Voiko sämpylätaikinan nesteen lämpötilan tarkistaa huonelämpömittarilla?
Jos ei ole oikeaa ruoanlaiton lämpömittaria, voiko laittaa huonelämpömittarin vaikka muovipussissa nesteeseen ja siten varmistaa että se varmasti on 37 asteista eli tuorehiivalle oikea lämpötila? Toimiiko huonelämpömittari samalla tavalla?
Viimeksi kun leivoin sämpylöitä, ne eivät kohonneet ja tuli pieniä ja kivikovia. Nyt olen huolissani nesteen lämpötilasta ja haluan varmistaa.
Kommentit (11)
Hae kirppikseltä tai torilta mittari . Ei ne paljoa maksa.
Kyllä voi. Tuon veden lämpötilan voi kyllä tarkistaa ihan kädellä. Jos se ei tunnu viileältä eikä lämpimältä, se on sopivaa tuorehiivalle, jos se tuntuu käsienpesuveden lämpöiseltä, se on sopivaa kuivahiivalle.
Ja vielä...
Lisää vaikka puoli teelusikallista hunajaa tai sokeria taikinaan, niin kyllä nousee. Ja jätä taikina pikkuisen löysemmäksi. Ei tule kovia.
Mulla on vauvan kylpymittari tuohon. Tulee jokaisen äitiyspakkauksen mukana, joten niitä kyllä liikkuu kirppareilla.
Vain peppukuumemittaria saa käyttää, pesemättömänä.
Ei se niin tarkkaa ole, kunhan ei ole niin kuumaa, että hiiva kuolee.
Kokeile kädellä. Jos ei tunnu lämpimältä vaan ei oikeastaan miltään, se on silloin sopivaa.
Pese kätesi, dippaa pikkusormi. Jos se tuntuu hieman lämpimämmältä kuin sormi, se on ok.
En ole ikinä mitannut mittarilla vaan aina kädellä ja sänpylöitä teen vuosittain noin 30 kertaa ja aina ovat onnistuneet hyvin. En iki nä mittaa aineosiakaan vaan laitan sitä sun tätä sen mukaan mitä kaapista löytyy. Toki aina hiivan määrä on oikea suhteessa veteen. Ei se ole niin tarkkaa, kunhan on reilusti kädenlämpöistä nestettä.
Hiiva lähtee kasvamaan jääkaappikylmässäkin, kestää vain kauemmin, sen sijaan liian kuumassa kuolee.
LOL. Jos taikina kuitenkin viimeksi nousi, ei hiivan toiminnassa ja lämpötilassa ollut mitään vikaa. Ei ole yhtään mitään väliä sillä, onko vesi 35- vai 40-asteista. Jos se tuntuu suunnilleen kätesi lämpöiseltä, se on aivan fine.
Jos sämpyläsi ovat kovia, niissä on liikaa jauhoja tai et ole kohotuttanut niitä kunnolla toista kertaa tai olet paistanut niitä liikaa.
Tökkäät käpäläsi veteen ja jos on kädenlämpöistä, se riittää. Ei se ole niin tarkkaa.