Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Sämpyläjauhot haussa ulkomailla, tai hyvä terveellinen ohje sämpylöille

Vierailija
15.11.2022 |

Tarvitsen vähän apua sämpylöitten leivomman kanssa. Asun ulkomailla, eikä täällä ole kaupoissa mitään, minkä tulkitsisin sämpyläjauhoiksi. Vehnäjauhoja on jos jonkun sorttia: self-rise, bread flour, unbleached, whole wheat..

Verkosta kun etsin, näkyy ainesosat: Vehnäjauho, vehnärouhe, hiivaleipäjauho, täysjyväruisjauho.
Öh, enpä ole edes varma mitä hiivaleipajauho on. Onkohan se tuota unbleached- jauhoa?

Ajattelin siis tehdä sämpylöitä muustakin kuin tavallisista vehnäjauhoista (ja kaurahiutaleista). Minulla on ainakin kokojyväjauhoja,ruisjauhoja ja leseitä. Missä suhteessa sekoittelisin niitä, että saisin sämpyläjauhoja vastaavan koostumuksen?

Lisäksi ajattelin laittaa sekaan auringonkukansiemeniä.

Haluaisin maukkaista ja suht' terveellisiä sämpylöitä.

Kaikki apu ja vinkit, ja ohjeet, otan kiitollisena vastaan!

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei muuta kun alat tekee taikinan nr. 1.

Jos ei hyvää, tee taikina nr. 2.

Sä voit kyllä tilata ihan Suomestakin jauhoja sinne missä asut tai pyydät tuttuja laittaa vehnäjauhot pakettiin ja postittamaan sulle.

Vierailija
2/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aijaa. Joko se nimiriita miehen kanssa siellä ULKOMAILLA on sovittu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tekisin whole wheat, bread tai graham. Ruisjauhoakin löytyy monista maista

Voi myös itse tehdä sekoituksen vehnä- ja ruisjauhoista ja siihen kaurahiutaleita

Vierailija
4/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässäyhden kotimaisen firman sämpyläjauhoseoksen koostumus: VEHNÄJAUHO, VEHNÄROUHE, RUISJAUHO, VEHNÄGLUTEENI, askorbiinihappo.

Suomessa elintarvikelaki pakottaa toimijat ilmoittamaan ainesosat määräjärjestyksessä. Siitä voit ottaa osviittaa. Älä kuitenkaan käytä ihan älyttömästi rouhetta ja ruisjauhoa, kun kuitu lässäyttää taikinan. Gluteenit sijaan voi käyttää 00-jauhoa.

Vierailija
5/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruisjauhoa varmaan vähiten, ellet halua tosi ruisleipämaista. Pääosa tavallista ja kokojyväjauhoa fifty-sixty? Kokeilemalla se tosiaan selviää.

Vierailija
6/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tekisin whole wheat, bread tai graham. Ruisjauhoakin löytyy monista maista

Voi myös itse tehdä sekoituksen vehnä- ja ruisjauhoista ja siihen kaurahiutaleita

Ei ulkomailla oo kylläkään näkynyt graham flours. T: ulkomailla asunut

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse teen sämpylätaikinan sekoittamalla vehnäjauhoa, ruisjauhoa, vettä ja kuivahiivaa. Tulee hyviä. Googlaa vaikka ruissämpylät, niissä rukiin osuus on paljon pienempi kuin vehnäjauhon, joten ei ole liian ruisleipää.

Vierailija
8/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
10/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja vielä, tämä on hyväksi todettu http://www.samastapadasta.fi/portfolio/otsikko/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä ohjeessa erikoisvehnäjauhojen tilalla voi käyttää mitä tahansa vehnäjauhoja: https://sunnuntai.fi/reseptit/rapeakuoriset-sampylat

