Deuterium ja syöpä
Kysyin chatGPT:ltä deuteriumin (vedyn isotoopin, jossa on protonin lisäksi yksi neutroni) yhteydestä syöpiin:
Mitä tiedetään deuteriumista ja syövästä?
1. Deuteriumin normaali määrä: Luonnollisesti esiintyvässä vedessä (kuten juomavedessä) on pieni määrä deuteriumia noin 150 ppm (parts per million). Tämä pitoisuus vaihtelee hieman maantieteellisesti, mutta se on suunnilleen vakio.
2. Tutkimukset deuteriumin vähentämisestä (DDW deuterium-depleted water): Tutkijat ovat havainneet, että deuteriumin määrän alentamisella vedessä voi olla vaikutuksia syöpäsoluihin. Esimerkiksi Unkarissa ja muissa maissa on tehty tutkimuksia, joissa:
Syöpäsolut kasvoivat hitaammin tai kuolivat alhaisemmassa deuteriumin pitoisuudessa.
Joissain eläinkokeissa ja kliinisissä tapauksissa deuteriumia vähennetty vesi (DDW) hidasti kasvainten kasvua tai paransi eloonjäämistä.
Mahdolliset mekanismit liittyvät solujen aineenvaihduntaan, mitokondrioiden toimintaan ja DNA:n vakauteen.
3. Miksi deuteriumilla voi olla merkitystä? Koska deuterium on massaltaan kaksi kertaa raskaampi kuin tavallinen vety, se vaikuttaa vetyä sisältäviin biokemiallisiin reaktioihin eri tavalla. Tämä voi muuttaa esim. solujen energiantuotantoa tai entsyymien toimintaa.
Mitä elintarvikkeisiin tulee, vähiten deuteriumia on rasvassa, sitten eläinproteiinissa, vihreissä kasviksissa ja eniten esimerkiksi viljatuotteissa ja hedelmissä?