Mikä vikana kun en saa taikinaan sitkoa?
Olen kokenut leipoja ja mutta nyt useamman kerran käynyt niin että vaivaamisesta huolimatta en vain saa taikinaan sitkoa hiivaleivonnaisissa. Voiko vehnäjauhoissa olla vikaa?
Kommentit (4)
On jauhoissa eroja, mutta kyllä tarpeeksi vaivaamalla pitäisi vehnätaikinaan tulla sitko. Yleiskoneeseen pyörimään puoleksi tunniksi.
Jauhoissa voi olla eroja sitkon suhteen. Vaivaatko koneella vai käsin? Yksi vinkki sitkon kehittymiseen on rasvan lisääminen vasta vaivaamisen loppupuolella. Rasva nimittäin heikentää sitkon muodostumista. Esimerkiksi vähintään 10 minuutin koneella vaivaaminen ja rasvan/öljyn lisääminen + pari minuuttia vaivaamista niin, että öljy on sekoittunut taikinaan. Samoin suolan lisääminen vasta taikinan vaivaamisen loppuvaiheessa saattaa auttaa sitkon muodostumiseen tai ainakin hiivan toimintaan.
Hei. Olen Mustafi.
Tarvitsetko karvaista sitkoa?
Iloiset Terveiset
Mustafi.
Jauhot voivat vaikuttaa, samoin hiiva ja lämpötila.