Vierailija
12/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vehnäjauhon lisäksi voit laittaa ihan mitä tahansa jauhoja sattuu olemaan, myös leseitä ja hiutaleita. Heitä mukaan vaikka mysliäkin. Sämpylöiden kanssa ei ole tarkkaa, kokeile kaikenlaista niin löydät maukkaimman version. Jos mukana on ainakin puolet jauhoista vehnäjauhoa, ei voi mennä ihan pieleen. Jos ihan kaikki jauho on jotain raskaampaa jauhoa tai hiutaleita ynnä muuta, voi olla ettei sämpylät kohoa kovin hyvin, mutta hyviä ne luultavasti silti ovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Tekisin whole wheat, bread tai graham. Ruisjauhoakin löytyy monista maista

Voi myös itse tehdä sekoituksen vehnä- ja ruisjauhoista ja siihen kaurahiutaleita

Ei ulkomailla oo kylläkään näkynyt graham flours. T: ulkomailla asunut

Kyllä sitä löytyy ainakin Euroopasta ja jenkeistä

https://www.fredmeyer.com/p/bob-s-red-mill-graham-flour/0003997800309

Vierailija
14/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

- 5dl vettä

- 7dl vehnäjauhoa (mitä tahansa noista vaihtoehdoistasi)

- 1.5dl kaurahiutaleita

- 1.5dl ruisjauhoa (tähän vaikka sitä read flour'ia, jos ei ruisjauhoa ole)

- 1-1.5tl suolaa

- 1 pussi kuivahiivaa (11gr)

Kaikki nämä sekaisin, joko lämpimään veteen kohoamaan tai yöksi jääkaappiin.

Lämpö uunissa noin 250 ja aika puoli tuntia.

Niin tuohon  voit sekoittaa ihan mitä tahansa mukaan: niitä siemeniä tai porkkanaraastetta yms.

(ei ole niin justiinsa sämpylöitä, kun tekee)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos paljon! Ruissämpylöitä taidan nyt tehdä loppuviikosta, reseptit kuulostivat ja näyttivät hyviltä (ja laitan kaikki linkit muistiin ja kokeilen jossain vaiheessa).

Tykkään noista ohjeista, joissa ei tarvitse hirveästi alustaa, ja taikina menee yöksi jääkaappiin.

Bob's Red Mill -jauhoja olen joskus ostanutkin, en tosin tuota graham-jauhoa. Pitänee katsastaa verkkokaupasta. Nyt ensin kuitenkin teen ruissämpylöitä. Täkäläinen ruisjauho ei ole yhtä karkeaa kuin suomalainen, mutta toivottavasti maku on sama.

-ap

Vierailija
16/17 |
15.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

- 5dl vettä

- 7dl vehnäjauhoa (mitä tahansa noista vaihtoehdoistasi)

- 1.5dl kaurahiutaleita

- 1.5dl ruisjauhoa (tähän vaikka sitä read flour'ia, jos ei ruisjauhoa ole)

- 1-1.5tl suolaa

- 1 pussi kuivahiivaa (11gr)

Kaikki nämä sekaisin, joko lämpimään veteen kohoamaan tai yöksi jääkaappiin.

Lämpö uunissa noin 250 ja aika puoli tuntia.

Niin tuohon  voit sekoittaa ihan mitä tahansa mukaan: niitä siemeniä tai porkkanaraastetta yms.

(ei ole niin justiinsa sämpylöitä, kun tekee)

Noin kovassa lämmössä ja puoli tuntia on liikaa,tulee kuivia.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12-15 min.

Vierailija
17/17 |
17.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paistoin tänä aamuna ruissämpylöitä. Taikinan tein eilen jääkaappiin. Ensin pelkäsin, että kuivahiivani oli liian vanhaa eivätkä sämpylät kohoa, mutta onneksi huoli oli turha. Leivoin tulla samastapadasta-linkin ohjeella, ja seuraavaksi kokeilen korvata osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla.

Oli kiva leipoa tuoreita sämpylöitä. Olen aina tykännyt leipoa, vaikka harvoin enää nykyisin.  99% leipomuksistani on ollut makeita leivonnaisia. Leipää olen tehnyt hyvin harvoin, ja sämpylöitä vieläkin harvemmin. Ja pullataikinaa en ole tehnyt aikoihin, harmi.

Nyt on into taas päällä, ja kiitos vielä noista ohjeista ja vinkeistä.

-ap