Onko gluteeniton ruokavalio jotenkin parempi?
Olen ihan huviksi kokeillut gluteenitonta kaurapuuroa, pastaa jne ja huomannut, että olo on sen jälkeen jotenkin parempi. Ei turvota, ei ilmavaivoja jne. Keliakiaa minulla ei kuitenkaan ole, se on ihan tutkittukin eikä sitä ole ollenkaan suvussanikaan. En myöskään ole mikään gluteenin totaalikieltäytyjä, voin kyllä syödä sitä, mutta tämä on ollut mielenkiintoista huomata.
Nyt kiinnostaakin kuulla ensinnäkin, onko gluteenittomasta ruokavaliosta mitään haittaa ihmiselle, joka ei keliakiaa sairasta? Vai onko se vaan parempi? Urheilen paljon, mahtaako olla mitään haittaa siitä näkökulmasta vai päinvastoin? Kokemuksia kaivataan.
Kommentit (12)
Mitä sinä sitten söit?
Johtuiko ihan siitä, että jätit höttöhiilarit pois?
Itse söin äsken gluteenittoman jäätelötötterön ja kaksi gluteenitonta voisilmäpullaa. Ei se kovin terveellistä ollut.
Ei siitä haittaa ole. Monet on yliherkkiä gluteenille, vaikkei keliakiaa olisikaan.
Kuidun saannista pitää huolehtia tavallista paremmin, jos syö gluteenitonta. Muuten kai ei isommin eroa ole. Sulla voi olla gluteeniyliherkkyys, suolioireinen vilja-allergia tai viljoihin reagoiva ärtyvä suoli, jos reagoit gluteeniin, vaikka keliakiaa ei olekaan.
Gluteenittomalla ruokavaliolla ei ollut joo turvotusta ja ilmavaivoja. Ajattelen sen johtuvan siitä että en juuri saanut kuituja gluteenittomalla ollessani. Ne hyvät Suolistobakteerit erittää niitä kaasuja.
Toki siis jos syö joka päivä kaurapuuron ja katsoo TODELLA tarkasti että syö kaikkea muuta kuitupitoista kuten linssejä, kikherneitä, papuja, kasviksia, hedelmiä jne niin saattaa saada sen 30g kuituja jota suositellaan.
Eli siis kyllä, jättämällä spagetin ja paahtoleivän jne pois niin et menetä mitään mutta suosittelen katsomaan tarkkaan että saat riittävästi kuituja.
Kuidut on sun koko terveyden perusta. Ja liikunta. Hyvät rasvat ja proteiinit on myös tärkeä juttu!
Vierailija kirjoitti:
Gluteenittomalla ruokavaliolla ei ollut joo turvotusta ja ilmavaivoja. Ajattelen sen johtuvan siitä että en juuri saanut kuituja gluteenittomalla ollessani. Ne hyvät Suolistobakteerit erittää niitä kaasuja.
Toki siis jos syö joka päivä kaurapuuron ja katsoo TODELLA tarkasti että syö kaikkea muuta kuitupitoista kuten linssejä, kikherneitä, papuja, kasviksia, hedelmiä jne niin saattaa saada sen 30g kuituja jota suositellaan.
Eli siis kyllä, jättämällä spagetin ja paahtoleivän jne pois niin et menetä mitään mutta suosittelen katsomaan tarkkaan että saat riittävästi kuituja.
Kuidut on sun koko terveyden perusta. Ja liikunta. Hyvät rasvat ja proteiinit on myös tärkeä juttu!
Älä nyt levitä tällaista sontaa kuiduista.
Ihan hyvin voi ilman gluteeniakin elää... Tosin ilmavaivat ja turvotus, jos ei ole ihan älyttömiä, on vain hyvä merkki siitä että hyvät suolistobakteerit on saaneet sulatettavaa. Terveellisellä ruokavaliolla kuuluu olla jonkin verran ilmaa paksusuolessa.
Kiitos kommenteista kaikille. Noh, eli ehkä sitä silloin tällöin syö esim. Kaurapuuron mieluummin gluteenittomana versiona ja välillä vaikka pastan gluteenittomana, mutta tosiaan syö sitten kuitenkin toisinaan niitä gluteeniversioitakin, kun ei keliakiaa ole :)
Vierailija kirjoitti:
Gluteenittomalla ruokavaliolla ei ollut joo turvotusta ja ilmavaivoja. Ajattelen sen johtuvan siitä että en juuri saanut kuituja gluteenittomalla ollessani. Ne hyvät Suolistobakteerit erittää niitä kaasuja.
Toki siis jos syö joka päivä kaurapuuron ja katsoo TODELLA tarkasti että syö kaikkea muuta kuitupitoista kuten linssejä, kikherneitä, papuja, kasviksia, hedelmiä jne niin saattaa saada sen 30g kuituja jota suositellaan.
Eli siis kyllä, jättämällä spagetin ja paahtoleivän jne pois niin et menetä mitään mutta suosittelen katsomaan tarkkaan että saat riittävästi kuituja.
Kuidut on sun koko terveyden perusta. Ja liikunta. Hyvät rasvat ja proteiinit on myös tärkeä juttu!
Gluteenittomana löytyy paahtoleipää ja spagua. Nykyään on hyviä gluteenittomia leipiä, joku viisi vuotta sitten oli kyllä karseita yritelmiä.
Vierailija kirjoitti:
Ei siitä haittaa ole. Monet on yliherkkiä gluteenille, vaikkei keliakiaa olisikaan.
Mulle tuli ilmeisesti IBS-kohtaus (suolisto kramppasi niin hirveästi n. puolen tunnin välein; kesti n. 6 tuntia). Pyysin sitten keliakia- ja laktoosi-it-testejä - negat. Olin ehkä n. pari viikkoa FODMAPillä, söin vain g,l-tuotteita (kaurapuuroa ja keitettyjä kananmunia ekat päivät; kahviakaan en alussa uskaltanut juoda). Nyt pystyn syömään ihan samoja ruokia kuin ennen kohtausta. Ilmeisesti liika gluteeni aiheutti sen???
Mulla on pieni hätävara; tulipa vaan mieleen, että entäs jos kohtaus iskee taas, miten pystyn syömään niitä jos se tilanne tulee? Tarkistin, niin lähes kaikki (säilykkeet) ovat joko g tai g,l. Tuli hyvä mieli - Kerrankin olin osannut tehdä jotain oikein :)
Gluteenittomasti voi koota ihan yhtä terveellisen ruokavalion. Jos viljoja kaipaa, kaura, tattari, teff, maissi, riisi, durra, hirssi yms. maailmalla yleiset viljakasvit ovat gluteenittomia.
Kaurassa itseasiassa on aveniinia, joka luetaan gluteeniksi, mutta on ominaisuuksiltaan erilainen kuin vehnän, rukiin ja ohran gluteeni.
Gluteeniton on kuitenkin kalliimpaa ja ei tarjoa gluteenia hyvin sietävälle ihmiselle mitään etua.
Gluteenittomat ruoat, joissa muut viljat on korvattu esim. riisijauholla, tärkkelyksellä ja sokerilla voivat olla huono valinta. Riisistä saa raskasmetalleja ja loput ovat höttöhiilareita.
Niin ja en edes jaksa tarkistaa jokaisesta syömistäni asiasta, että onko siinä gluteenia. Eli mitään täysin gluteenitonta ruokavaliota en edes meinaa noudattaa.
ap