Onko karpalo enemmän amerikkalainen marja? Vai käytetäänkö Suomessa ahkeraan? Itse en oo koskaan käyttänyt missään.
Kommentit (28)
Minä olen etsinyt karpalohilloa/hyytelöä, enkä ole löytänyt. Loistavaa mm.poronkäristyksen kanssa
Inhokkimarjani - ei makunsa takia, mutta lapsuudessa marjastus alkoi heinäkuussa ja päättyi lumentuloon ja karpaloihin.
karpalomehu ihanaa,muistanko oikein,että on karpalolikööriä. puolukka ja karpalo auttaa mm virtsaputkentulehduksiin, virtsarakko useimmin jo lääkekuurin.
Käytin kerran kirkossa,naisen nimi oli Karpalo.Myös kiljuntekoon hyvä marja,saa kirpeän ja viipyvän maun.
Lähinnä tulee nykyään mieleen karpalolonkero ja -vichy. Karpalomehu auttaa virtsikseen, mutta drinkeissä en pysty sitä juomaan - tulee paha olo. Joskus tein karpalokiisseliä, kun isä poimi karpaloita.
Vierailija kirjoitti:
Minä olen etsinyt karpalohilloa/hyytelöä, enkä ole löytänyt. Loistavaa mm.poronkäristyksen kanssa
Jep, lopputuloksena oksennuksen makuinen mössö.
Vierailija kirjoitti:
karpalomehu ihanaa,muistanko oikein,että on karpalolikööriä. puolukka ja karpalo auttaa mm virtsaputkentulehduksiin, virtsarakko useimmin jo lääkekuurin.
Puolukka paljon tehokkaampi mutta sitä ei hehkuteta jenkkivideoissa jotka ovat sinun ainoa tiedonlähteesi.
Poimitaan Suomessa, hyvä marja naisille muutenkin. Tietyt lääkkeet( varotus) tarkkana niiden kanssa. Ei liikaa mehua jne.
Vierailija kirjoitti:
Inhokkimarjani - ei makunsa takia, mutta lapsuudessa marjastus alkoi heinäkuussa ja päättyi lumentuloon ja karpaloihin.
Mä rakastan karpaloita mutta muistan kyllä miten sormet kohmeessa ja varpaat jäässä piti karpalosuolla kykkiä. Nykyisin ostan karpaloni.
Vierailija kirjoitti:
Lähinnä tulee nykyään mieleen karpalolonkero ja -vichy. Karpalomehu auttaa virtsikseen, mutta drinkeissä en pysty sitä juomaan - tulee paha olo. Joskus tein karpalokiisseliä, kun isä poimi karpaloita.
Mikä on " virtsis"
Hyviä suoraan kouralla jäisenä pakastimesta suuhun. Itse olen marjani kerännyt.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lähinnä tulee nykyään mieleen karpalolonkero ja -vichy. Karpalomehu auttaa virtsikseen, mutta drinkeissä en pysty sitä juomaan - tulee paha olo. Joskus tein karpalokiisseliä, kun isä poimi karpaloita.
Mikä on " virtsis"
Tiedät kyllä kun saat sen, pissiittinä, vti, myös tunnettu virtsatietulehdus
Joulukinkun kanssa syön karpalohyytelöä.
Isä tekee hyvää karpalokiisseliä, josta marjamassa siivilöidään pois.
Suomessa puolukan yleisyys ja suosio on varmaan vähentänyt karpaloiden käyttöä. Vaikka puolukka ja karpalo ovatkin erilaisia niin omasta mielestäni ne kuuluvat samaan makukategoriaan. En tiedä kuinka yleinen puolukkaa hyödynnetään Pohjoismaiden ulkopuolella.
Vierailija kirjoitti:
Hyviä suoraan kouralla jäisenä pakastimesta suuhun. Itse olen marjani kerännyt.
Hiemän mätiä hampaita vihloo mutta äkkiä se tunto niistä menee !
Se Pohjois-Amerikkalainen viljelty ja suomalainen kerätty. Sen takia amerikkalaista karpaloa ja karpalomehua saa edullisesti ja suomalainen maksaa, jos ei itse kerää. Marja ja mehu on terveellistä. Sitähän käytetään ihan lääkkeenä ehkäisemään virtsateiden tulehduksia ja tutkimusten mukaan toimii.
Vanha jälkiruokaherkku on jäiset karpalot kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Meillä juodaan mehuna paljon. Ja syödään myös kuivattuja karpaloita niin kuin rusinoita. Drinkkeihin sitä käytetään maailmalla paljon. Ja monen vanhan jäärän lempijuoma aikoinaan Suomessa oli votka karpalomehulla.
Itse marja ja mehuhan on kuin puolukassakin, eli joillekin niin hapan, että tarvitsee sokeria.
Suomessa karpalot kerätään käsin suolta, mikä tekee niistä aika kalliita. Amerikassa on kehitetty peltoviljelytekniikka, jossa poiminta on tapahtuu koneellisesti isolla volyymilla, mikä tietenkin laskee hintaa selvästi.