Suunnitteletko ruokailusi?
Mietin tässä ruokailujen suunnitelmallisuuden osallisuutta painoon. Suunnitteletteko syömisesi ja miten? Vai syötkö miten sattuu ja sitä tekee milloinkin mieli. Mulla on tässä ajansaatossa alkanut paino hiljalleen nousta, tällä hetkellä bmi 29. Nuorena aikuisena bmi oli noin 23 ja siitä sitten noin 20 vuoden sisällä noussut noin. Ja nyt tajusin, että jos jokin syömisissäni mättää, niin ainakin juuri tuo suunnittelemattomuus. Ruokarytmiä ei juuri ole ja ateriat vähän miten sattuu. Esim. joinain päivinä saatan syödä kahdestikin lämmintä ruokaa, kun joinain päivinä en syö sitä lainkaan. Muutenkin sorrun useampiin välipaloihin, joita olenkin koittamut karsia, koska näkisin juuri ne ylipainon aiheuttajaksi. Eli turhaa napostelua on ja se johtunee kunnon aterioiden puutteesta.
Kommentit (10)
Syön lounaan klo 12-13 ja päivällisen klo 18-20, muina aikoina en mitään. Olen normaalipainoinen.
Neljän lapsen kanssa on oltava aina jonkinlainen suunnitelma, ettei tule tilannetta, että neljä esimurkkua nälkäkiukkukarjuu ja jääkaappi on tyhjä eikä edes jauhoja löydy.
Itse syön aamupalan, "lounaan", iltaruuan ja iltapalan (yleensä jäätelöä). Väleissä voin syödä jotain hedelmää, marjoja tms, näin kesällä usein salaatinlehtiä, herneenversoja, retiisiä tms suoraan kasvimaalta.
Lounas nyt voi olla mitä tahansa, voileipä, kylmä vihannessalaatti, kasvissosekeitto, nuudeliannos tms, harvemmin kuitenkaan mikään erikseen tehty lämmin ruoka. Iltaruoka on sitten lasten takia ihan ns. oikea lämmin ruoka, vähintään kerran päivässä pyrin tarjoamaan sellaisen, muuten sitten voi olla mitä vaan aterialla, vaikkapa tänä aamuna oli mannapuuroa ja mansikoita (ihan kirjaimellisesti) aamupalaksi. Lounaaksi pastaa, kanaa ja vihanneksia (ja omenaa).
Peruskehys on minulla aina suunnilleen sama: joka päivä vihersmoothie, ainakin yksi lämmin ateria päivässä (n. klo 15.30-17.30), joka viikko ainakin yhtenä päivänä kalaa, joka aterialla proteiinia, hiilaria ja rasvaa, 2-3 litraa vettä päivässä.
Tuon puitteissa syön mitä haluan. Välillä on päiviä, jolloin tuo ei toteudu eikä se haittaa. Kunhan pääsääntöisesti pysyn kehyksessä.
En joudu taistelemaan saadakseni kalorimäärän pysymään kulutusta vastaavana. Jos syön tänään yli kulutuksen, huomenna ei edes tee mieli syödä kovin paljon. Tasapaino pysyy aika lailla automaattisesti.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Vihaan kaupassa käymistä aivan yli kaiken ja käyn max. kerran viikossa ostoksilla/tilaan ruuat kotiin. Sen verran joudun suunnittelemaan, että suunnilleen mietin ostosten suhteen, mitä viikon aikana kokkailen.
Muutoin syön silloin kun on nälkä. Eväitä teen edellisenä päivänä valmiiksi jos tiedän, että on tiukka aikataulu tiedossa (tien päällä ollessa on monesti vaikea löytää huoltsikka/lentokenttä/hotellitarjonnasta terveellistä vegesafkaa, jossa on riittävästi proteiinia jne).
Vähintään yksi lämmin ateria päivässä. On suunniteltava, ei hiukopaloja kuten nuorena.
Suunnittelen todella tarkkaan ja rytmi on säännöllinen. Vatsa on ilmaissut tästä kiitollisuutensa ja tekee vastapalveluksen toimimalla säännöllisesti.
Noin viikon eteenpäin suunnittelen. Valitsen ensin proteiinin, vaihtelen lihaa, kalaa ja kasvista, sitten lisukkeeksi jotain kasvista, toki myös perunaa, pastaa tai riisiä joskus.
Välipalaksi rahkaa tai jogurttia lounaan ja päivällisen välissä.
Mielitekoja ei tule kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti.
Mä suunnittelen viikon ruuat suurinpiirtein etukäteen samalla räkin teen viikko-ostokset.
Meidän koko perheellä on tosi säännöllinen ruokarytmi. Aamiainen 7-8, lounas 12-14 ja päivällinen 19-20, lapset syövät lisäksi välipalaa koulusta tulleessaan. Ollaan kaikki normaalipainoisia.
Onpas mukavan asiallisisia vastauksia. Eli vastauksien perusteella näkisin, että ainakin se olisi kannattavaa kokeilla tuota ateriasuunnittelua. Koska se nyt joka tapauksessa tiedetään jo, että tällainen vapaamuotoinen syöminen näköjään vaan lisää mun painoa ja välillä olen saanut itseni motivoitua esim. sokerin karsimiseen, mutta lopulta kaikki ilmeisimmin kaatuu tähän epäsäännöllisyyteen. ap
Kun lapset olivat kotona meillä oli 6 vkon kiertävä ja joustava lista. Helpotti kauppareissuja ja arkea kun ei tarvinnut miettiä.
Nyt olemme kaksin ja suunnittelen viikon etukäteen. Esim tuleva viikko ennen reissuunlähtöä syödään pakkasesta ja jääkaapista jo löytyviä ruokia. Aikaa jää pakkaamiseen ja paikkojen järjestelyyn sekä viimeisiin töihin.
Säästää myös rahaa kun ei tule heräteostoja
Ei ole mitään suunnitelmia. Pidän kreikkalaisesta salaatista ja syön sitä joka päivä pihvin, lohipalan tai vastaavan kanssa. Hyvää, terveellistä ja kohtuuhintaista. Ja pitää painon kurissa. Ihme, etten ole 20 vuodessa vielä kyllästynyt.