Mihin leivontaan käyttää vanhentunut maustamaton jogurtti?
Mulla olis litra jogurttia, jonka parasta ennen päiväys oli viikko sitten. Sain sen vasta eilen ruokajakelusta. Aika vanhojakin siellä annetaan. Saa aina miettiä uskaltaako käyttää vai ei.
Mutta mihin leivontaan voisi käyttää maustamatonta jogurttia? Tai ruoanlaittoon?
Kommentit (17)
Piimärieska, piimäkakku tai tee juustoa.
Lettuja voi hyvin tehdä, kun vähän notkistat vedellä. Kivennäisvedellä saa vähän rapeampia omasta kokemuksesta.
Muista käyttää ruokasoodaa leivinjauheen sijaan.
Viikon vanha jogurtti on pikku juttu. Minä tein 4 kuukautta sitten *vanhentuneesta* kreikkalaisesta jogurtista perunasalaattia.
Ei ollut mennyt miksikään (avaamaton pakkaus koko ajan jääkaapissa).
Mutta tee naan-leipiä.
Minä tekisin smoothien - jogurtti happamoituu, ei pilaannu.
Vierailija kirjoitti:
Pannukakku
Suolaisessa pannukakussa oikein hyvä. Pakastan sitä itselleni gluteenittomaksi leiväksi
Kiitos. Hyviä vinkkejä. Kai sen sitten voi vielä käyttää.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos. Hyviä vinkkejä. Kai sen sitten voi vielä käyttää.
Hapanmaitotuotteet on käyttökelpoisia vaikka kuinka kauan parasta ennen-päiväyksen jälkeen 👍🏻
Maustamaton jogurtti säilyy avaamattomassa pakkauksessa viikkokausia parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Maku voi tosin ollan totuttua happamampi.
Toki haju-/makutesti kannattaa tehdä ennen kuin kaadat johonkin taikinaan. ;) Mutta yleisesti ottaen joku avaamaton jugurtti on ihan ok viikon päästä, jos se vain on ollut kylmässä koko ajan.
Meillä käytetään myös avattuja jukurtteja parasta ennen päiväyksen jälkeen viikkokausia, jos ne aistinvaraisesti arvioiden ovat kelvollisia. Nykyään näyttää ihan tavalliset maidotkin säilyvän viikkotolkulla parasta ennen -päiväyksen jälkeen, viime viikolla meillä oli ihan juomakäytössä 24.12. päivätty maito. Punaisen maidon päiväys oli 19.12. eikä sekään juoksettunut, kun keitin siitä puuroa (ja maistui ja tuoksui raikkaalle). AIka hyvin onnistuvat pitämään hygienian lypsystä purkkiin asti, ja kylmäketjut on kestäviä.
Ainahan voi sitten olla vaikka joku saumavika, ja tuote pilaantuu ennen edes parasta ennen - päiväystä, mutta nykyään nuo on tosi harvinaisia.
Jukurtteja käytän "kaikkeen mahdolliseen", lettu/pannukakkutaikinaan, vohvelitaikinaan, salaatinkastikkeisiin (coleslaw:majoneesi+jukurtti), leivonnaisiin, kuten marjapiirakkaan tai suolaisiin piirakoihin. Kun teen marjarahkaa, laitan siihen aina myös jukurttia sekaan. Dippikastikkeisiin maustamaton jukurtti sopii hyvin. Kaikkeen, mihin muuten menisi piimää - ja toisinpäin, jos johonkin pitäisi laittaa (juoksevampaa) jukurttia, niin sen voi korvata piimällä. Joka sekin kestää kauan parasta ennen - päiväyksen yli.
marjapiirakkaan, "kuivakakkuun" (ohjeiden piimän tms. voi korvata jugurtilla)