miten tehdä hyvää karjalanpaistia?
Kommentit (16)
pannulla, maustan suolalla, pippurila, chilipippurilla, sipulia ja voita tietenkin.
Porkkanaa kuutioina mukaan, ketsuppia, ja tämä koko komeus hautumaan uuniin, ensin 175 astetta ja sitten lämpötilaa alemmas.
Itse käytän uunissa haudutusliemenä keskiolutta, alkoholi haihtuu pois eikä mene kellään jäseneen.
opetti minulle; lihat, suola (+mausteet) ja laakerin lehdet uunivuokaan tms, eka tunti n.200 astetta (vai oliko 250) ja vartin välein käännellä = ruskistus vaihe. Sitten lisätään vettä ja lasketaan lämpö 175 n.3h ajaksi, välillä käännellä ja lisätä vettä ettei lihat pääse kuivumaa.
Hyvää tulee. :)
perinteinen taitaa kyllä olla ihan vaan lihojen lisäksi suolaa ja pippuria,miedolla lämmöllä tunteja. Itse laitan lanttua ja porkkanaa,sipulia sekaan vaikkei ne oikeasti siihen kuulu.
mausteita kuin suola ja maustepippuri sekä ehkä laakerinlehti.
Oikeaoppisesti lihoja ei kai ruskisteta pannulla, mutta minä olen usein tehnyt niin. Sitten uuniin mausteineen ja nesteineen. Alkuun lämpöä saa olla reippaastikin eli 225 astetta puolisen tuntia, sitten riittää 100-125 astetta viitisen tuntia. Hyvää tulee.
Jotkut käyttävät karjalanpaistissa myös juureksia, kuten lanttua ja porkkanaa. Niillä saa kivan makulisän, vaikkeivät ihan perinteisesti kuulukaan karjalanpaistiin.
lihat isoon pataan, sekaan porkkanaa ja sipulia, myös lanttua jos sattuu kaapissa olemaan. Suolaa, pippuria ja vettä.
Pidän tunnin ensin 200 asteessa ja sitten lasken lämpötilaa 150 ja peitän padan kannella. Näin sitten vielä ainakin pari tuntia. Jos on aikaa, lasken lämmön 100 asteeseen ja pidän pidempään.
Tulee tosi hyvää ja mureaa.
opetti minulle; lihat, suola (+mausteet) ja laakerin lehdet uunivuokaan tms, eka tunti n.200 astetta (vai oliko 250) ja vartin välein käännellä = ruskistus vaihe. Sitten lisätään vettä ja lasketaan lämpö 175 n.3h ajaksi, välillä käännellä ja lisätä vettä ettei lihat pääse kuivumaa. Hyvää tulee. :)
Juuri näin mullekin on opetettu, eli ensin lihan ruskistetaan uunissa ilman nestettä kuumemmassa lämmössä ja sitten vasta vettä päälle. Ja lisättävän veden pitää olla kiehuvan kuumaa.
Ja eikö ne porkkanat mene ihan mössöksi?
Syödäänkö keitettyjen perunoiden kanssa vai esim. muussin?
Ja eikö ne porkkanat mene ihan mössöksi?
Syödäänkö keitettyjen perunoiden kanssa vai esim. muussin?
oi laittaa myös hirven lihaa. Suhde voi vaihdella, mutta minusta on hyvää, jos possua on korkeintaan neljäsosa lihamäärästä. Lammasta ei nykyisin pahemmin käytetä.
Hyvä ohje esim:
http://elisa.net/ruokajaviini/reseptit/?id=R000196
muunna tarvittaessa, esim.korvaa porkkana osin tai kokonaan lantulla
*kasvikset saa olla pehmeitä tai lisäät vasta puolessa välissä kypsennystä
*perinteisesti karjalanpaisti tarjottiin lihattoman makaronilaatikon kanssa mutta nykyisin yleensä keitettujen perunoiden kanssa (miel.valmiiksi kuorittujen)
Erityisen hyvää karjalanpaistia tulee esim. hirvenlihasta ja hyvästä sianlihasta (rasvaisempaa saaa olla). Erilaisia sekoitusvaihtoehtoja on muitakin. Esim. nautaa, lammasta ja sikaa. Yksi hyvää makua antava seikka olisi pala luista lapaa paistin sekaan. Luiden ja sidekudoksen mukana oleminen antaa makua. Tosiaan, joku tuossa mainitsikin, että hyvä ensin astiassaan ruskistua/paahtua uunissa ja sitten se tarvittava vesi mukaan. Suola nyt on varmaan se pakollisin mauste, muut oman maun mukaan. Suomessa paljon tehty sillälailla paisteja, ettei tosiaan juuri muuta kuin se suola, maustamiskäytännöt vähän niukempia kuin monessa muussa maassa. Itse tykkään paisteihin välillä sipuliakin laittaa ja pippuria. Porkkanaa vähän välttelen, sen maku jotenkin kitkeröittää mielestäni paistia.
Ihan miten haluat, keitinperunoiden kanssa meillä on tapana syödä, mutta muusikin käy.
Sian ja naudan kokolihaa fifty-fifty ja kuutioidaan. Paistetaan lihakuutiot pannulla voissa jokaiselta kantilta ja laitetaan paistiastiaan. Heti perään kiehuvaa vettä sen verran, että uppoavat juuri ja lihaliemikuutio tai kaksi pienittynä sekaan. (Sipulia laittaa ketkä tykkää.) Uuniin tunniksi, 200'c, jos kiehuu räiskyen niin pienennetään lämpöä! Tunti pitää olla, saa olla pidempään.
Karjalanheili
jotkut käyttävät naudan asemesta tai osittain. Kaupasta saa irtomyynnistä valmiiksi paloitellut lihat. Valmispakattunakin löytyy, mutta tavara ei ole kovin houkuttelevannäköistä ainakaan.
Mutta muuten perinteisesti teen, vaan lihat vesi, sipuli ja mausteet. Lammasta ja nautaa molempia noin 30 % ja loput possua, sellaista hiukan rasvaisempaa, ettei tuu liian kuivaa.
Olen tehnyt niistä valmiista karjalanpaistilihoista ehkä kolme kertaa karjalanpaistin ja valitettavasti maku on jotenkin 'väärä'. Sitten olen tehnyt eri kokoliha paloista ja ne ovat olleet parempia. Halvempia ne palalihat toki.
suolaa, mausteita, vettä. Haudutan monta tuntia.
mut ennen kaikkea HAUDUTAT PITKÄÄN JA HUOLELLA. Siis vähintään jonkun 4 tuntia. Se se salaisuus on.