MT: Syyt jauhelihapulan taustalla: Nautatilojen määrän vähentyminen ja jauhelihan kysynnän kasvu
Nautatiloja on Suomessa vähemmän kuin aiemmin:
Vielä 2020 nautatiloja oli 9 780. Viime vuonna kesän korvalla tiloja oli enää 6 580, eli parisataa vähemmän, mitä oli ennustettu. Nautaa on nyt saatavilla niukasti, HK Foodsin lihaliiketoiminnoista vastaava johtaja Mikko Järvinen summaa."
"Nautojen määrän ennustetaan laskevan vuoteen 2032 mennessä noin 40 000 yksilöllä."
Jos näin tapahtuu, naudanlihan kotimainen tuotanto supistuu noin 20 miljoonalla kilolla vuosittain, mikä johtaa omavaraisuuden romahtamiseen, MTK:n nautaverkoston puheenjohtaja Jaakko Isomäki sanoo.
Samalla jauhelihan kulutus Suomessa on kasvanut n. 4% ja kysyntä ylittää tarjonnan. Kysyntä on Euroopan ja Suomen lisäksi suurta myös Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Hintatason nousu ohjaa vientiä näille markkinoille.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/dfa5139c-3cb0-4a96-94c9-c…
Kommentit (39)
Mekin lopetimme lihantuotannon ja viljelyn v, 2020.
Ostan tilalta suoraan.
mutta minne ne rahat menee jos kasvua on kokoajan, pitäisihän siitä päätyä enemmän tuottajallekin
Vierailija kirjoitti:
Onneksi yallasta saa nautaa.
Missä tämä sijaitsee?
Jännästi kaikkina näinä vuosina K ja S -ketjut ovat tahkonneet ennätyksellisiä voittoja, samalla kun kotimaiset ruuantuottajat ovat laittaneet pillit pussiin yksi toisensa jälkeen.
Kuten jutusta voi lukea, tämä osuu suoraan meidän omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen valtiona.
Vierailija kirjoitti:
Olisin kyllä kuvitellut pikemminkin kysynnän olevan laskusuuntainen, kun eikös nuorissa ole kasvissyöjiä ja vegaaneja? Samoin Suomen väestö ja syntyvyys on myös laskussa.
Lihaa syödään koko ajan enemmän. Ei siihen auta se, että osa ihmisistä ei syö lihaa ollenkaan. Kaikkien tulisi lisätä kasvisten syöntiä. Ja lihan saannin vähentyessä se on pakko. Parasta opetella siihen jo nyt.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onneksi yallasta saa nautaa.
Missä tämä sijaitsee?
Vissiin jotain pakastettua tuontinautaa?
Onneksi en syö mitään lihatuotteita
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onneksi yallasta saa nautaa.
Missä tämä sijaitsee?
Mogadishussa, se on siinä Itiksen vieressä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Olisin kyllä kuvitellut pikemminkin kysynnän olevan laskusuuntainen, kun eikös nuorissa ole kasvissyöjiä ja vegaaneja? Samoin Suomen väestö ja syntyvyys on myös laskussa.
Lihaa syödään koko ajan enemmän. Ei siihen auta se, että osa ihmisistä ei syö lihaa ollenkaan. Kaikkien tulisi lisätä kasvisten syöntiä. Ja lihan saannin vähentyessä se on pakko. Parasta opetella siihen jo nyt.
Samaa mieltä ja samaa olen yrittänyt sanoa ihmisille. Se kiihkoveganismi ei toimi. Meidän kaikkien tulisi vähentää lihansyöntiä. Lihaa ei aikuisella tarvitse olla joka aterialla ja joka päivä. Se ei ole terveellistä eikä ekologisesti kestävää.
Vierailija kirjoitti:
Onneksi en syö mitään lihatuotteita
No onnee vaan sulle.
No eikös suurin naudan tuottaja ole Brasilia, Kiina, Yhdysvallat ja Intia? Tilaatte vain sieltä vakuumia.
Vierailija kirjoitti:
Olisin kyllä kuvitellut pikemminkin kysynnän olevan laskusuuntainen, kun eikös nuorissa ole kasvissyöjiä ja vegaaneja? Samoin Suomen väestö ja syntyvyys on myös laskussa.
Persut taas vetää lihaa kaksin käsin ennen kuin viisikymppisinä kaatuvat sydän-, verisuoni- tai suolistotauteihin
Vierailija kirjoitti:
No eikös suurin naudan tuottaja ole Brasilia, Kiina, Yhdysvallat ja Intia? Tilaatte vain sieltä vakuumia.
Vakuumiin pakattua, pakastettua, antibioottikyllästettyä, tehotuotettua lihaa vaan toiselta puolelta maailmaa. Kyllä luonto kiittää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No eikös suurin naudan tuottaja ole Brasilia, Kiina, Yhdysvallat ja Intia? Tilaatte vain sieltä vakuumia.
Vakuumiin pakattua, pakastettua, antibioottikyllästettyä, tehotuotettua lihaa vaan toiselta puolelta maailmaa. Kyllä luonto kiittää.
Vihreiden toive.
Kyllähän se kysyntä kasvaa, kun ei ole muuta punaista lihaa tarjolla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No eikös suurin naudan tuottaja ole Brasilia, Kiina, Yhdysvallat ja Intia? Tilaatte vain sieltä vakuumia.
Vakuumiin pakattua, pakastettua, antibioottikyllästettyä, tehotuotettua lihaa vaan toiselta puolelta maailmaa. Kyllä luonto kiittää.
Vihreiden toive.
Olen pitkään ihmetellyt tätä ristiriitaa vihreiden touhussa. Ei voi olla ekologisempaa roudata elintarvikkeita toiselta puolelta maailmaa. Lähiruoka ja maltillinen lihankulutus olisi varmasti se järkevin vaihtoehto.
Jos ajetaan alas suuri osa kotimaisesta ruuantuotannosta, ja sitten tulee mikä vaan suuri kansainvälinen kriisi, sota, pandemia, luonnonkatastrofi tms. ja sitä tuontitavaraa ei saadakaan, niin meillä on sitten oikeasti elintarvikepula.
Luomulihalle olisi varmaan kysyntää. Ei rokotekokeelliset.
Olisin kyllä kuvitellut pikemminkin kysynnän olevan laskusuuntainen, kun eikös nuorissa ole kasvissyöjiä ja vegaaneja? Samoin Suomen väestö ja syntyvyys on myös laskussa.