Voiko vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella korvata vehnäjauhot esim mokkapaloissa?
Kommentit (12)
Vierailija kirjoitti:
Jospa googlettaisit gluteenittomia ohjeita. Jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla.
Ei siis voi korvata yks yhteen?
Mokkapaloihin löytyy kymmeniä ohjeita gluteenittomille versioille. Vaikka periaatteessa voi, niin eri jauhoista voi taikinan koostumus vaatia enemmän tai vähemmän käytetyistä jauhoista roikkuen.
Kyllä esim mokkapaloissa voi.. - Yleisemmin sanosin, että aika monta kertaa voi vehnän korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Isoin haaste on se, että gluteenittomasta jauhoseoksesta puuttuu sitkoa ja tuloksena murenevampia leivonnaisia, mitä nyt ikinä sitten leipookin.
Teen sitruunamokkapaloja. Luin noita mokkapalareseptejä ja jossakin luki että voi korvata myös gluteenittomilla jauhoilla. Mikäköhän siinä on se mihin pitäisi mahdollisesti kiinnittää huomiota?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jospa googlettaisit gluteenittomia ohjeita. Jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla.
Ei siis voi korvata yks yhteen?
Kyllä tässä tapauksessa voi
Voi. Katso ohjeet netissä. Joissakin tapauksissa gluteenittoman taikinaan kannattaa lisätä ylimääräinen kananmuna, mutta ilmankin onnistuu.
Vierailija kirjoitti:
Teen sitruunamokkapaloja. Luin noita mokkapalareseptejä ja jossakin luki että voi korvata myös gluteenittomilla jauhoilla. Mikäköhän siinä on se mihin pitäisi mahdollisesti kiinnittää huomiota?
Senkun teet vain, hyvää tulee.
Hiivataikinoissa, niin kuin pullassa pitäisi taikinaa sekoittaa kauemmin, koska gluteenittomilla ei tahdo saada sitkoa niin helposti aikaan. Sellaisia apuaineita on, mutta niistä tahtoo joillekin tulla ilmavaivoja. (Psyllium ym)
Itse teen kyllä peltileipää ihan vain sekoittamalla ainekset kapustalla. Tulee vähän hauraampaa leipää (siis murustuu helposti,) mutta on kelvannut. Glueteenintona kaurajauhoa käytän enimmäkseen.
Vierailija kirjoitti:
Jospa googlettaisit gluteenittomia ohjeita. Jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla.
Miten ne käyttäytyy eri tavalla? Mitä ohjeessa pitää muuttaa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jospa googlettaisit gluteenittomia ohjeita. Jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla.
Miten ne käyttäytyy eri tavalla? Mitä ohjeessa pitää muuttaa?
Sitkoa puuttuu, leivonnainen ehkä murustuu helpommin. Riippuu tietysti, mitä leipoo. Kahvikakun murustuminen voi haitata enemmän kuin mokkapalojen tai omenapiirakan. Itse monesti pakastan esim kakkupohjan ennen kuin leikkaan ja täytän sen, jotta on helpommin käsiteltävä. Mutta en voikaan käyttää munia lainkaan, joten tämä munattomuuskin aiheuttaa murenemista.
Eli kananmunat voivat auttaa siinä.
Kannattaa sitten lisätä esim ksantaania
Jospa googlettaisit gluteenittomia ohjeita. Jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla.