Onko kokemusta kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?
Kommentit (10)
Tyhjiöpakattu jauheliha säilyy ainakin 2 vuotta.
Vierailija kirjoitti:
Kolmisen kuukautta.
Onko tämä oma kokemuksesi vai ohje Martta-liiton sivuilta?
Rasvainen, eli kaupan halvin sikanautajauheliha säilyy pakastimessa noin puoli vuotta, ennenkuin siihen alkaa tulla makuvirheitä. Sehän ei mikrobiologisesti pilaannu pakastettuna ollessaan, mutta eltaantunut rasva maistuu pahalle.
Rasvaton jauheliha, esimerkiksi poro, peura tai hirvi, säilyy tuon pari vuotta, vaikkei olisi edes vakuumissakaan. Nauta sitten tästä välistä, reilu vuoden verran. Myös kanajauheliha säilyy kauan, vuoden verran.
Eksoottisista lihoista (kenguru, alligaattori) ei ole kokemusta.
Naudanliha 8-10kk
Jauheliha 1-2kk
Kalat 1-3kk
Lampaanliha 8-10kk
Sianliha 3-6kk
Siipikarja 3-6kk
Raaka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt.
Tinttaa pakastin -50-asteeseen niin säilyy lähes maailmanloppuun saakka
Ainoa luotettava sivu on vauva itse:
https://www.vauva.fi/keskustelu/1581376/ketju/kuinka_kauan_jauheliha_sa…
3-4 kuukautta ilman että laatu kärsii. Ilmatiiviinä jopa 6kk
Vakuumipakkauksessa rasvainenkin liha ja kala säilyy syömäkelpoisena asiallisesti pakastettuna ainakin pari vuotta, todennäköisesti huomattavasti pidempään. Maku ja rakenne saattavat toki kärsiä, mutta esimerkiksi jauhelihakastikkeessa se menee hienosti. Mitään sellaista pilaantumista ei -18 asteessa kyllä tapahdu, että liha muuttuisi syömäkelvottomaksi tai vaaralliseksi nauttia. Meillä ostetaan lähitilalta kerran vuodessa koko vuoden lihat pakastimeen, ja myös 20% rasvalla olevat ovat olleet 12 kk jälkeen täysin ok myös jauhelihapihveihin tai lihapulliin käytettäviksi.
Valitettavasti ei ole.