Osaatko perata kokonaisen kalan?
Kuinkas hyvin on kalankäsittelytaidot hallussa?
Itse noin periaatteessa tiedän mitä on tarkoituksena tehdä -poistaa sisälmykset ja leikata kala sopiviksi paloiksi, esim fileiksi, mutta käytännössä ei ole aavistustakaan, että mistä kohden nyt vaikka se kala pitäisi avata ja leikata ettei esim hajota jotain sappirakkoa ja muita sisäelimiä, mitkä pilaavat kalan maun.
Kommentit (46)
Osaan. Metrinen hauki on aika erilainen perattava kuin pikkuinen muikku, mutta molemmat menee. Hauen y-ruotojen kanssa en yleensä taistele, nyppiköön syöjät ne kypsästä kalasta. Ison hauen fileeraan leikkaamalla selkäpuolelta niin, että sisälmykset jäävät kylkiruotojen sisään. Meneehän siinä vähän hukkaan hyvää kalaa, mutta on niissä varaakin.
Kalan maha on kätevintä avata keittiösaksilla varovasti nahkaa myöten sisälmyksiä tökkimättä. Made on siinä mielessä haastavin, että pitäisi saada sekä maksa että mäti ehjinä syötäviksi.
Osaan. Mutta miten tämä tieto auttaa sinua?
Ei kai sitä muita kaloja edes perata kuin kokonaisia.
Öööh, vain täysi maalaisjuntti osaa perata kalan, sivistyneet ihmiset ostaa valmiiksi perattuna Stockmannin kalatiskiltä
Vierailija kirjoitti:
Öööh, vain täysi maalaisjuntti osaa perata kalan, sivistyneet ihmiset ostaa valmiiksi perattuna Stockmannin kalatiskiltä
Vanhaa kalaa saat.
Vierailija kirjoitti:
Osaan. Mutta miten tämä tieto auttaa sinua?
Yritetään kartoittaa palstan tumpelot unnukat, mitään saamattomat nahjukset.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Öööh, vain täysi maalaisjuntti osaa perata kalan, sivistyneet ihmiset ostaa valmiiksi perattuna Stockmannin kalatiskiltä
Vanhaa kalaa saat.
Edellisenä päivänä kalastettu
Opin jo lapsena perkaamaan kaloja. Ne mitkä oli onkinut, piti myös siivota. Tykkäsin eniten uimarakosta.
Olen kerran lohen laittanut fileiksi
..varaa terävä veitsi
Mies kalastaa, joten hän myös perkaa saaliin. Joskus olen auttanut muikkujen perkaamisessa, jos niitä on paljon.
Jep. Sen verran on tullut harjoiteltua, että minuutissa on hauki nahattomina fileinä, tosin y-ruodot mukana. Joskus poistan nekin, siitä tulee lisäaikaa minuutti per file.
Lahnan avaan selän kautta.
Muikkuja puhkon joka syksy vähintäänkin sata kiloa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Öööh, vain täysi maalaisjuntti osaa perata kalan, sivistyneet ihmiset ostaa valmiiksi perattuna Stockmannin kalatiskiltä
Vanhaa kalaa saat.
Edellisenä päivänä kalastettu
EdelliSINÄ paivINÄ.
Fileraan paljon ahvenia koska kalastan itse. Ahven fileistä teen ruodottomia ja n on hyviä paistettuna.
Minä olen merilokki ja syön kokonaisena.
Leikkaisin pään ensin pois ja pyrstön. Rapsuttaisin suomut pois. Avaisin vatsapuolelta. Sisäelimet ulos. Ruoto kaivetaan pois. Siinä se.
Riippuu kalasta ja halutusta leikkaustavasta. Mikään kampelan kolmileikkaus ei onnistu mutta esim. hauen fileointi kyllä.
Olen tehnyt sen satoja kertoja, uskoisin selviytyväni