Allergiakysymys: miksi raasteena käy muttei kokonaisena
Muistaisin jokun täällä av:lla kertoneen, että on allerginen porkkanalle siten, että voi syödä sitä raasteena, mutta kokonaisena ei.
Olen kuullut vastaavaa joskus muualtakin.
Mihin tämä perustuu? Mitä muita vastaavia voi olla?
Ymmärrän kyllä helposti sen, että kypsänä jokin on ok ja raakana ei. Mutta tämä raaste -juttu käy yli ymmärryksen...
Kommentit (4)
Lääkäri kehoitti raastamaan ensin raasteen ja pakastamaan sitten niin allergeenit kuulemma kuolevat. Suurimmalle osalle tämä toimii,mutta ei kaikille.
Porkkana voi myös ristireagoida siitepölyjen kanssa ja jonain vuodenaikana reaktiot voivat olla voimakkaampia kuin toisina.
TV allergisen muksun äippä
Jos esim. porkkanaa syö kokonaisena, niin sitähän joutuu jauhamaan suussa aika kauan, ennen kuin voi nielaista. Raasteen taas voi nielaista lähes saman tien. Itse olen esim omenalle ja joillekin muille hedelmille allerginen siten, että niiden syöminen (raakana) aiheuttaa suussa kutinaa ja joskus esim. leualle valunut persikkamehu on aiheuttanut näkyvää punoitusta. En saa hedelmistä mitään voimakkaita oireita, eivätkä "vatsassa" haittaa suuremmin. En ole huomannut aiheuttavatko ylimääräisiä vatsanmurinoita, laktoosi-intolerantikolla vatsa murisee helposti muutenkin...
Mutta voisin esim. itse hyvin kuvitella, että omena raasteessa vielä menee, mutta kokonaisen omenan pureskelu ei. Minulla erityisen ikävältä tuntuu, kun mehua menee huuliin, se voi ihan kirvellä. Siksi syön omenaa ja muita hedelmiä, joille olen allerginen (silloin harvoin kun syön) pieninä lohkoina, en koskaan haukkaa kokonaisesta. Raastamista en olekaan kokeillut, voisi toimia sillä sehän menee "suoraan suuhun" eikä varmaan kirvele huulissa yhtä paljon.
Tälläisessa lievässä allergiassa raastaminen saattaa auttaa, missään voimakkaassa allergiassa ei varmaankaan toimi. Mutta esim. allergiselle lapselle voi tehdä sen eron, että viitsii jotain syödä, kun ei kutise liiaksi.
tai jotain vastaavaa, jolloin sitä sietää paremmin.
Mutta mulle käy raaste paremmin kun pelkkä porkkana. Tosin pahana aikana raastekin alkaa kutittamaan suuta.
En ole ees aatellu että mistä johtuu ku oon vaan mielissäni syöny sitä raastetta kun se on musta niin hyvääkin..=)