Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Keliakia ja soijakastike?

Vierailija
08.03.2024 |

Minulla on keliakia, ja olen vuosikausia käyttänyt gluteenittomiksi merkittyjä soijakastikkeita ruuanlaitossa. Luin kuitenkin hiljattain, että tämä on turhaa, koska tavallisessa soijakastikkeessa ei kuulemma pitäisikään olla gluteenia fermentoitumisen seurauksena, vaikka sisällysluettelossa onkin vehnä. Lähteet vaikuttivat luotettavilta ja virallisilta (en siis tietenkään uskonut mihinkään anonyymin palstalaisen väitteisiin), joten siirryin käyttämään tavallista soijaa, joka maistuu paremmalta ja on helpommin/halvemmin saatavillakin.

Olen nyt jonkin aikaa kärsinyt vatsavaivoista, ja rupesin miettimään, mitä kaikkea olen viime aikoina syönyt. Tuli mieleeni, että olen nyt muutaman kuukauden ajan käyttänyt tavallista Kikkoman-soijaa.

Onko kellään muulla keliaakikolla vastaavaa kokemusta? Taidan siirtyä siihen gluteenittomaan soijaan takaisin, on sitten turhaa tai ei.

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
08.03.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luonnollisesti käynyt soija lienee vaaratonta, mutta halvimmat eivät, koska niissä vehnä ei ole päässyt käymään vaarattomampaan vuotoon.

Lähde: keliaakikkovaimoni.

Vierailija
2/4 |
08.03.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Luonnollisesti käynyt soija lienee vaaratonta, mutta halvimmat eivät, koska niissä vehnä ei ole päässyt käymään vaarattomampaan vuotoon.

Lähde: keliaakikkovaimoni.

Kiitos! Tuo käy järkeen. Tosin Kikkomanin pitäisi kyllä olla luonnollisesti valmistettua.

Noh, aion kokeilla siirtymistä takaisin gluteenittomiksi merkittyihin kuitenkin, koska jostain nämä mahaoireet johtuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
08.03.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä käytän gluteenitonta, koska en halua huvikseni kipuja.

Tosin olivat Prismassa ny laittaneet palvelutiskin leipäjuustosalaattiin yhtäkkiä riisin oloista ja näköistä lisuketta. Kotona selvisi sen olevan jotain Risello-pastaa tms. Muutama ehti mennä alas ja omaa tyhmyyttä myös tiedän. Mutta miksi oi miksi salaattienkin on oltava väkisin gluteenia sisältäviä? Ei leipäjuustosalaattiin kuulu vehnäjauho mitenkään!

Vierailija
4/4 |
07.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Auttoiko takaisin gluteenittomaan soijakastikkeeseen vaihtaminen?

 

Tämä on outoa, koska ulkomailla kaikki keliaakikot käsittääkseeni välttelevät soijakastiketta. Mutta meidän keliakialiiton mukaan se on ok. Outoa, että tämä tieto ei ole levinnyt.