Eikö läntisessä Euroopassa muka viljellä ruista?
Kommentit (20)
Kyllä viljellään. Yksinomaan Saksassa viljeltiin ruista 630 000 ha viime vuonna.
Jonkun verran. Myös ruisleipää tehdään.
Vierailija kirjoitti:
Ei juurikaan.
Eli mistään ei saa ruisjauhoja tai hapanleipää jos joutuu vaikkapa Belgiaan vuodeksi?
Kyllä sitä Belgiastakin saa, ei Suomessakaan viljellä ruista riittävästi omiin tarpeisiin, vaan tuodaan Puolasta
Vierailija kirjoitti: Ja miksei viljellä?
Ruisleipä on pahaa? Se on vähän kuin masokistin nautintoaine
Vierailija kirjoitti: Ja miksei viljellä?
Maine köyhäin eväänä.
Koita vierottautua ruisleivästä, niin elät terveempänä. Tilastot vaan ovat karut ja yksiselitteisesti elinaikaodote pienenee mitä ruisvoittoisemmaksi ruokavalio käy.
Saksassa vieljellään noin 630 000 hehtaarin verran ruista. Puolassa myös, sen hehtaarilukua en tiedä tarkemmin. Kyllä ruista muuallakin vieljellään kuin vain Suomessa. Itse löysin tietoa heti. Etsi Eurostat ja sieltä tiedot.
Viljellään vaikka kuinka paljon. Mistä ajattelette, ettei viljeltäisi?
Saksa on maailman johtavin rukiin tuottajamaa.
Vierailija kirjoitti: Ja miksei viljellä?
Ruis on vaativa viljellä, vehnä on viljelyvarmempi, maajussit kuitenkin laskee kokonaiskatetta, vaikka luullaan, että tuilla eletään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei juurikaan.
Eli mistään ei saa ruisjauhoja tai hapanleipää jos joutuu vaikkapa Belgiaan vuodeksi?
Kyllä rukiista tehtyä leipää saa takuulla Belgiassakin. Minä ostan joka viikko Italiassa itselleni ruislimpun, sen nimi on Etruskilimppu. Saksassa söin myös ruisleipää vuosikymmeniä. Niin ja jos sitä suomalaista ruisleipää muovipussissa haluat esim Fazer, sitä voi tilata netistä. Kerran tilasimme tänne Italiaan toisen suomalaisen kanssa, äkkiä se tuli mutta pahaa se oli ja sitkeää. Etruskilimppu on erinomaisen hyvää.
Täällä vaan vastataan puutaheinää. Löysin minuutissa tilaston, joka kertoo Saksan olevan maailman eniten ruista tuottava maa. Mutta jankuti jankuti vaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei juurikaan.
Eli mistään ei saa ruisjauhoja tai hapanleipää jos joutuu vaikkapa Belgiaan vuodeksi?
Katsot mitä ruis on ranskaksi ja menet marketista ostamaan ruisjauhoa Belgiassa. Näin minäkin tein kun Italiaan muutin ja heti löytyi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti: Ja miksei viljellä?
Maine köyhäin eväänä.
Ei ole. Olen nähnyt kehityismaissa syötävän yleensä vehnää. Leipovat nuotiolla niitä lätyskäisiä leipiä. Ruisleipää ei ole siellä näkynyt. Nykyään saa ruisjauhoa ja ruisleipää kaikissa Euroopan maissa.
3,2 miljoonaa tonnia ruista korjattiin yksin Saksassa vuonna 2023.
Vierailija kirjoitti:
Koita vierottautua ruisleivästä, niin elät terveempänä. Tilastot vaan ovat karut ja yksiselitteisesti elinaikaodote pienenee mitä ruisvoittoisemmaksi ruokavalio käy.
Ei ruisleipää eikä muutakaan leipää syödä kilokaupalla päivässä. Itsellä menee kaksi siivua päivässä jos sitäkään, kun muutakin hyvää leipää löytyy ja leivon itse myös.
Maine historian saatossa.
Torajyväepidemioita on esiintynyt historiassa usein
Torajyvä, arkikielessä myös häränjyvä tai härkäjyvä, on kotelosienitauti, jonka aiheuttaa torajyväsieni (Claviceps purpurea). Torajyvää tavataan rukiissa, hybridirukiissa, ruisvehnässä, vehnässä ja ohrassa. Torajyvä on myrkyllinen ja se aiheuttaa suurina määrinä hallusinaatioita.
Massachusettsin vuoden 1692 kuuluisissa Salemin noitaoikeudenkäynneissä noidutuksi tulleet olivat erään teorian mukaan syöneet ruokaviljaan levinnyttä torajyvää. Vastaavia tapahtumia tahallisia ja tahattomia epäillään historiassa olleen enemmänkin. Arvellaan myös, että torajyvä auttoi ruton leviämisessä heikentämällä vastustuskykyä. Tätä tukee taudin tehostunut leviäminen alueilla, joissa pääasiallinen ruokavilja oli ruis.
Tiesitkö ap että riisiä viljellään Ranskassa ja Italiassa ja se on parasta ja vähemmän tai ei ollenkaan arsenikkia sisältävää riisiä. Toki maksaa enemmän kuin aasialaiset ja intialaiset ym. riisit.
Ei juurikaan.