pakkaus: Oliiviöljyä tulisi säilyttää pimeässä lasipullossa, sillä valo heikentää sen laatua.
Hinta: Hyvä nyrkkisääntö on, että aito laatuöljy on harvoin hyvin edullista, koska sen tuotantokustannukset ovat korkeat. Laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy onkin usein hintavampaa.
Pakkausmerkinnät: Tarkasta pullon etiketistä, että se on nimetty nimenomaan "extra virgin" -öljyksi. Vältä merkintöjä, kuten "pure" tai "light", joilla ei ole virallisia laatustandardeja. Jos pakkauksessa mainitaan tarkka alkuperäalue ja sadonkorjuuaika, se on hyvä merkki läpinäkyvästä tuotannosta.