Miksi rypsiöljy on virallisesti terveellistä, vaikka se on ultraprosessoitua?
Valmistuksessa käytetään kovia kemikaaleja ja lämpötiloja. Se pitää jollain kemikaalilla käsitelläkin, että saadaan siitä syötävän makuista.
Ei kuulosta kovin terveelliseltä.
Kommentit (34)
Hyvä että otit aiheen esille. Mulle se ei silti aiheuta tykytyksiä. Ei kai sitä ole pakko lutrata. Missä lämpötilassa tarkemmin, olisiko tietoa? Mikä kemikaali tarkemmin? Entä oliiviöljy, se ei kestä hyvin paistinpannulla.
Aika moni asia on "terveellinen" virallisten tahojen mukaan, kuten esim pulla. Vaikka kaikkihan tietää, että se ei ole terveellistä. Mutta sydäntuote sekin kuulemma on.
Vierailija kirjoitti:
Aika moni asia on "terveellinen" virallisten tahojen mukaan, kuten esim pulla. Vaikka kaikkihan tietää, että se ei ole terveellistä. Mutta sydäntuote sekin kuulemma on.
Voi luoja, voiko enemmän ihminen olla pihalla sydäntuotteista ja sen tarkoituksesta.
Ja rypsiöljyssä on omega-3. Oliiviöljyssä ei. Ja niin kuin joku sanoikin, rypsiöljyn saa kylmäpuristettuna. Rypsi on myös huomattavasti ekologisempi kuin oliiviöljy. Oliiviöljy on myös yksi maailman väärennetyin tuote.
Siksi, koska sitä tuotetaan Suomessa. Ei sitä muualla suositella.
Rypsiöljy kuten muutkin siemenöljyt ovat sydän- ja verisuonitautien aiheuttajia. Miksi se on Suomessa 'virallisterveellistä' johtuu vain ja ainoastaan siitä syystä että sitä Suomessa valmistetaan.
Koska sitä valmistetaan niin paljon suomessa, siksi sitä kuuluu kuluttaa paljon ja usein. Ravintoympyätkin ovat oikeasti MTKn mainoslehden eka sivu, puuttuu vain hinta alennukset. Oli 88e/kilo nyt hintaa alennettu 50% ja uusi hinta on 10e99c/8 kiloa!!
En käytä, ymmärrän kyllä, että suomalaiset firmat nostaa omia tuotteitaan esiin. Olisihan se edullista vs oliiviöljy.
Vierailija kirjoitti:
Koska sitä valmistetaan niin paljon suomessa, siksi sitä kuuluu kuluttaa paljon ja usein. Ravintoympyätkin ovat oikeasti MTKn mainoslehden eka sivu, puuttuu vain hinta alennukset. Oli 88e/kilo nyt hintaa alennettu 50% ja uusi hinta on 10e99c/8 kiloa!!
Enemman elintarviketeollisuus vaikuttaa. Keksit, pullat, kaikki mosso
Öljyjä voidaan valmistaa eri tavoin. On neitsytöljyt, jotka tulevat ensimmäisestä kylmäpuristuksesta. Tämä prosessi on puhtaasti fyysinen, ei kemikaaleja tai lämpötiloja. Sitten tulee toinen kylmäpuristus. Öljyä sanotaan kylmäpuristetuksi, mutta neitsytöljy -nimeä ei voi käyttää. Näitä käytetään ruuanlaitossa.
Sitten on erilaiset lämpökäsittelyt ja kemiallisen käsittelyt, joilla jäljellejääneestä massasta saadaan öljyä teollisuuden käyttöön, esim. voitelukäyttöön. Tätä ei käytetä ruuanlaitossa, mutta voidaan käyttää halvassa kosmetiikassa.
Kaikki on prosessoitua jos et itse metsästä ja syö raakana. Prosessoitu ei ole synonyymi epäterveellisen kanssa
Vierailija kirjoitti:
Aika moni asia on "terveellinen" virallisten tahojen mukaan, kuten esim pulla. Vaikka kaikkihan tietää, että se ei ole terveellistä. Mutta sydäntuote sekin kuulemma on.
