Chilipäät
Löytyykö palstalta chilipäitä? Eli tykkäättekö syödä mahdollisimman tulisia chilejä ja löytyykö kaapistanne valikoima chilikastikkeira, joissa on tulisuutta yli miljoonan scovillen edestä? Tilaatteko soosit verkkokaupoista ulkomailta, vai riittääkö Suomen kaupoissa olevat valikoimat? Kasvatatteko itse chilejä?
Itse olen tilaillut verkkkaupoista niin suomalaisesta Soosikaupasta kuin ulkomailtakin. Kasvattamaan en ole ryhtynyt, mutta Heinän puutarhan chilejä olen ahkerasti ostellut. Meidän perheessä innostuimme asiasta silloin, kun Citymarketeihin tuli Blair'sin soosit. Mega Death on edelleenkin suosikkejani, vaikka sitä ei enää ole saanutkaan. Suomalaisen Poppamies-firman tuotteisiin en ole juuri ollut tyytyväinen, vaikka kieltämättä Fire Demonissa tulisuutta on mukavasti suomalaiseksi tuotteeksi.
Ja on ihan turha puhua, etteivät lapset muka pitäisi tulisista ruoista. Meidän tytär pisteli jo alakouluikäisenä kokonaisen Carolina Reaperin yhdeltä istumalta, tosin pieniin suikaleisiin leikattuna suikale kerrallaan.
Kotikäytössä en erityisesti pidä supertulisista kastikkeista. Perheenjäsenten takia niitä ei voi käyttää maustamiseen vaan chiliä on lisättävä hienovaraisemmin ja siihen paremmin sopii keskivahvat tai miedot lajikkeet, kuten jalapeno, jolla saa sitä chilin muuta aromia kivasti ilman voimakasta tulisuutta. Pöytämausteeksi supertulisista ei ole, kun tippojen kohdat ovat ruokailua haittaavan väkeviä ja muu ruoka jää miedoksi. Näiden kastikkeiden maku muuten on yleensä lisäksi aika tympeä. Lähinnä etikkaa ja kova polte. Miedommissa sooseissa on enemmän monipuolisia aromeita.
Olen kyllä tehnyt itse tulisia sinappeja omaan käyttöön, ne on käteviä kun muu jengi vetää mietoa Auraa ja itsellä makkaralle siivu jotain California Reaperilla terästettyä kotisinappia, namskis.
Harrastelumielessä joskus on kuitenkin kiva popsia supertulista. Silti mieluiten valitsen tuoreen chilin, kuin teollisen soosin. Se tuoreen maku on parempi ja pisaroina tihkuva kapsaisiiniliuos leikkauspinnoilla antaa jännää tunnetta visuaalisuuden kauttakin. Jotkut vahvat chilit ovat herkullisia maultaan ja sitten sattuvat niin saatanasti. Kieroutuneen ihanaa.
Joskus olen kasvatellutkin.
Söisin varmana enemmän jos eläisin yksin. Pari lasta tykkää tulisesta mutta suurin osa suurperheessä ovat herkkiä ja nirsoja joten maustamisessa on oltava hyvin varovainen. Puoliso tykkää chilistä, mutta toleranssi on mua matalampi, eikä hän halua extreme-elämyksin sitä kasvattaa vaan välttelee liian vahvaa.