Miten suunnittelet ruokasi? Esim. hiilari + proteiini tai kasvis + proteiini?
Tietysti suunnitteluun vaikuttavat monet asiat kuten ruoan hinta ja saatavuus, mahdolliset ruokarajoitteet ym. Mutta noin yleisesti: millä periaatteella yleensä suunnittelet itse valmistamasi arkiruoat? Mistä lähdet liikkeelle?
Kommentit (20)
Siltä pohjalta mitä minulla on kaapeissa, jääkaapissa, kellarissa ja pakastimessa. Sitten katson tarvitseeko kaupasta jotain ja toivon että ei tarvitse. Teen enimmäkseen kasvispohjaisia ruokia.
Kaupassa yritän katsoa että on kotimaista ja jos on lähellä tuotettua, suosin sitä. Suosin perusraaka-aineita ja vältän valmisruokia tai puolivalmisteita.
Höpö höpö. Syömishäiriöisten touhua.
Siitä, että mitä haluan syödä. ja mihin on varaa.
Kerran viikossa keitto, joka toinen viikko vähintään kalaruoka (ei todellakaan kaksi kertaa viikossa), kerran viikossa jauheliharuoka (voi olla myös keitto), kerran viikossa kasvisruoka. Kerran viikossa jämäruokapäivä.
Tänään on perunaa ja punalaputettuja kanakebab-tikkuja (saarioisten vissiin?) sekä paistettua kaalia ja porkkanatikkuja. Iltapalaksi paistan lettuja, jääkaapissa on (yllätys yllätys) punalaputettua maitoa ja itsetehtyä hiloa.
Jos teineiltä kysytään, mitä ne haluaa syödä, niin vastaus on spagettia, pastaa tai makaroonia. Että kai mä aika usein lähden liikeelle siitä hiilarista, että mitähän se kanssa tekisi.
Mietin mitä kasviksia ja proteiinia käytän. Yleensä katson kaupassa ensin tarjoukset kalleimmasta tuotteesta (liha, kala, kana) ja sitten valitsen siihen sopivat vihannekset. Joskus jos on tekee mieli jotain tiettyä vihannesta tai niistä on hyvä tarjous, saatan aloittaa suunnittelun niistäkin. Tai sitten kotona katson mitä proteiinia ja kasviksia on tuoreena tai pakasteena.
Aikaisemmin suunnittelin ruokia enemmän hiilarit edellä, eli että tänään voisin syödä pastaa tai keittää riisiä. Kasvisten saanti jäi kuitenkin usein liian vähäiseksi, joten muutin koko ajattelutapaa. Syön siis edelleen hiilareita, mutta parempia ja hieman vähemmän
Otetaan 1-2 kertaa ruokapöydässä istuessa ostoslista esiin ja kaikki saa kertoa mielipiteensä mitä haluaa syödä seuraavien 4-5 päivän aikana ja mietitään kiireiset päivät ja uuninlämmityspäivät. Sitten ruokaa tarjoiltaessa kaapista otetaan siihen kylkeen salaatti/raastetarpeet.
Ruoka tehdään itse pl. maksalaatikko, ranut ja pinaattikeitto, mahdollisimman kotimaisena.
Vierailija kirjoitti:
Otetaan 1-2 kertaa *viikossa* ruokapöydässä istuessa ostoslista esiin ja kaikki saa kertoa mielipiteensä mitä haluaa syödä seuraavien 4-5 päivän aikana ja mietitään kiireiset päivät ja uuninlämmityspäivät. Sitten ruokaa tarjoiltaessa kaapista otetaan siihen kylkeen salaatti/raastetarpeet.
Ruoka tehdään itse pl. maksalaatikko, ranut ja pinaattikeitto, mahdollisimman kotimaisena.
Vierailija kirjoitti:
Siis 1-2 kertaa viikossa? Tämä kuulostaa aika fiksulta suunnittelulta ja kaikki saavat kertoa toiveensa.
Otetaan 1-2 kertaa ruokapöydässä istuessa ostoslista esiin ja kaikki saa kertoa mielipiteensä mitä haluaa syödä seuraavien 4-5 päivän aikana ja mietitään kiireiset päivät ja uuninlämmityspäivät. Sitten ruokaa tarjoiltaessa kaapista otetaan siihen kylkeen salaatti/raastetarpeet.
Ruoka tehdään itse pl. maksalaatikko, ranut ja pinaattikeitto, mahdollisimman kotimaisena.
Lähden siitä mitä proteiinia haluan laittaa (kanaa, nautaa, kalaa, lihan korvikkeita) ja missä muodossa ne ovat. Sitten siihen kylkeen sopivaa hiilaria (perunaa, pastaa, riisiä) ja kasviksia sekä lisäksi kasviksia tuoreena. Kastikkeita on harvoin.
Kannattaa syödä hiilarit ja proteiinit eri aterioilla. Helpottaa ruoansulatusta.