Mistä ihmeen hatusta sinä nämä viralliset tahot revit? Pulla ei ole koskaan kuulunut ravintosuosituksiin.
Paista kananmuna pannulla niin voi apua, se on prosessoitua ruokaa mutta eihän kunnon uuvatti tätä tajua.
Vierailija kirjoitti:
Rypsiöljy kuten muutkin siemenöljyt ovat sydän- ja verisuonitautien aiheuttajia. Miksi se on Suomessa 'virallisterveellistä' johtuu vain ja ainoastaan siitä syystä että sitä Suomessa valmistetaan.
Eikös kaikki kasvisöljyt ole peräisin siemenistä tai niitä ympäröivästä hedelmästä? Erilaisista pähkinöistä, auringonkukista, rypsistä, rapsista, avokadon tai kookospähkinöiden hedelmälihasta. Oikein en jaksa uskoa että olisivat haitallisempia kuin eläinrasvat.
Ruokaöljyt kuuluu kai siihen kolmoskategoriaan, eli eivät ole ultraprosessoituja. Ehkä kylmäpuristettu kuuluisi siihen kakkoskategoriaan, en tiedä. Nelosessa on sitten ne varsinaiset ultraprosessoidut ruuat, joissa on esim. rasvahappojen mono-ja diglyseridejä, muunnettua tärkkelystä, aromeja yms. Ykkösessä olisi vaikkapa keitetyt perunat, tai omena. Nämä siis niiden Nova-kategorioiden mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Rypsiöljy kuten muutkin siemenöljyt ovat sydän- ja verisuonitautien aiheuttajia. Miksi se on Suomessa 'virallisterveellistä' johtuu vain ja ainoastaan siitä syystä että sitä Suomessa valmistetaan.
Eikös kaikki kasvisöljyt ole peräisin siemenistä tai niitä ympäröivästä hedelmästä? Erilaisista pähkinöistä, auringonkukista, rypsistä, rapsista, avokadon tai kookospähkinöiden hedelmälihasta. Oikein en jaksa uskoa että olisivat haitallisempia kuin eläinrasvat.
Jos et erota siementä hedelmästä :D - rypsin siemenistä se rypsiöljy puristetaan. Eläinrasva kuuluu ihmisen luontaiseen ruokavalioon, joten se on terveellistä - kyseessä ei ole mikään uskonasia.
Sydänmerkin merkiys olisi hyvä myös selvittää itselleen. Se tarkoittaa että tuotteessa on suola ja rasva oikeassa suhteessa. Ei suinkaan sitä että sun pitäisi yhtä samaa tuotetta vetää koko ajan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aika moni asia on "terveellinen" virallisten tahojen mukaan, kuten esim pulla. Vaikka kaikkihan tietää, että se ei ole terveellistä. Mutta sydäntuote sekin kuulemma on.
Mistä ihmeen hatusta sinä nämä viralliset tahot revit? Pulla ei ole koskaan kuulunut ravintosuosituksiin.
Ja silti pullalla on sydänmerkki...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Rypsiöljy kuten muutkin siemenöljyt ovat sydän- ja verisuonitautien aiheuttajia. Miksi se on Suomessa 'virallisterveellistä' johtuu vain ja ainoastaan siitä syystä että sitä Suomessa valmistetaan.
Eikös kaikki kasvisöljyt ole peräisin siemenistä tai niitä ympäröivästä hedelmästä? Erilaisista pähkinöistä, auringonkukista, rypsistä, rapsista, avokadon tai kookospähkinöiden hedelmälihasta. Oikein en jaksa uskoa että olisivat haitallisempia kuin eläinrasvat.
Auringonkukkaöljy ei ainakaan ole terveellistä. Aiheuttaa matala-asteista tulehdusta elimistössä
Ruan laittoa näköjään kutsutaan nykyään prosessoinniksi. Siinä käytetään usein korkeita lämpötiloija ja erilaisia kemiallisia prosesseja (käyminen, hapatus, nostatus jne.)