Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ruoan säilyvyys pakastimessa

Vierailija
24.06.2023 |

Kun hain englanniksi tietoa asiasta, sanotaan, että ruoka säilyy vaikka 'loputtomiin' oikein pakastettuna. Mutta suomeksi kun tuli haettua Googlesta tietoa, sanotaan, että esim. itse tehty ruoka säilyy vain n. 3 kuukautta?!

Miten voi olla niin iso ero ruoan säilyvyydessä? Ei kai meillä suomalaisilla ole sen huonompia pakastimia kuin muualla?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Säilyy pitkään kun laitat lukkoon.

2/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

EOS.

Ite pidän rajana noin 3 kk.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tullut syötyä reilusti yli 3 kk vanhaa ruokaa enkä ole toistaiseksi kuollut

Vierailija
4/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Viime viikolla syötiin 2019 vuosikerran naudanpaistia, hyvää oli.

Vierailija
5/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei se ihan loputtomiin säily. Ehkä riippuu onko teollisesti tehty pakastetuote vai itse pakastettu. Yleensä tuote kuivuu ja alkaa maistumaan valmistettaessa ns. pakastimelle.

Vierailija
6/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Viime viikolla syötiin 2019 vuosikerran naudanpaistia, hyvää oli.

Oliko valmistajan pakkauksessa suojakaasussa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
24.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Säilyy kauemminkin mutta maku muuttuu. Esim rasvaiset kalat ja leivonnaiset tulisi syödä 3 kk sisällä. Muuten säilyy jopa vuoden.

Vierailija
8/12 |
25.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lähdekritiikki on erittäin tärkeää silloin, kun etsii tietoa netistä. Mihin se 'loputtomiin' säilyminen englanninkielisissä versioissa perustuu? Onhan se totta, että joskus tuhansia vuosia sitten jääkaudella pakastuneitten mammuttien lihaa on voinut syödä. Lievä ikuisuuden maku siinä on ollut.

Suomalaisessa pakastimessa kuivat vähärasvaiset säilyvät useamman vuoden, esimerkiksi marjat ja riistaliha, kunhan on pakattu ja pakastettu ilmatiiviisti. Kala ja valmiit ruuat säilyvät hyvinä vain kuukausia.

Ei ne pakastimessa pilaannu, mutta maku ja rakenne kärsivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
25.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos pakastin on säädetty noin miinus 98 asteeseen (Celsiusta) ja tuote on pakattu vakuumiin (=ilmatiiviisti, ilman happea) niin kyllä se siellä säilyy ihan loputtomiin, kunnes se pakastin hajoaa.

Tavanomaisessa kotipakastimessa rasvaiset tuotteet (sianliha, lohi, einekset, rasvaiset leivonnaiset jne) säilyvät ilman makuvirheitä noin puoli vuotta, rasvattomat tuotteet (naudanliha, poro, hirvi, kasvikset eli marjat ja vihannekset) säilyvät vuodesta kolmeen vuoteen. Lammas on tuosta väliltä, sen liha alkaa maistua eltaantuneelle noin 1,5v jälkeen. Herkimmin pilaantuvat tuotteet (eli ne rasvaiset) kannattaa säilyttää mahdollisimman tasaisessa kylmyydessä, eli arkun pohjalla tai kaapin takaosassa.

Vierailija
10/12 |
25.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lampaanliha on pilalla jos heti lampaasta irroitettaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
25.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

No, tutkijat söivät mammutinlihaa ja lienee ollut pakasteena melkoisen pitkään.

Vierailija
12/12 |
25.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä absoluuttisessa nolla-asteessa säilyykin loputtomiin, muttei normaalisti -18 asteessa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme yksi kahdeksan