Mietin mitä tekee mieli ja millainen viikko on tulossa. Sitten katson mitä kaapissa on valmiiksi ja mitä tarjouksia mahdollisesti on. Sitten lisäksi sesongin mukaan herkkuja sekaan, esimerkiksi nyt ruusukaalien ollessa parhaimmillaan, ruokalistalle päätyy helposti ruusukaalia.
Esimerkiksi tälle viikolle tarvittiin nopea ja helppo arkiruoka, joka tulee itsestään ja josta syö pari päivää = kasviskiusaus ja kalakeitto. Aikuisten etätyöpäivään herkkua = hedelmäinen pastasalaatti. Netissä osui silmiin herkullisen kuuloinen tofulaksa, joka lähti kokeiluun, samoin kuin härkistagine. Ruusukaalista on tulossa nopea pasta. Vähän koitan katsoa, ettei joka päivä syödä pastaa tai riisiä mutta eipä sekään ole niin justiinsa, kun ruuat vaihtelevat.
Proteiinia 2g/painokilo ja loput kalorit hiilareista ja rasvoista. Proteiinit ainoat mitä pidän tarkemmin silmällä ja muut tulevat vähän kuin sivussa itsestään. T. Voimamies
Valitsen ensin proteiinin lähteen, jonka rinnalle mietin lisukkeet. Muuten en nykyään muutoin niitä mieti.
Kolmisen vuotta sitten jätin ison osan hiilareista pois, ja aloin syömään lähinnä proteiinia + vihanneksia. Proteiini lähinnä kanasta, ja jonkin verran punaisesta lihasta ja kalasta. Jotain vegelihankorvikkeitakin kokeillut, mutta ei ne oikein omaan suuhun lihaa korvaa.
Alussa liikuin enemmän mitä nyt, ja painokin putosi tasaisesti nykyiseen. Noin vuoden aikana lähti 10kg (80 -> 70), ja on pysynyt tuossa, vaikka nyt liikkuminen on vähentynyt. Myös hiilareita on tullut takaisin, mutta vähemmän mitä ennen ruokaremonttia.
Alkuun se hiilarin poisjättö tuntui oudolta. Riisi ja makaroni on nykyisin niin vahvana osana sitä ruokaa, että ilman niitä ateria tuntui vajaalta. Mutta siihenkin tottui, ja nykyään lounaalla menee reilu 400g kasviksia (tomaatti, kurkku, paprika, porkkana) helposti. Nuo siis täysin raakana, ja siihen joku lämmin ruoka ~250g päälle. Tolla kaavalla menty nyt ryo kolimsen vuotta, eikä isompia hiilarimättöjä ole ollut ikävä...
Joka sunnuntai teen viikon ruokasuunnitelman jääkaapin oveen, ja teen siitä ostoslistan samalla. Olemme kasvissyöjiä (lakto-ovo) joten liha tai kala ei ruokavalioon kuulu. Mietin lähinnä mitä tekee mieli, suuri osa tulee tutuista lemppariruoista joita osaa tehdä ulkomuistista, mutta tykkään myös ottaa ruokalehdistä tai netistä uusia juttuja kokeiluun ja niitä yleensä viikolla on vähintään 1 myös. Sen katson, että pääaterioilla on aina selkeä proteiininlähde, eli mitään pelkkää pastaa ja tomaattikastiketta emme syö pääruoaksi. Belugalinssi-tomaattikastike sen sijaan jo voisi käydäkin.
Ruokasuunnitelmaani laitan aina joka päivälle 4 ateriaa: aamupala, lounas (etätyötä kotoa), päivällinen ja iltapala. Esim. huomiselle: Aamu: Munakas pinaatti-kirsikkatomaattitäytteellä, Lounas: Munakoiso-tomaatti-mozzarellavuoka ja leipää, Päivällinen: Linssikeitto ja leipää, Iltapala: Maitorahka-vatkattu kerma sekoitus jossa hedelmiä seassa
Menen kauppaan ja katson mitä sieltä löytyy
Tässä kun on työt loppunu ja liton päivärahoja ei ole vielä kuulunut niin ihan hintalapun mukaan pitää syödä. Tänään kattilallinen perunamuusia ja uunimakkaraa. Eiköhän tuosta syö koko viikonlopun ja hinta jäi alle 7 euron.
Syön sitä mitä käteeni sattuu tarttumaan. Ikää 65 vuotta ja veriarvot normaalit. Paino normaali. Hiihdän tosin paljon, tänäänkin 40 km meni että hups.
Sen mukaan, mitä tekee mieli syödä. Tykkään kalasta, kanasta, vihanneksista ja rakastan hedelmiä ja jogurttia, joten ei tässä kauheasti pieleen mene, jos ei ruokaympyrä joskus pysykään mukana.
Otan kaupasta töihin mennessä mitä haluan syödä ja kotiin palatessa mitä haluan juoda. Alkoholia en käytä
Siitä lähden, että ne raaka-aineet on aitoja.