Ruoan säilyvyys pakastimessa
Kun hain englanniksi tietoa asiasta, sanotaan, että ruoka säilyy vaikka 'loputtomiin' oikein pakastettuna. Mutta suomeksi kun tuli haettua Googlesta tietoa, sanotaan, että esim. itse tehty ruoka säilyy vain n. 3 kuukautta?!
Miten voi olla niin iso ero ruoan säilyvyydessä? Ei kai meillä suomalaisilla ole sen huonompia pakastimia kuin muualla?
Kommentit (12)
Tullut syötyä reilusti yli 3 kk vanhaa ruokaa enkä ole toistaiseksi kuollut
Viime viikolla syötiin 2019 vuosikerran naudanpaistia, hyvää oli.
Ei se ihan loputtomiin säily. Ehkä riippuu onko teollisesti tehty pakastetuote vai itse pakastettu. Yleensä tuote kuivuu ja alkaa maistumaan valmistettaessa ns. pakastimelle.
Vierailija kirjoitti:
Viime viikolla syötiin 2019 vuosikerran naudanpaistia, hyvää oli.
Oliko valmistajan pakkauksessa suojakaasussa?
Säilyy kauemminkin mutta maku muuttuu. Esim rasvaiset kalat ja leivonnaiset tulisi syödä 3 kk sisällä. Muuten säilyy jopa vuoden.
Lähdekritiikki on erittäin tärkeää silloin, kun etsii tietoa netistä. Mihin se 'loputtomiin' säilyminen englanninkielisissä versioissa perustuu? Onhan se totta, että joskus tuhansia vuosia sitten jääkaudella pakastuneitten mammuttien lihaa on voinut syödä. Lievä ikuisuuden maku siinä on ollut.
Suomalaisessa pakastimessa kuivat vähärasvaiset säilyvät useamman vuoden, esimerkiksi marjat ja riistaliha, kunhan on pakattu ja pakastettu ilmatiiviisti. Kala ja valmiit ruuat säilyvät hyvinä vain kuukausia.
Ei ne pakastimessa pilaannu, mutta maku ja rakenne kärsivät.
Jos pakastin on säädetty noin miinus 98 asteeseen (Celsiusta) ja tuote on pakattu vakuumiin (=ilmatiiviisti, ilman happea) niin kyllä se siellä säilyy ihan loputtomiin, kunnes se pakastin hajoaa.
Tavanomaisessa kotipakastimessa rasvaiset tuotteet (sianliha, lohi, einekset, rasvaiset leivonnaiset jne) säilyvät ilman makuvirheitä noin puoli vuotta, rasvattomat tuotteet (naudanliha, poro, hirvi, kasvikset eli marjat ja vihannekset) säilyvät vuodesta kolmeen vuoteen. Lammas on tuosta väliltä, sen liha alkaa maistua eltaantuneelle noin 1,5v jälkeen. Herkimmin pilaantuvat tuotteet (eli ne rasvaiset) kannattaa säilyttää mahdollisimman tasaisessa kylmyydessä, eli arkun pohjalla tai kaapin takaosassa.
Lampaanliha on pilalla jos heti lampaasta irroitettaessa.
No, tutkijat söivät mammutinlihaa ja lienee ollut pakasteena melkoisen pitkään.
Ehkä absoluuttisessa nolla-asteessa säilyykin loputtomiin, muttei normaalisti -18 asteessa.
Säilyy pitkään kun laitat lukkoon.