Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksi keliakia yleistyy Suomessa?

Vierailija
30.11.2023 |

Keliakian esiintyvyys on Suomessa erittäin korkealla tasolla muihin maihin verrattuna. Syytä keliakian kasvuun ei kuitenkaan tiedetä.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, eli gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Suolen limakalvovaurio haittaa ravintoaineiden imeytymistä.

https://yle.fi/a/74-20062861

Mitä Suomessa on sellaista mikä aiheuttaa keliakiaa enemmän verrattuna muihin maihin? Syödäänkö täällä jotain sellaista mistä se johtuu, vai altistutaanko täällä kenties jollekin kemikaalille jonkun meidän oman tavan vuoksi? Veikkauksia?

Kommentit (36)

Vierailija
1/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Vierailija
2/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Eikö rypsiöljyä käytetä muualla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Eikö rypsiöljyä käytetä muualla?

 

Siis maailmallako? Ei siinä mittakaavassa kuin täällä. Siellähän on oliiviöljy paljon suositumpi. Ruotsissakin käytetään rapsia enemmän. Ja rapsi sopii mullekin hiukkasen paremmin kuin rypsi vaikka en sitäkään enää käytä.

Vierailija
4/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä vilja on liikaa teollisesti  käsiteltyä.

Esim eteläeurooppalainen vilja on todella erilaista - ei koskaan turvota eikä kipristele vatsaa ja voi syödä ongelmitta  leipää ja pastaa. 

 

Vierailija
5/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ilmoituskynnys on laskenut

Vierailija
6/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä en pysty käyttämään kauraa enää ollenkaan. Vaikka kuinka kehutaan sen terveysvaikutuksia, niin mun vatsa ei siedä sitä edes gluteenittomana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yksi syy voi olla se, että Suomessa osataan jo epäillä ja ajatella keliakian mahdollisuutta... - Viimeisset fossiilit, joilla on ilmeisiä vaikeuksia ymmärtää, että kyseessä on vakavasti otettava sairaus olen viime vuosina kohdannut oikeastaan vain tällä palstalla.

Vierailija
8/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elimistön matala-asteinen tulehdus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko keliakia todella yleistynyt, vai onko diagnosointi parantunut?

Vierailija
10/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mä en pysty käyttämään kauraa enää ollenkaan. Vaikka kuinka kehutaan sen terveysvaikutuksia, niin mun vatsa ei siedä sitä edes gluteenittomana.

Tämä on jännää, että osalle keliaakikoista kaura sopii oikein hyvin ilman oireita osalle ei. Sinänsä ikävää, jollei kaurta sovi, koska itse ainakin tulorajoitteisena keliaakikkona säästän hieman sillä, että voin syödä aamupalaksi kaurapuuroa. - Tiedän myös keliaakikon, jolle ei sovi kauran lisäksi myöskään mikään missä on kananmunaa tai maitoa, joka usein psyykkaa itseään muistuttamalla, että onneksi sentään tänäpäivänä hänet otetaan "rajoitteineen" tosissaan, toisn kuin vielä joitain vuosia sitten.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Osittain syy voisi olla geneettinen, jos tietty sairaus lisääntyy tietyn kansan keskuudessa.

Toki gluteenin lisääminen leipiin ärsyttää suolistoa, en vain tiedä johtaako se keliakiaan vai pelkästään ärsytykseen, josta sitten sanotaan että herkkä vatsa tai ei kestä viljaa muuten vain. Katsokaa huvikseen niin monessa leipäpaketissa lukee vehnägluteiini, siis ihan lisättynä siellä ainesosaluettelossa. Oliko vielä parikymmentä vuotta sitten?

Totta tuokin, että meidän vilja on erilaista kuin esim Italiassa. Mutta johtaako keliakiaan?

Keliakia on autoimmuunisairaus, niitä on muitakin. Onko ne muut sitten maailmalla yleisempiä, meillä noista em syistä autoimmuunisairaus iskee suolistoon. Kunhan pohdin.

Vierailija
12/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyään testataan huomattavasti herkemmin, ainakin jos on sukurasitetta.

Vierailija
14/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta meidän ruoka ei ole enää niin hyvää ja laadukasta kuin aiemmin. Se on jotenkin huonontunut kautta linjan.

Omalla kohdallani ikääntyminen on tehnyt sen, että siedän entistä huonommin ruoka-aineita mille olen allerginen. Nuorena siedin esim perunaa kypsennettynä mutta nyt se on siinä ja siinä voinko käyttää ollenkaan. Monen muun  kanssa sama. Kuten paprika ja tomaatti. Olen allerginen paprikalle mutta ennen söin huoletta, nyt en enää pysty. Vatsa ei kestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää. 

Kyllä vehnägluteenia lisätään leipiin, sitkon vuoksi. Voit todeta sen itsekin tuoteselosteista. Varsinkin kaura- ja ruisleivissä on usein vehnägluteenia.

eri

Vierailija
16/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.

Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.

Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää. 

 

Kyllähän lisätään. Ota melkein mikä tahansa leipäpussi ja lue tuoteseloste. Siellä lukee ihan selkeästi gluteeni. Lisättynä ainesosana niiden muiden jauhojen lisäksi.

Vierailija
17/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nykyään testataan huomattavasti herkemmin, ainakin jos on sukurasitetta.

Tuossa jutussa nimenomaan sanotaan, että on lisääntynyt eikä vain johdu siitä että testataan enemmän.

Vierailija
18/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joku tutkija vois tutkia. Jotain me syödään väärin.

Vierailija
19/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Joku tutkija vois tutkia. Jotain me syödään väärin.

Nimenomaan pitäisi tutkia jos tämä koskee suomalaisia. Jotain täällä tehdään väärin. Geneettisesti vielä erotaan länsi- ja itäsuomen välillä paljon.

Vierailija
20/36 |
30.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomalainen perimä on ilmeisen vahvasti autoimmuunisairauksien värittämä ja suppeassa väestössä nämä pääsevät myös helpommin lisääntymään. 

Muutkin autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet suomalaisessa väestössä, kuten DM 1-tyyppi sekä Chronin tauti ja Colitis ulcerosa. Osittain varmasti hygieniatason nousu altistaa, mutta villi veikkaukseni on että myös perimällä on osuutta asiaan. Toisaalta myös diagnostiikka ja tietoisuus lisääntyy, joten tuntuu että tätä on kaikkialla.

Koska osassa sairauksia oireiden taso voi vaihdella hyvin lievästä hengenvaaralliseen, tosiasiallinen esiintyvyys esim keliakiassa on luultavasti vielä korkeampi kuin miltä nyt näyttää. Tiedän useammankin henkilön joka ei varsinaisesti tiedä oireilleensa keliakiaa mutta jonka lähisukulaiselta se on löytynyt ja testatessa myös henkilöltä itseltään.

Suomessa on myös paljon alidiagnosoitua Ehlers-Danlosin oireyhtymää (sidekudossairaus, kollageenin puutos) johon tyypillisesti kuuluu keliakia sekä allergioita. Monesti tuo sidekudossairauden puoli on lievä, ja keliakia jää kiinni ensimmäisenä.