munakoison valmistaminen
Ajattelin tehdä vauvalle sosetta johon tulisi myös munakoisoa. En ole koskaan munakoisosta tehnyt mitään joten pitääkö se kuoria tai onko jotain muuta mitä pitää muistaa?
Kommentit (11)
Eli ripottele suolaa viipaleiden päälle, ja kunhan munakoiso on itkenyt, pyyhi pinnalle kohonnut kosteus vaikka talouspaperilla.
jos sitä ei "itketä". Ja kitkerien nesteiden poistamiseksi munakoisosta tarvitaan suolaa, jota ei kai vauvan ruokaan saisi laittaa. Voit toki kokeilla toimia vaikka seuraavasti:
- leikkaa munakoiso viipaleiksi (kuori vauvaa varten halutessasi tumma kuoriosa pois) ja ripottele leikkauspinnoille suolaa
- anna itkeä ainakin puoli tuntia, huuhdo sitten viipaleet huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla. Maista. Jos tuntuu suolan makua, huuhdo vielä uudelleen.
- kypsennä haluamallasi tavalla
Munakoiso imee makua muista ruoan ainesosista, joten kannattaa laittaa soseeseen lisäksi jotakin maukasta.
sitä useinkaan ennen pannulle panemista, lisään suolan, kun koiso on pannulla. Itkee se siinäkin. Jos teen isompia viipaleita, siis leikkaan koison pitkittäisesti, itketän silloin.
#2
soseeseen perunaa, kukkakaalta, broilerin lihaa ja munakoisoa. Munakoisotkin jo ostettu niin täytyy ne nyt sitten jotenkin käyttää. Mietin vain että jos laitan sitä suolaa niin huuhtoutuukohan kaikki suola pois sitten? Tai jos sitä vähän jää niin onko siitä sitten kovin paljon haittaa kun soseeseen tulee paljon muutakin. Silloinhan kokonais suolamäärä olisi kuitenkin aika pieni.
vauvallekin tällä reseptillä:
"Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda munakoisoja noin 40 minuuttia, kunnes kuori muuttuu kurttuiseksi. Käännä munakoisoja kerran paahtamisen aikana. Halkaise pehmeät munakoisot ja koverra sisus tehosekoittimen kulhoon."
Tällä tavalla siis valmistetaan munakoisotahna, joka on ihan sairaan hyvää! Googlaamalla löytyy ohjeita. Tuo kypsennystapa sopii mielestäni paremmin vauvankin soseeseen kuin rasvassa pannulla paistaminen.
niihin aika paljon suolaa jää, vaikka itkettämisen jälkeen huuhteleekin. Jos tekisit mieluummin niistä itsellesi ruokaa. Itse teen munakoisoista aina uunivuokaa, tosi hyvää! Siihen tulee keitettyä spagettia, emmental-juustoviipaleita, parmesaaniraastettakin hieman jos haluaa, tomaattikastiketta jossa mukana vähän valkosipulia (hauduta kastiketta hiljaisella lämmöllä pannulla puolisen tuntia) ja sitten itketettyjä, paistettuja munakoisoviipaleita. Kaikki ladotaan kerroksittain uunivuokaan ja annetaan olla uunissa vajaat puoli tuntia keskilämmöllä, en tarkkaa lämpötilaa nyt muista. Kaikkihan on kuitenkin kypsennetty jo etukäteen, joten uunissa ne vaan mehevöityy. Mun herkkuruoka!
ehkä paras jos nyt sitten teen niistä itselleni jotain ruokaa ja vauvalle sosetta sitten jostain muusta.
munakoiso on niin simppeli valmistaa ja hyvän makuinen kun sen tekee uunissa ilman rasvoja ja suoloja. Uuni 200C n. 30 min. Koiso vaan puoliks, päälle kuivattua yrttiä maun mukaan. Valmis on pehmeetä höttöö jonka kaiverran lusikalla muun soseen joukkoon (esim. peruna, porkkana, kukkakaali)ja eiku tehosekoitin laulamaan. Kyllä maistuu meiän tytölle :)
Pieni liraus oliiviöljyä siihen munakoisososeeseen sopii todella hyvin.
valmistaminen - on ainakin minusta - melko hankalaa, joten ei välttämättä ole se paras ainesosa vauvan soseisiin. Mä teen munakoisolle näin:
Leikkaan sen jonkinlaisiksi viipaleiksi tai siivuiksi. Ei tarvitse kuoria. Kuumennan öljyä pannulla ja heitän viipaleet paistumaan. Suolaa päälle, niin nesteet lähtee. Mausteeksi mustapippuria ja yrttejä. Annan paistua, kunnes viipaleet on lötköjä. Pannu pois levyltä, valkosipulia ja tuoreita yrttejä päälle, ja hautumaan.
En oikein keksi, miten vauvalle saisi munakoisosta hyvää. Jos sitä ei kypsennä tarpeeksi, siihen jää sellainen kitkerä maku. Toisaalta munakoison oma maku on niin mieto, että jos sitä vaikka keittää ja sitten soseuttaa, en usko, että se olisi kovin mieltäylentävää ruokaa.
Ehkä kesäkurpitsa toimisi paremmin? Siinä ei ainakaan ole tuota kitkerää makua, jos kypsyttää vähemmän.